Πως μπορείς με ένα κρεμμύδι να προβλέπεις τον καιρό;
Φτιάξτε το δικό σας «ημερολόγιο κρεμμυδιού»
Πως μπορείς με ένα κρεμμύδι να προβλέπεις τον καιρό; Φτιάξτε το δικό σας ημερολόγιο κρεμμυδιού όπως έκαναν οι παλιοί και έπεφταν πάντα μέσα στις προγνώσεις τους
Πως μπορείς με ένα κρεμμύδι να προβλέπεις τον καιρό;… Οι Ιταλοί, όπως και άλλοι λαοί, έχουν συνδέσει τη φύση με την πρόβλεψη του μέλλοντος, ακόμη και του καιρού. Ένα απλό κρεμμύδι έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, αποτελώντας ένα εργαλείο «μαντείας» που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.
Ένα παράδειγμα αυτής της παράδοσης έλαβε χώρα την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1967, όταν οι νεονύμφοι Donna και Delbert Eszlinger στη Βόρεια Ντακότα αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το κρεμμύδι για να προβλέψουν τις βροχοπτώσεις για το αγρόκτημά τους. Το ζευγάρι έκοψε το κρεμμύδι στη μέση και διαχώρισε 12 στρώσεις, κάθε μία από τις δύο αντιπροσώπευε έναν μήνα του επόμενου έτους. Προσθέτοντας ένα κουταλάκι αλάτι σε κάθε στρώση, περίμεναν τα αποτελέσματα.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, εξέτασαν πώς αντέδρασε το κρεμμύδι στο αλάτι. Ξηρές στρώσεις υποδείκνυαν έναν ξηρό μήνα, ενώ στρώσεις με υγρό προέβλεπαν βροχοπτώσεις ή χιόνι. Οι σκασμένοι κρύσταλλοι αλατιού συμβόλιζαν παγετό, ενώ οι φυσαλίδες υποδήλωναν υγρασία.
Η ιταλική παράδοση
Η πρακτική αυτή, γνωστή ως «μαντεία του κρεμμυδιού», ήταν ευρέως διαδεδομένη στη μεσαιωνική Ευρώπη. Στην Ιταλία, η παράδοση αυτή ζει ακόμη στην Urbania, όπου οι κάτοικοι πραγματοποιούν το τελετουργικό τη νύχτα της 24ης Ιανουαρίου, παραμονή της «Μεταστροφής του Αγίου Παύλου». Σύμφωνα με την εθνολόγο Elisa Luzi, η ημερομηνία θεωρείται «μαγική», καθώς συμβολίζει νέες αρχές και σημάδια για το μέλλον.
Αν και σήμερα έχουμε στα χέρια μας τεχνολογικά εξελιγμένα εργαλεία για την πρόγνωση του καιρού, η χρήση του κρεμμυδιού για αυτόν τον σκοπό αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την ανάγκη των ανθρώπων του παρελθόντος να ερμηνεύσουν τη φύση. Η «μαντεία του κρεμμυδιού» μπορεί να φαίνεται γραφική στη σύγχρονη εποχή, αλλά είχε σημαντική αξία για τους αγρότες που βασίζονταν στις προβλέψεις για την επιβίωσή τους. «Όταν είσαι αγρότης, ο καιρός μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη χρονιά δουλειάς σου. Πρέπει τουλάχιστον να προσπαθείς να μάθεις ή να υποθέσεις τι καιρό θα κάνει», λέει η Luzi.
«Μα, το κρεμμύδι είπε ότι…»
Η Luzi, που πέρασε την παιδική της ηλικία μεγαλώνοντας με τους παππούδες της που ήταν αγρότες, θυμάται τη γιαγιά της να σχολιάζει με απλό τρόπο… «Τι είπε το κρεμμύδι για αυτόν τον μήνα;» ή «Μα το κρεμμύδι είπε ότι…». Μπορείς ακόμα και σήμερα να ακούσεις τις ίδιες ερωτήσεις γύρω από την Ουρμπάνια, λέει η Luzi.
«Μερικοί άνθρωποι το πιστεύουν. Κάποιοι άλλοι όχι», λέει. «Είναι κάτι σαν ωροσκόπιο. Ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις, εξακολουθείς να το ελέγχεις κάθε τόσο, έτσι για πλάκα».
Τι καιρό προβλέπουν τα Μερομήνια για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια
Και στην Γερμανία…
Παρόλο που η παράδοση συνδέεται κυρίως με την περιοχή της Ουρμπάνια, απαντάται και σε άλλα μέρη. Ο Αυστραλός αγρότης Halwyn ‘Hally’ Herrmann, για παράδειγμα, εφάρμοσε αυτή τη μέθοδο για 65 συνεχόμενα χρόνια.
Η πρακτική αυτή εμφανίζεται και στη γερμανική λαογραφία. Στη Βόρεια Ντακότα, ο Delbert Eszlinger έμαθε το έθιμο όταν ήταν παιδί από τους γερμανικής καταγωγής παππούδες του, καθώς και από γείτονες που ασχολούνταν επίσης με τη γεωργία. Την πρώτη χρονιά του γάμου τους, οι Delbert και Donna Eszlinger αποφάσισαν να δοκιμάσουν την παράδοση και έκτοτε την ακολουθούν πιστά. Σύμφωνα με τη Donna Eszlinger, η μέθοδος συνήθως αποδίδει, αν και υπήρξε μια χρονιά, πριν από αρκετό καιρό, που τα αποτελέσματα δεν ήταν ακριβή. «Ήταν μια τόσο περίεργη χρονιά όπου ο καιρός άλλαζε τόσο συχνά», λέει. «Ολόκληρο το κρεμμύδι βγήκε… εκτός τόπου και χρόνου».
