Η Ευρώπη προειδοποίησε την Ελλάδα για την παρουσία εντόμων σε σοκολάτες.
Στις 12 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα (RASFF) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με σοκολάτες που είχαν μολυνθεί με έντομα. Σήμερα, η ανακοίνωση αυτή ανανεώθηκε, συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα στις χώρες όπου διανέμονται αυτές οι σοκολάτες. Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει εντολή να διερευνήσουν και να παρακολουθήσουν το θέμα.
Ωστόσο η ειδοποίηση του RASFF αφορά τη σοκολάτα “Tavoletta di cioccolato Gianduja”. Παρόλο που έχει εντοπιστεί η παρουσία εντόμων, ο κίνδυνος για την υγεία χαρακτηρίζεται ως “μη σοβαρός”. Οι σοκολάτες αυτές πωλούνται σε διάφορες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Βοσνία, ο Άγιος Μαρίνος, η Σιγκαπούρη και το Βατικανό.
Η μόλυνση της σοκολάτας από έντομα είναι ένα συχνό φαινόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Lidl Ελλάς είχε ανακαλέσει σοκολάτες λόγω παρουσίας προνυμφών εντόμων. Ενώ καταναλωτές έχουν αναφέρει την παρουσία σκουληκιών σε σοκολάτες. Ενώ πολλά έντομα μπορούν να προσβάλλουν το κακάο κατά την καλλιέργεια, η μόλυνση συμβαίνει κυρίως κατά την αποθήκευση.
Σύμφωνα με μελέτες, οι σοκολάτες με γάλα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και γκοφρέτες είναι πιο ευάλωτες σε μόλυνση από έντομα. Η σωστή συσκευασία και η αποθήκευση σε συνθήκες υγιεινής είναι απαραίτητες για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών και παραπόνων από τους καταναλωτές. Οι παραγωγοί πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής και αποθήκευσης. Καθώς και το σύστημα HACCP, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των προϊόντων τους.
Χορηγούμενο