Προειδοποίηση τρόμου για ρήγμα κάτω από την Τουρκία και Αιγαίο από τον διακεκριμένο Τούρκο σεισμολόγο Naci Görür
Μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς εντοπίστηκε μια νέα ρωγμή από την Τουρκία. Η συγκεκριμένη μελέτη, που έχει τραβήξει την προσοχή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, φαίνεται να επιβεβαιώνει προειδοποιήσεις ειδικών σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Προειδοποίηση τρόμου για ρήγμα κάτω από την Τουρκία και Αιγαίο
Ο διακεκριμένος Τούρκος σεισμολόγος Naci Görür είχε ήδη εκφράσει φόβους για υψηλό κίνδυνο σεισμού στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι σεισμικές δονήσεις συνήθως μετακινούνται από την ανατολή προς τη δύση. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, υπογράμμισε τη σημασία της νέας αυτής ανακάλυψης και προειδοποίησε για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει για τις σεισμογενείς ζώνες της Τουρκίας.
Η εύρεση αυτής της ρωγμής αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για μελλοντικούς ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, οδηγώντας τις αρχές και τους ειδικούς να εντείνουν τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση πιθανών φυσικών καταστροφών.
Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εκτεταμένο ρήγμα, μήκους 1.500 χιλιομέτρων, το οποίο διατρέχει την περιοχή από την Τουρκία μέχρι το Ιράν.
Κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης στο Habertürk, ο Görür σχολίασε την κατάσταση στην περιοχή, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες και επισημαίνοντας πιθανούς κινδύνους… «Ξεκινάει από το Bingöl Karlıova και φτάνει μέχρι την Ελλάδα. Αυτό το ρήγμα είναι ένα όριο πλακών. Οι σεισμοί συμβαίνουν στο όριο της πλάκας ή εντός του. Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Μεταφέρει σεισμούς από ανατολή προς δύση. Ο σεισμός μεταναστεύει από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Ο τελευταίος σεισμός χτύπησε την πόρτα του Μαρμαρά. Όταν συμβεί ένας σεισμός στον Μαρμαρά, η Βόρεια Ανατολία θα κάνει ένα διάλειμμα από τους σεισμούς για περίπου 200 χρόνια.
Σενάριο τρόμου: Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο και κίνδυνος τσουνάμι
Το ρήγμα Bitlis Zagros είναι ένα ρήγμα ώθησης. Η ζώνη Bitlis Zagros αντιπροσωπεύει τον κλειστό ωκεανό. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το απομεινάρι του ωκεανού που ονομάζουμε Νεοθέτη».
Η ρωγμή που εντοπίστηκε κάτω από την Τουρκία προκαλεί ανησυχία.
Συζητώντας το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο Görür τόνισε ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός, εκτιμώντας την πιθανότητα στο 47%.
Ο γνωστός γεωλόγος, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ρήγμα όπου προβλέπεται σεισμική δραστηριότητα, υπογράμμισε τη σημασία των παρακτίων περιοχών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά… «Η ενέργεια μεταφέρεται στην αδιάσπαστη περιοχή. Το μεταφερόμενο τμήμα είναι το μεσαίο ρήγμα του Μαρμαρά. Ο λόγος είναι ότι εδώ συσσωρεύεται ενέργεια. Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές».
Σεισμός: Τρομάζει η διαφορά που έχουν μεταξύ τους οι βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ
Σύνδεση με τη σεισμικότητα του Αιγαίου
Ο Görür έκανε τις εξής παρατηρήσεις σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους:
«Είπαμε ότι η αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την Ανατολία από το νότο. Η πλάκα που βουτάει κάτω είναι η αφρικανική πλάκα, λιώνει. Έρχεται στην επιφάνεια ως μάγμα. Ταυτόχρονα, εκτείνεται λόγω αυτής της υποβύθισης. Σχηματίζονται κανονικά ρήγματα προς την κατεύθυνση ανατολής-δύσης. Και τα ρήγματα και οι σεισμοί της λάβας προκαλούν εδώ».
Χορηγούμενο