Πόσο κρατάνε βρασμένα αυγά και αρνί εντός και εκτός ψυγείου; Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία και συντήρηση του κρέατος
Μετά το πασχαλινό γλέντι και τα παραδοσιακά εδέσματα, όπως τα κόκκινα αυγά και το ψητό αρνί ή κατσίκι, ανακύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: για πόσο καιρό παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση αυτά τα τρόφιμα;
Πόσο κρατάνε βρασμένα αυγά και αρνί εντός και εκτός ψυγείου;
Αν σας περίσσεψαν κόκκινα αυγά ή έχετε αποθηκεύσει στην κατάψυξη αρνί ή κατσίκι, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τους χρόνους διατήρησης και τις σωστές μεθόδους αποθήκευσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Συντήρηση Αυγών
Τα αυγά, είτε βαμμένα είτε άβαφα, πρέπει να διατηρούνται στην αρχική τους συσκευασία στο εσωτερικό του ψυγείου, και όχι στην πόρτα.
Η ημερομηνία λήξης των φρέσκων αυγών είναι 28 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής και μετά δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά διατηρούνται στο ψυγείο για μία εβδομάδα με το κέλυφός τους και για 1-2 ημέρες καθαρισμένα.
Μην αφήνετε τα αυγά εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά πρέπει να παραμένουν στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Για λόγους ασφάλειας, αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά, όπως χειροποίητη μαγιονέζα ή ωμή ζύμη που περιέχει αυγά ή αλεύρι.
Το κόλπο για να καταλάβετε εάν ένα αυγό είναι φρέσκο
Συντήρηση Μαγειρεμένου Κρέατος
Το μαγειρεμένο αρνί ή κατσίκι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Εάν αγοράσατε μαγειρεμένο κρέας σε πακέτο, βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το εντός δύο ωρών (ή μίας ώρας εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 32°C). Εάν δεν το καταναλώσετε άμεσα, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C ή χαμηλότερη, σε καλά κλεισμένα δοχεία, και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, είτε κρύο είτε αφού το ζεστάνετε καλά στους 74°C.
Συμβουλές για Ασφαλή Προετοιμασία Κρέατος
Σωστή Απόψυξη: Για να ξεπαγώσετε το κρέας, χρησιμοποιήστε το ψυγείο, τον φούρνο μικροκυμάτων ή κρύο νερό. Αποφύγετε την απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα μικρό κομμάτι μπορεί να χρειαστεί περίπου 24 ώρες στο ψυγείο, ενώ μεγαλύτερες ποσότητες αρκετές ημέρες.
Μετά την Απόψυξη: Το κρέας που έχει αποψυχθεί στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διατηρηθεί για 3-5 ημέρες (μπριζόλες, παϊδάκια) ή 1-2 ημέρες (κιμάς). Εάν αποψυχθεί σε φούρνο μικροκυμάτων ή κρύο νερό, πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως. Φυλάξτε το ωμό κρέας στο ψυγείο χωριστά από άλλα ωμά ή μαγειρεμένα τρόφιμα για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
Μαρινάρισμα: Μαρινάρετε το κρέας στο ψυγείο και απορρίψτε την υπόλοιπη μαρινάδα που δεν χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.
Επαρκές Ψήσιμο: Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Είναι έτοιμο όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και το αφήσετε να «ξεκουραστεί» για 3 λεπτά. Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, μαγειρέψτε το μέχρι να μην έχει ροζ χρώμα στο εσωτερικό και οι χυμοί του να είναι διαυγείς.
Βασική Υγιεινή: Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων. Χρησιμοποιείτε διαφορετικές επιφάνειες κοπής και εργαλεία για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα, καθώς και για κρέας και άλλα είδη.
Χορηγούμενο