Ένας επιστήμονας που είχε προβλέψει την πανδημία COVID-19 χρόνια πριν την παγκόσμια κρίση, εκφράζει τώρα έντονη ανησυχία. Για μια νέα πιθανή παγκόσμια υγειονομική απειλή.
Ο Ντέιβιντ Κουάμεν θεωρεί τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1 ως μια “ωρολογιακή βόμβα”. Καθώς φοβάται ότι μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις. Που θα του επιτρέψουν να μεταδοθεί στον ανθρώπινο πληθυσμό.
Ο ίδιος επιστήμονας είχε προειδοποιήσει για την εξάπλωση του κορονοϊού από μια αγορά τροφίμων στην Κίνα σε παγκόσμιο επίπεδο, χρόνια πριν συμβεί. Τώρα, στρέφει την προσοχή του σε μια νέα απειλή.
Η γρίπη των πτηνών H5N1 ο πιθανότερος επόμενος πανδημικός ιός
«Είμαι πολύ ανήσυχος για τη γρίπη των πτηνών. Αν έπρεπε να προβλέψω αυτή τη στιγμή τι θα προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια πανδημία, θα έλεγα ότι η γρίπη των πτηνών έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πανδημικός ιός». Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουάμεν.
Οι δηλώσεις του έρχονται μετά την ανίχνευση του στελέχους H5N1 σε ένα πρόβατο σε φάρμα του Ηνωμένου Βασιλείου και την αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Ο ιός έχει ήδη μολύνει χιλιάδες γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, έχει οδηγήσει στον θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων πουλερικών. Και έχουν επιβεβαιωθεί δεκάδες κρούσματα σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου.
Παρόλο που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμούν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του συγκεκριμένου στελέχους στον άνθρωπο παραμένει χαμηλός, ο Κουάμεν και άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να προκύψουν μεταλλάξεις. Όπως συνέβη και με τον κορονοϊό, ένας ιός με αρχικά χαμηλή ή πολύ χαμηλή ικανότητα μόλυνσης ανθρώπων μπορεί να αποκτήσει την ικανότητα μαζικής εξάπλωσης.
Ο κίνδυνος αυξάνεται και από τη συν-λοίμωξη με δύο διαφορετικούς ιούς. Όταν δύο διαφορετικοί ιοί μολύνουν το ίδιο κύτταρο, μπορούν να ανταλλάξουν γενετικό υλικό. Οδηγώντας σε επικίνδυνες μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τον Κουάμεν, απαιτείται ένας συγκεκριμένος συνδυασμός τεσσάρων έως πέντε μεταλλάξεων για να καταστεί ο ιός επικίνδυνος για τον άνθρωπο. Αν και κάθε μία από αυτές τις μεταλλάξεις είναι απίθανη μεμονωμένα, ο τεράστιος αριθμός αναπαραγωγών του ιού σε κάθε μολυσμένο ζώο αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισής τους. Ο ιός μπορεί, επομένως, να μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα.
«Έχω την αίσθηση ότι αυτός ο ιός αναπαράγεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Σε εκατομμύρια άγρια πουλιά. Πιθανώς εκατομμύρια κοτόπουλα και αρκετές αγελάδες και άλλα θηλαστικά. Κάθε αναπαραγωγή σε κάθε ζώο είναι μια άλλη περιστροφή του τροχού της ρουλέτας». Τόνισε ο Κουάμεν, διευκρινίζοντας ότι δεν προβλέπει απαραίτητα μια νέα πανδημία. Αλλά υπογραμμίζει ότι αποτελεί μια «πολύ, πολύ ξεκάθαρη πιθανότητα».
Χορηγούμενο