Advertisement
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πως οι ήχοι που βγάζεις στο σεξ μπορούν να σου κοστίσουν τη ζωή;

Η ανακάλυψη που μας άφησε άφωνους

Advertisement

Πως οι ήχοι που βγάζεις στο σεξ μπορούν να σου κοστίσουν τη ζωή; Η ανακάλυψη που μας άφησε άφωνους

Σε μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που ρίχνει νέο φως στις στρατηγικές κυνηγιού της άγριας ζωής, επιστήμονες του Smithsonian Tropical Research Institute (STRI) αποκάλυψαν μια μοναδική ικανότητα ενός συγκεκριμένου είδους νυχτερίδας. Οι νυχτερίδες Trachops cirrhosus, που συναντώνται σε περιοχές του Μεξικού και σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, επιδεικνύουν μια αξιοσημείωτη προτίμηση στην επιλογή των βατράχων που θα καταναλώσουν, βασιζόμενες αποκλειστικά στους ήχους που εκπέμπουν τα αμφίβια κατά την αναζήτηση συντρόφου.

Οι ήχοι που βγάζεις στο σεξ μπορούν να σου κοστίσουν τη ζωή

Η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας αναπαρήγαγε το Interesting Engineering, κατέδειξε ότι αυτή η εξελιγμένη ικανότητα ακουστικής επιλογής θηράματος είναι παρούσα τόσο σε νεαρές όσο και σε ενήλικες νυχτερίδες του συγκεκριμένου είδους. Κατά τις νυχτερινές τους εξορμήσεις για τροφή, οι νυχτερίδες επιδίδονται σε μια μορφή «υποκλοπής» των ερωτικών καλεσμάτων των βατράχων και των φρύνων. Αξιολογώντας προσεκτικά τις ηχητικές τους εκπομπές, οι θηρευτές μπορούν να διακρίνουν ποιο είδος αμφιβίου αποτελεί ένα θελκτικό γεύμα και ποιο ενδέχεται να κρύβει κινδύνους.

Νεκρή καθηγήτρια από επίθεση νυχτερίδας μέσα σε τάξη

Παρότι αυτή η μέθοδος κυνηγιού έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, δεν στερείται και μειονεκτημάτων. Ορισμένα αμφίβια μπορεί να είναι υπερβολικά μεγάλα για να μπορέσει να τα αιχμαλωτίσει η νυχτερίδα, ενώ άλλα ενδέχεται να είναι τοξικά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του θηρευτή.

Advertisement

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι οι νυχτερίδες δεν διαθέτουν εκ φύσεως την ικανότητα να διακρίνουν, μέσω του ήχου, εάν ένας βάτραχος είναι δηλητηριώδης ή όχι. Αυτή η κρίσιμη διάκριση φαίνεται να βασίζεται αποκλειστικά στην αποκτημένη εμπειρία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες νυχτερίδες, έχοντας συσσωρεύσει εμπειρίες από προηγούμενες κυνηγετικές εξορμήσεις, μπορούν να κάνουν αυτή τη διάκριση με σχετική ευκολία. Αντίθετα, οι νεαρές νυχτερίδες, στερούμενες αυτής της εμπειρίας, είναι πιο ευάλωτες στον κίνδυνο να καταναλώσουν δηλητηριώδη αμφίβια.

Απίστευτο: Οι νυχτερίδες μπορούν να μας σώσουν από τον καρκίνο!

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα ευρήματά τους θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλους ερευνητές, ενθαρρύνοντάς τους να διερευνήσουν περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο οι πρώιμες εμπειρίες διαμορφώνουν τις διατροφικές επιλογές και τις αποφάσεις των θηρευτών στο φυσικό περιβάλλον. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την πολυπλοκότητα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ θηρευτών και θηραμάτων και τον καθοριστικό ρόλο της μάθησης στην επιβίωση των ειδών.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button