Οι Γερμανοί οδηγούνται τη χώρα τους και ολόκληρη την Ευρώπη στη φτώχεια και στην εξαθλίωση για χάρη του Ζελένσκι. Και οι υπουργοί προτείνουν στους πολίτες να τρέφονται από τα σκουπίδια και με ληγμένα τρόφιμα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά!
Εκεί οδηγήθηκε η άλλοτε κραταιά οικονομική υπερδύναμη για να αντιμετωπίσει την κρίση που προκάλεσε στον εαυτό της με τις αντι-ρωσικές κυρώσεις.
Δύο Γερμανοί υπουργοί υπέβαλαν πρόταση για να επιτραπεί στους ανθρώπους να τρώνε τρόφιμα από κάδους απορριμμάτων σούπερ μάρκετ που «είναι ακόμα αξιοπρεπή για κατανάλωση».
Οι φαεινές προτάσεις των δύο Γερμανών Υπουργών
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Γεωργίας Cem Ozdemir και ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann εξέδωσαν δήλωση στην οποία κάλεσαν τους υπουργούς Δικαιοσύνης και των 16 γερμανικών Πολιτειών να βρουν μια «πρακτική λύση» στο λεγόμενο πρόβλημα «εμπορευματοκιβωτίων».
«Εάν οι άνθρωποι παίρνουν στο σπίτι τους τρόφιμα που έχουν πεταχτεί χωρίς να προκληθεί ζημιά ή παράνομη είσοδος, τότε, κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν θα πρέπει πλέον να διώκεται», είπε ο Buschmann.
Οι υπουργοί πιστεύουν ότι σε μια κατάσταση όπου 11 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 7 τοις εκατό προέρχεται από πάρα πολλές παραγγελίες λιανικής, θα πρέπει να επιτρέπεται στους ανθρώπους να παίρνουν ληγμένα τρόφιμα για συντήρηση.
Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Γεωργίας της Βάδης-Βυρτεμβέργης Peter Hauk (CDU) τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της ημερομηνίας λήξης για τα τρόφιμα.
Όπως λέει με την σημερινή της μορφή, εξακολουθεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο πετιούνται πάρα πολλά τρόφιμα που δεν έχουν θέση στον κάδο απορριμμάτων, δήλωσε ο Hauk τη Δευτέρα.
Ο όρος συχνά υποδηλώνει ότι το φαγητό είναι μη βρώσιμο αφού περάσει την «καταλληλότερη ημερομηνία».
Ο Hauk θέλει τώρα να αντιμετωπίσει αυτή τη «σπατάλη»
«Οι άνθρωποι πρέπει να βασιστούν ξανά στις αισθήσεις τους και να μυρίσουν, να δουν και να γευτούν αν το φαγητό είναι ακόμα καλό».
Στο μέλλον, τα τρόφιμα θα πρέπει επομένως να επισημαίνονται μόνο με την ημερομηνία παραγωγής, πρότεινε.
Ο Hauk θέλει τώρα να συζητήσει αυτήν την ιδέα και άλλες εναλλακτικές λύσεις με την ομοσπονδιακή και την πολιτειακή κυβέρνηση.
Η εμπορική ένωση της Βάδης-Βυρτεμβέργης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Hauk.
«Πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να πετούν τα τρόφιμα επειδή έχουν λήξει, παρόλο που αυτό το φαγητό εξακολουθεί να είναι κατάλληλο για κατανάλωση», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος Sabine Hagmann.
Αυτά που σκέφτονται να κάνουν στην Γερμανία είναι πρωτοφανή και αν τα δούμε εκεί είναι βέβαιο πως θα τα δούμε και στην Ελλάδα…
Κάποιος να τους εξηγήσει πως υπάρχει λόγος για την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα. Σημαίνει ότι από εκείνο το σημείο και μετά αρχίζουν οι αλλοιώσεις.
Μπορεί να είναι μικρές, αλλά τότε ξεκινούν.
Ο Χάουκ απορρίπτει τα «δοχεία» ατιμωρησίας.
Από την άλλη πλευρά, ο Hauk απορρίπτει την πρόταση του ομοσπονδιακού υπουργού Γεωργίας Cem Özdemir (Πράσινοι) να μην τιμωρούνται πλέον τα λεγόμενα δοχεία, δηλαδή η λήψη τροφίμων που έχουν ήδη πεταχτεί από τα δοχεία απορριμμάτων. «Όποιος θέλει να σώσει τρόφιμα που είναι ακόμα βρώσιμα από δοχεία απορριμμάτων δεν πρέπει να διωχθεί», είπε ο Οζντεμίρ στην «Rheinische Post». Κατά τη γνώμη του Hauk, μια τέτοια περίπτωση συνιστά κλοπή. Στόχος πρέπει να είναι να πετιούνται λιγότερα τρόφιμα, είπε ο υφυπουργός.
Απαιτείται αυξημένη εκπαίδευση των καταναλωτών στα σχολεία
Σύμφωνα με τον Hauk, προκειμένου να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων σε όλη τη Γερμανία, οι νέοι στα σχολεία θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο για το θέμα. Εκτός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση των καταναλωτών, ο υπουργός θέλει επίσης να συμμετάσχει στη διάσκεψη των υπουργών προστασίας των καταναλωτών για την απαλλαγή των πελατών από το ενεργειακό κόστος. Η Βάδη-Βυρτεμβέργη θα προεδρεύει της διάσκεψης για ολόκληρο το 2023.
Χορηγούμενο