Η παραδοσιακή γαλοπούλα των Χριστουγέννων είναι έθιμο που ήρθε στην Ελλάδα από το Μεξικό. Η παράδοση αυτή μεταδόθηκε στην Ευρώπη το 1824. Επίσης γρήγορα καθιερώθηκε ως το βασικό πιάτο των χριστουγεννιάτικων γευμάτων. Πριν την καθιέρωση της γαλοπούλας, τα μεγάλα πουλερικά. Όπως οι φασιανοί, οι χήνες και τα παγόνια ήταν οι αγαπημένες επιλογές για τα γιορτινά τραπέζια. Όμως, μετά την εμφάνιση της γαλοπούλας, αυτή έγινε το κυρίαρχο φαγητό για την εορτή.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι Ισπανοί κατακτητές που έφτασαν στο Μεξικό τον 17ο αιώνα, συνάντησαν τη γαλοπούλα στις εκτεταμένες φυτείες καλαμποκιού. Επειδή πίστευαν ότι είχαν φτάσει στις Ινδίες, αποκάλεσαν το πουλί «ινδική όρνιθα». Όνομα που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για την επιστημονική του ονομασία. Όταν αποφάσισαν να μεταφέρουν στην Ευρώπη το 1824, δεν μπορούσαν να φανταστούν τη μεγάλη διάδοση που είχε το συγκεκριμένο πουλερικό. Το οποίο σύντομα θα γινόταν αναπόσπαστο κομμάτι των χριστουγεννιάτικων γευμάτων.
Πριν από την εμφάνιση της γαλοπούλας, στην Ευρώπη τα αγαπημένα πουλερικά για τα Χριστούγεννα ήταν η κότα, η χήνα, η πάπια, ακόμα και ο κύκνος. Ωστόσο, το μέγεθος της γαλοπούλας την έκανε για τα οικογενειακά τραπέζια των γιορτών. Έτσι, η γαλοπούλα καθιερώθηκε ως το πιο δημοφιλές πιάτο των Χριστουγέννων στην Ευρώπη.
Μια ακόμα άποψη αναφέρει ότι η γαλοπούλα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μακεδονία και διαδόθηκε από τη βασιλιά Μελέαγρο, το γιο του Οινέα και της Αλθαίας, και χρησιμοποιήθηκε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Στη χώρα μας, ωστόσο, η παραδοσιακή επιλογή για την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν συνήθως η κοτόσουπα.
Χορηγούμενο