Πότε απαγορεύεται να πίνεις καφέ και γιατί; Τα οφέλη και πως μπορεί να γίνει βλαβερός για την υγεία μας
Ο καφές, αυτό το αγαπημένο πρωινό ρόφημα, αποτελεί για πολλούς αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Συνδέεται με μια πληθώρα πιθανών οφελών για την υγεία, από τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 μέχρι την προστασία ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως αυτός του ήπατος. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν ένα σημαντικό ερώτημα: μήπως ο χρόνος που επιλέγουμε να πιούμε τον καφέ μας έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πιστεύαμε;
Πότε απαγορεύεται να πίνεις καφέ και γιατί; Το Πρωινό Ξύπνημα
Εάν η πρώτη σας κίνηση μετά το ξύπνημα είναι να ετοιμάσετε ένα φλιτζάνι καφέ, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσετε αυτή τη συνήθεια. Ενώ η άμεση δόση καφεΐνης μπορεί να φαντάζει ως η ιδανική ώθηση για να ξεκινήσει η μέρα, οι επιστημονικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή επιλογή για τον οργανισμό σας.
Με περίπου 92 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης ανά φλιτζάνι, ο καφές είναι αναμφίβολα αποτελεσματικός στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στην καταπολέμηση της πρωινής υπνηλίας. Παρόλα αυτά, ολοένα και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως λόγω της επίδρασής του στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε ορισμένες βασικές ορμόνες.
Η Κοριζόλη και ο Πρωινός Καφές: Μια Ευαίσθητη Ισορροπία
Μια από τις πιο σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την πολύ πρωινή κατανάλωση καφέ είναι η πιθανή αρνητική επίδραση στην κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Η κορτιζόλη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε πλήθος λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού, της φλεγμονής και της αντίδρασης στο στρες.
Ενώ η κορτιζόληκορτιζόλη είναι απαραίτητη για τη γενικότερη υγεία, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα κορτιζόλης είναι επιζήμια για τον οργανισμό. Έχουν συνδεθεί με μια σειρά από ιατρικές καταστάσεις, όπως η υψηλή χοληστερόλη, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και η συσσώρευση υπερβολικού λίπους στην κοιλιακή χώρα.
Ο καλός καφές και το μεγάλο μυστικό που μας κρύβουν
Η έρευνα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση καφέ την ώρα που τα επίπεδα κορτιζόλης είναι φυσιολογικά υψηλά (όπως συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες μετά το ξύπνημα), μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία, οδηγώντας σε ανεπιθύμητες αυξήσεις.
Συνοψίζοντας, ενώ ο καφές προσφέρει πληθώρα οφελών, η νέα έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία του χρόνου κατανάλωσης. Ίσως είναι καιρός να σκεφτούμε να μεταθέσουμε την πρώτη μας κούπα καφέ λίγο αργότερα το πρωί, δίνοντας στον οργανισμό μας τον χρόνο να ρυθμίσει φυσιολογικά τα επίπεδα κορτιζόλης, και να αποκομίσουμε έτσι τα μέγιστα οφέλη από αυτό το αγαπημένο ρόφημα.
Χορηγούμενο