Το τυρί αποτελεί βασικό συστατικό εκατομμυρίων διατροφών, ωστόσο οι γαστρεντερολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η αλόγιστη κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία του εντέρου και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα υψηλά επεξεργασμένα τυριά με πολύ αλάτι και λίπος είναι τα πλέον επιβλαβή.
Η Δρ. Ekta Gupta τονίζει ότι η συχνή κατανάλωση αυτών των τυριών μπορεί να προκαλέσει:
-
Φλεγμονές στο έντερο.
-
Κοιλιακό φούσκωμα.
-
Μεταβολικές διαταραχές.
Επιπλέον, η μεγάλη ποσότητα αλατιού επιβαρύνει τα νεφρά και αυξάνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.
Τα Χειρότερα Τυριά για την Υγεία του Εντέρου
Στην κορυφή της λίστας των τυριών που πρέπει να αποφεύγονται βρίσκονται:
-
Μείγματα τυριών χύμα
-
Φέτες τυριού με γεύση
-
Φθηνά τυριά πίτσας
Ο γαστρεντερολόγος Ritu Nahar εξηγεί ότι τα επεξεργασμένα τυριά περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ζωντανά βακτήρια. Η συχνή κατανάλωσή τους αυξάνει τον κίνδυνο εντερικής δυσβίωσης και επιδεινώνει την πέψη σε άτομα με προδιάθεση.
Ποια Τυριά Σώζουν το Έντερο
Αντίθετα, οι ειδικοί συστήνουν τα φυσικά παλαιωμένα και τις ζυμωμένες εκδοχές των τυριών, καθώς περιέχουν ευεργετικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Τέτοια τυριά είναι:
-
Τσένταρ
-
Ελβετικό
-
Γκούντα
-
Τυρί κεφίρ
Αυτά τα τυριά μπορούν να γίνουν σύμμαχοι της υγείας, ειδικά όταν καταναλώνονται σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης), ενισχύοντας έτσι το μικροβίωμα.
Συμπέρασμα: Η Δρ. Gupta διευκρινίζει ότι «η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων επεξεργασμένων τυριών δεν είναι επικίνδυνη», αλλά η υπερβολή μπορεί να επιφέρει σοβαρούς μεταβολικούς και καρδιαγγειακούς κινδύνους. Προτιμήστε τα παλαιωμένα και ζυμωμένα τυριά, καταναλώνοντάς τα πάντα με μέτρο.
Χορηγούμενο

