ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Που βρέθηκαν οι Τελευταίοι Τρώες; Συναρπαστική ανακάλυψη

Οι σκελετοί και τα δραματικά ιστορικά γεγονότα κατά την καταστροφή της Τροίας

Χορηγούμενο

Που βρέθηκαν οι Τελευταίοι Τρώες; Συναρπαστική ανακάλυψη! Οι σκελετοί και τα δραματικά ιστορικά γεγονότα…

Που βρέθηκαν οι Τελευταίοι Τρώες; Συναρπαστική ανακάλυψη… Οι αρχαιολόγοι προχώρησαν σε μια συναρπαστική ανακάλυψη, φέρνοντας στο φως τέσσερις ανθρώπινους σκελετούς που πιστεύεται ότι ανήκουν στους «Τελευταίους Τρώες».

Ο χαρακτηρισμός αυτός δόθηκε επειδή οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι σκελετοί ανήκουν στους τελευταίους κατοίκους της αρχαίας πόλης μετά την καταστροφή της από τους Έλληνες Αχαιούς.

Χορηγούμενο

Η ανασκαφή και τα συγκλονιστικά ευρήματα

Στα τέλη Ιουλίου, ξεκίνησε μια εκτεταμένη ανασκαφή στην περιοχή της αρχαίας Τροίας, με στόχο την ανακάλυψη νέων στοιχείων σχετικά με τον Τρωικό Πόλεμο.

Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Rustem Aslan, η αρχαιολογική ομάδα έκανε μια εντυπωσιακή εύρεση: Έναν σκελετό μητέρας με το βρέφος της θαμμένο δίπλα της, δημιουργώντας μια σκηνή που θυμίζει δραματικά ιστορικά γεγονότα.

Από τις σπουδαίες ανασκαφές

Επιπλέον, εντοπίστηκαν δύο σκελετοί ανδρών τοποθετημένοι συμμετρικά, η μελέτη των οποίων πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.

Χορηγούμενο

Τις πρόσφατες αυτές ανακαλύψεις εξετάζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Esin Akgul Kalkan και η ομάδα της από το τμήμα ιατροδικαστικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Onsekiz Mart στα Δαρδανέλια.

Οι επιστήμονες αναλύουν τους σκελετούς με σκοπό να καθορίσουν την κατάσταση της υγείας τους, τις αιτίες θανάτου και τις ηλικίες τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Turkiye Today.

Η Kalkan υπογραμμίζει ότι η ποσότητα των πληροφοριών που μπορούν να εξαχθούν από τα αρχαία αυτά ευρήματα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση διατήρησής τους.

Τα συγκλονιστικά ευρήματα

Οι ανασκαφές στην Τροία διεξάγονται εντατικά εδώ και 150 χρόνια, αποτελώντας μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος που έχει κατατάξει την περιοχή στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Χορηγούμενο

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι έρευνες έχουν αποκαλύψει έναν πλούτο σημαντικών ευρημάτων από διάφορες περιόδους της μακραίωνης ιστορίας της Τροίας.

Δείτε βίντεο από το σημείο των ανασκαφών και τα ευρήματα

Ο καθηγητής Aslan αναφέρεται στα ιστορικά στρώματα και την ιερότητα της Τροίας, δηλώνοντας…

«Ο πρώτος οικισμός στην Τροία χρονολογείται γύρω στο 3.000 π.Χ. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τα επίπεδα 1, 2 και 3 της πόλης. Οι θησαυροί που ανακάλυψε ο Schliemann ανήκουν κυρίως στην Τροία 2 και 3. Η Τροία που περιγράφει ο Όμηρος συνδέεται με τα επίπεδα 6 και 7. Η ιερότητα της περιοχής συνεχίζεται και κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Σε μεταγενέστερες εποχές, μετά από μεγάλους σεισμούς, η Τροία δεν ανοικοδομήθηκε και παρέμεινε κατοικημένη μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εύρεση του σκελετού ενός παιδιού δίπλα σε αυτόν μιας γυναίκας, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συγγένειά τους και το αν πέθαναν την ίδια χρονική περίοδο.

Χορηγούμενο

Ο Τρωικός Πόλεμος αποτελεί μία από τις πλέον διάσημες συγκρούσεις της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, όπως περιγράφεται στα ομηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ο πόλεμος τοποθετείται στον 12ο ή 13ο αιώνα π.Χ., αν και η ακριβής χρονολογία του παραμένει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ιστορικών.

Η θεϊκή σύγκρουση μεταξύ της Αθηνάς και της Ήρας και η απαγωγή της Ωραίας Ελένης

Σύμφωνα με την παράδοση, η σύγκρουση προκλήθηκε από μια θεϊκή διαμάχη μεταξύ της Αθηνάς, της Ήρας και της Αφροδίτης, όταν η Έριδα τους προσέφερε ένα χρυσό μήλο με την επιγραφή «τη καλλίστη». Ο Δίας ανέθεσε στον Πάρι, πρίγκιπα της Τροίας, να αποφασίσει ποια θεά άξιζε το μήλο. Ο Πάρις επέλεξε την Αφροδίτη, η οποία σε αντάλλαγμα τον βοήθησε να κερδίσει την καρδιά της Ελένης, της ωραιότερης γυναίκας, που τον ακολούθησε στην Τροία.

Δείτε επίσης – Παρθενώνας: Τα μυστήρια και τα συγκλονιστικά μυστικά του

Η απαγωγή της Ελένης οδήγησε τον Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών και αδελφό του Μενέλαου, σε μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον της Τροίας, που διήρκεσε δέκα χρόνια, με στόχο την αποκατάσταση της τιμής και την επιστροφή της Ελένης.

Ο δεκαετής πόλεμος δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη σύγκρουση μεταξύ Αχαιών και Τρώων, αλλά και την αντιπαράθεση μεταξύ θεών και ηρώων, με τους θεούς να παρεμβαίνουν συχνά στις ανθρώπινες υποθέσεις. Κεντρικές μορφές της σύγκρουσης είναι ο Αχιλλέας, ο ισχυρότερος πολεμιστής των Ελλήνων, και ο Έκτορας, γιος του Πριάμου και αρχηγός των Τρώων.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button