Πόσα λεπτά ζωής αφαιρούν τα χοτ ντογκ, τα μπέργκερ και τα αναψυκτικά
Υπάρχουν και θετικές διατροφικές επιλογές που φαίνεται να ενισχύουν τη μακροζωία
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποκαλύπτει εντυπωσιακά αποτελέσματα για το πώς τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια της ζωής μας. Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν 5.800 τρόφιμα. Eξετάζοντας τις εκτιμήσεις τους στην υγεία βάσει των συστατικών τους. Όπως τα λιπαρά, οι θερμίδες και η ζάχαρη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα χοτ ντογκ φαίνεται να είναι τα πιο επιβλαβή τρόφιμα για τη διάρκεια ζωής. Μειώνοντας τη ζωή σε 36 λεπτά. Παράλληλα, τα αναψυκτικά προσθέτουν άλλες 12 λεπτά στον υπολογισμό της μείωσης της ζωής μας. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση ορισμένων ψαριών αποδείχθηκε ότι μπορεί να προσφέρει έως και 28 επιπλέον λεπτά ζωής.
Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα χοτ ντογκ και τα αλλαντικά, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες. Όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Στην περίπτωση των χοτ ντογκ, η παρουσία νιτρωδών και νιτρικών αλάτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Επιπλέον, τρόφιμα όπως το μπέικον και τα μπέργκερ, που αφαιρούν 6 και 9 λεπτά ζωής αντίστοιχα. Θεωρούνται επικίνδυνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.
Θετικές διατροφικές επιλογές
Ωστόσο, υπάρχουν και θετικές διατροφικές επιλογές που φαίνεται να ενισχύουν τη μακροζωία. Για παράδειγμα, τα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο φάνηκε να προσθέτουν 32 λεπτά υγιούς ζωής. Οι καρποί και οι σπόροι συμβάλλουν επίσης θετικά, προσφέροντας 24 επιπλέον λεπτά, ενώ τα ξηρά συνδέονται με την προσθήκη 10 λεπτών στη διάρκεια ζωής.
Η Δρ. Η Ολίβια, ειδική διατροφή, επισημαίνει ότι τα θέματα του φυσικοβουτύρου και των φυτικών τροφών είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία μας. Επιπλέον, το ψωμί ολικής άλεσης θεωρείται ουδέτερο ή ελαφρώς ωφέλιμο. Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη διάρκεια ζωής. Αντικαθιστώντας το 10% των ημερήσιων θερμίδων από φρούτα και λαχανικά αντί για επεξεργασμένα κρέατα, είναι δυνατόν να προσθέσουμε έως και 48 λεπτά στη ζωή μας. Η υιοθέτηση μιας πιο φυτικής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας.
Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία των μικρών διατροφικών αλλαγών, που μπορεί να έχει σημαντική θετική επίδραση στην υγεία μας. Χωρίς να απαιτούνται ριζικές αλλαγές στις συνήθειές μας. Όπως τονίζει η Δρ. Ζολιέ, η ανάγκη για διατροφικές βελτιώσεις είναι ξεκάθαρη και μικρές στοχευμένες αλλαγές μπορούν να προσφέρουν σημαντικά για την υγεία μας και τη μακροζωία μας.
Χορηγούμενο