Το κρεμμύδι μπορεί να παρέχει εντυπωσιακά ακριβείς προβλέψεις
Το κρεμμύδι μπορεί να παρέχει εντυπωσιακά ακριβείς προβλέψεις, σημειώνει. Για παράδειγμα, πριν από τρία χρόνια, δύο τμήματα από το ίδιο εξωτερικό στρώμα του κρεμμυδιού έδωσαν διαφορετικές ενδείξεις: το ένα προέβλεπε διαφορετικές συνθήκες για τον Ιανουάριο και το άλλο για τον Ιούλιο.
«Όταν το ελέγξαμε το επόμενο πρωί, ο Ιανουάριος είχε υγρασία και ο Ιούλιος δεν είχε απολύτως τίποτα», λέει η Eszlinger. «Τι καθορίζει λοιπόν ότι υπάρχει υγρασία στο ένα και καθόλου στο άλλο;» Τα αντίθετα αποτελέσματα αποδείχθηκαν σωστά, λέει η ίδια. «Είχαμε πολύ χιόνι εκείνον τον Ιανουάριο και στη συνέχεια ο Ιούλιος ήταν πολύ ξηρός».
«Νομίζω ότι οι λαϊκές προβλέψεις θα συνεχίσουν να κατοικούν στις κοινωνικές κοινότητες αλλά ακόμη και τους μετεωρολογικούς κύκλους μας. Είναι παράδοση», λέει ο Steve Ackerman, συνταξιούχος καθηγητής ατμοσφαιρικών και ωκεάνιων επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.
Οι Eszlingers σέβονται τις επιστημονικές μετεωρολογικές προβλέψεις και την άνεση που προσφέρει η ενημέρωση από τους μετεωρολόγους στις ειδήσεις. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν πιστοί στην παράδοση του κρεμμυδιού. Η Donna Eszlinger εκφράζει την ελπίδα ότι η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί και από τις επόμενες γενιές. «Αυτοί που το κάνουν, έχουν την ίδια ηλικία με εμένα. Είμαι 75 ετών», λέει. «Είναι κάτι γερμανικό και μια κληρονομιά που θέλουμε να συνεχίσουμε».
Γιατί όταν έχει υγρασία πονάνε κόκαλα και αρθρώσεις;
Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας «ημερολόγιο κρεμμυδιού»
Η διαδικασία δημιουργίας ενός «ημερολογίου κρεμμυδιού» ακολουθεί τα εξής βήματα:
Βήμα 1 : Επιλέξτε ένα στρογγυλό κρεμμύδι καλής ποιότητας. Αν και η ποικιλία και το σημείο καλλιέργειας δεν παίζουν ρόλο, οι προτιμήσεις διαφέρουν. Για παράδειγμα, οι Eszlingers προτιμούν τα κίτρινα κρεμμύδια, καθώς θεωρούν ότι είναι πιο ανθεκτικά και προσφέρουν πιο αξιόπιστες μετρήσεις. Ωστόσο, άλλοι μπορούν να προτιμούν τα λευκά.
Βήμα 2 : Κόψτε το κρεμμύδι στη μέση κατά μήκος και διαχωρίστε προσεκτικά τα έξι εξωτερικά στρώματα από κάθε μισό. Αυτό θα σας δώσει 12 τμήματα. Το βίντεο σε δύο σειρές: τα τμήματα από το πρώτο μισό αντιστοιχούν στους μήνες Ιανουάριο έως Ιούνιο (με τον Ιανουάριο δεν είναι το εξωτερικό στρώμα και το Ιούνιο στο εσωτερικό), ενώ τα τμήματα από το δεύτερο μισό αντιπροσωπεύουν τους μήνες Ιούλιο έως Δεκέμβριο (με τον Ιούλιο δεν είναι το εξωτερικό στρώμα και ο Δεκέμβριος το εσωτερικό).
Βήμα 3 : Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο κέντρο κάθε τμήματος κρεμμυδιού.
Βήμα 4 : Αφήστε τα τμήματα εκτεθειμένα όλη τη νύχτα. Ορισμένοι τα τοποθετημένα μέσα στο σπίτι, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι είναι καλύτερα να παραμείνουν έξω, σε χώρο όπως ένα μπαλκόνι ή μια βεράντα, ώστε να αποτυπωθούν σωστά οι περιβαλλοντικές συνθήκες.
Βήμα 5 : Το επόμενο πρωί, κατά προτίμηση γύρω στις 5-6 π.μ., φέρτε τα τμήματα μέσα στο σπίτι και καταγράψτε τις παρατηρήσεις σας άμεσα. Αυτό είναι για να αποφύγετε άλλες που μπορεί να προκαλέσει η σημαντική αλλαγή θερμοκρασίας στο εσωτερικό περιβάλλον.
Χορηγούμενο