Σε κάποια φάση της ζωής σου συνειδητοποιείς ότι έχεις μεγαλώσει.
Αν και σύμφωνα με την επιστήμη, η ηλικία που κάποιος θεωρείται ηλικιωμένος είναι τα 78 έτη, ας δούμε αυτό το θέμα με περισσότερη λεπτομέρεια.
Στιβ Χόφμαν, καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας
Η συζήτηση για το πότε αρχίζει η γήρανση δεν είναι καινούρια. Αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις του διάσημου ηθοποιού Τομ Χανκς επανέφεραν το ζήτημα στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με τον Χανκς, το σημείο καμπής είναι τα 35: «Ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται, η βαρύτητα αρχίζει να έχει αντίκτυπο στο σώμα σου, τα κόκαλά σου φθείρονται και η στάση του σώματός σου αλλάζει». Δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος είναι σήμερα 68 ετών. Ωστόσο, η επιστήμη δεν συμφωνεί εντελώς με αυτήν την εκτίμηση. Ο Στιβ Χόφμαν, καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας στο Ινστιτούτο Leibniz για τη Γήρανση στη Γερμανία, υποστηρίζει ότι το πραγματικό σημείο καμπής έρχεται αργότερα, γύρω από τα 45 με 50 έτη.
Τομ Χανκς
«Δεν αμφιβάλλω ότι ο Τομ Χανκς ένιωσε κάποιες φυσιολογικές αλλαγές στα 35», δήλωσε ο Χόφμαν στην εφημερίδα Daily Mail. «Ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι οι περισσότερες ασθένειες και αναπηρίες που σχετίζονται με την ηλικία αρχίζουν να εμφανίζονται 10 έως 15 χρόνια αργότερα».
Ο καθηγητής Χόφμαν επισημαίνει ότι η γήρανση είναι μια ιδιαίτερα ατομική διαδικασία που επηρεάζεται από παράγοντες. Όπως η γενετική, το άγχος, η διατροφή και το κάπνισμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν όλοι γερνάμε με τον ίδιο ρυθμό ή βιώνουμε τις ίδιες αλλαγές.
Μια πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Μάικλ Σνάιντερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ρίχνει φως σε αυτό το ζήτημα. Ανάλυσε δείγματα από 108 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 25 έως 75 ετών και εντόπισε δύο βασικές στιγμές αλλαγής που συνδέονται με την ηλικία: μία περίπου στην ηλικία των 44 και μία άλλη στα 60. Αυτό δείχνει ότι η γήρανση δεν είναι μια γραμμική διαδικασία, αλλά εξελίσσεται σε κύματα.
«Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα κύματα γήρανσης. Όπως αυτό γύρω στα 30, όπως αναφέρει ο Τομ Χανκς», παραδέχεται ο Χόφμαν. Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτές οι κορυφές είναι περίπλοκες και διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Αν και η επιστήμη δεν έχει ακόμα καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, καθιστά σαφές ένα πράγμα. Η γήρανση είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία που μπορεί να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί από παράγοντες. Όπως η γενετική, ο τρόπος ζωής και η γενική υγεία.
Έτσι, είτε η γήρανση αρχίζει στα 35, τα 45, τα 60 ή τα 78, το να παραμείνεις δραστήριος και να φροντίζεις τις καθημερινές σου συνήθειες μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που βιώνεις αυτά τα στάδια της ζωής.
Χορηγούμενο