Advertisement
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόσα λεπτά ζωής μας «κόβει» κάθε μπέργκερ ή χοτ ντογκ που τρώμε;

Οι απολαυστικές συνήθεις που μας «σκοτώνουν» σιγά - σιγά

Advertisement

Πόσα λεπτά ζωής μας κόβει κάθε μπέργκερ ή χοτ ντογκ που τρώμε; Οι απολαυστικές συνήθεις που μας «σκοτώνουν» σιγά – σιγά

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα έφερε στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την επίδραση των διατροφικών μας επιλογών στη διάρκεια της ζωής μας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αντικατάσταση του 10% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε από το κρέας με έναν συνδυασμό φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων και θαλασσινών μπορεί να προσθέσει έως και 48 λεπτά υγιούς ζωής ανά ημέρα.

Ο διατροφολόγος Luis Alberto Zamora, αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food, αποκάλυψε πώς τα ανθυγιεινά τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά τη διάρκεια ζωής. Η μελέτη εξέτασε περισσότερα από 5.800 τρόφιμα, προσδιορίζοντας τις “επιπτώσεις τους στην υγεία” με βάση τα πρόσθετα και τα θρεπτικά συστατικά τους, όπως τα λίπη, οι θερμίδες και τα σάκχαρα.

Πώς τρώνε το μπέργκερ οι βασιλιάδες; Σοκάρει το πρωτόκολλο

Πόσα λεπτά ζωής μας «κόβει» κάθε μπέργκερ ή χοτ ντογκ που τρώμε;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα μπέργκερ μπορεί να αφαιρέσει κατά μέσο όρο 36 λεπτά από τη ζωή ενός ατόμου, ενώ ένα αναψυκτικό προσθέτει άλλα 12 λεπτά σε αυτή την απώλεια. Επιπλέον, η μελέτη συνέδεσε την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με περισσότερες από 30 παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μορφών καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Advertisement

Μεταξύ των τροφίμων που εξετάστηκαν, τα χοτ ντογκ αναδείχθηκαν ως η χειρότερη επιλογή, ακολουθούμενα από επεξεργασμένα κρέατα όπως το προσούτο, τα οποία μπορούν να αφαιρέσουν έως και 24 λεπτά από τη ζωή ενός ατόμου. Τα σάντουιτς με αυγά και πρωινά συμπλήρωσαν την τριάδα, με κάθε ένα να αφαιρεί 13,6 λεπτά.

Η μελέτη αποδίδει την αρνητική επίδραση των χοτ ντογκ στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα… Συντηρητικά που μπορούν να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο σώμα. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Αντίστοιχα, το μπέικον και το μπέργκερ, που αφαιρούν 6 και 9 λεπτά αντίστοιχα, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα οποία έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο.

Σοκ: Ποιό διάσημο μπεργκεράδικο ψήνει τα μπιφτέκια στο ίδιο λάδι για πάνω από 100 χρόνια;

Οι ερευνητές προτείνουν τα εξής:

Μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων, μοσχαρίσιου κρέατος και γαρίδων.
Μείωση της κατανάλωσης χοιρινού και αρνίσιου κρέατος, καθώς και λαχανικών θερμοκηπίου.
Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και θαλασσινών.
Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία των διατροφικών μας επιλογών για την υγεία και τη μακροζωία.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button