Ανησυχία προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ολλανδού ερευνητή Φρανκ Χούγκερμπετς, μετά τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στην Εύβοια. Σε νέα ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Χούγκερμπετς εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ που καταγράφηκε στην περιοχή ενδέχεται να αποτελεί πρόδρομο. Για μια ισχυρότερη σεισμική δόνηση στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο ερευνητής δήλωσε ότι ο σεισμός αυτός, ο οποίος έγινε ευρέως αισθητός, μπορεί να είναι προμήνυμα για ένα μεγαλύτερο κούνημα. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας τον σεισμό. Τόνισε ότι παρά την ανησυχία που προκλήθηκε, δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερο άγχος. Ο σεισμός, που είχε το επίκεντρό του πάνω στην ακτογραμμή, έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική. Αλλά δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές, εκτός από μικροζημιές σε ένα κτήριο όπου εκτελούνταν εργασίες.
Ο κ. Λέκκας επίσης σημείωσε ότι οι μετασεισμοί που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μέσα στα αναμενόμενα, εκτιμώντας ότι ένας επιπλέον σεισμός της τάξεως των 3,5-4 Ρίχτερ είναι πιθανός και επιθυμητός για την αποφόρτιση της περιοχής. Παρά ταύτα, ο κ. Λέκκας δεν πιστεύει ότι θα ακολουθήσει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός.
Στο μεταξύ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε παλαιότερη συνέντευξή του, είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένα ρήγματα που παρακολουθούνται στενά από την επιστημονική κοινότητα, όπως αυτό του Κορινθιακού Κόλπου. Η περιοχή αυτή θεωρείται ώριμη για έναν μεγάλο σεισμό, δεδομένης της υψηλής σεισμικότητάς της και της μακράς περιόδου ηρεμίας. Αν και δεν είναι εφικτός ο ακριβής χρονικός προσδιορισμός του σεισμού, η περιοχή παραμένει υπό στενή παρακολούθηση.
Άλλες περιοχές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής είναι η Θήβα, με το ενεργό ρήγμα της, και το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν τις σεισμικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές, καθώς η ακριβής πρόβλεψη ενός σεισμού παραμένει δύσκολη.
Χορηγούμενο