Πολύ πριν συνδεθεί με τους αγώνες των εργαζομένων, η Πρωτομαγιά ήταν μια γιορτή γεμάτη χαρά και συμβολισμούς. Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλά μέρη του κόσμου. Ένα από τα πιο όμορφα έθιμα είναι αυτό του στεφανιού, και αξίζει να ανακαλύψουμε πώς ξεκίνησε.
Η Πρωτομαγιά ήταν βαθιά ριζωμένη στην αναγέννηση της φύσης. Στην αρχαιότητα, συνδεόταν με μυστικές γιορτές όπως τα Ελευσίνια Μυστήρια και τα Ανθεστήρια. Σκοπός αυτών των τελετών ήταν να ευχαριστήσουν τις δυνάμεις του σύμπαντος. Ώστε να χαρίσουν πλούσια συγκομιδή και ευγονία στα ζώα.
Στην Ελλάδα, οι γιορτές για την άνοιξη λάμβαναν χώρα συνήθως τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τον μύθο, τότε η Περσεφόνη, η κόρη της Δήμητρας, επέστρεφε από τον Άδη στον επάνω κόσμο. Η χαρά της μητέρας της ήταν τόσο μεγάλη που έκανε τον ήλιο να λάμπει και τα σπαρτά να μεγαλώνουν. Αντίθετα, η επιστροφή της Περσεφόνης στον Άδη στο τέλος του καλοκαιριού σηματοδοτούσε το τέλος της ευφορίας. Και την έναρξη μιας δύσκολης περιόδου.
Ρωμαίοι
Οι Ρωμαίοι ήταν από τους πρώτους που γιόρτασαν τον Μάιο σε όλη την αυτοκρατορία τους. Τα Φλοράλια ήταν γεμάτα θεατρικές παραστάσεις και γιορτές, όπου συμμετείχαν ζώα και οι άνθρωποι διασκέδαζαν με παιχνίδια και φαγητό.
Την άνοιξη γιόρταζαν επίσης οι γερμανικοί και οι κελτικοί λαοί. Εκείνη την εποχή, οι Κέλτες μετακινούσαν τα κοπάδια τους από τους χειμερινούς στάβλους στα ορεινά λιβάδια για το καλοκαίρι. Στις γιορτές αυτές, οι φωτιές έπαιζαν σημαντικό ρόλο, καθώς πίστευαν ότι έδιωχναν τα κακά πνεύματα.
Στις αρχές του 18ου αιώνα, η Καθολική Εκκλησία συνέδεσε τις γιορτές της Πρωτομαγιάς με την Παναγία. Τότε καθιερώθηκε το έθιμο να στολίζουν τις εικόνες και τα αγάλματα της Παναγίας με στεφάνια από λουλούδια.
Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η Πρωτομαγιά άρχισε πιθανότατα να γιορτάζεται κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Από τότε προέρχονται πολλά έθιμα που διατηρούνται μέχρι σήμερα σε διάφορες περιοχές.
Ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα είναι το μαγιάτικο στεφάνι. Αυτό φτιαχνόταν από κληματόβεργες, ξύλα κρανιάς ή λυγαριάς και στολιζόταν με λουλούδια και κλαδιά από τους κήπους. Στο στεφάνι, που τοποθετούνταν σε εμφανές σημείο στην είσοδο του σπιτιού, έβαζαν επίσης σκόρδο για να προστατεύει από το κακό μάτι και ένα αγκάθι για τους εχθρούς της οικογένειας.
Επίσης το στεφάνι παρέμενε στη θέση του για δύο μήνες, μέχρι την παραμονή του Άι Γιαννιού (23 Ιουνίου). Οπότε και το έριχναν στις φωτιές που άναβαν σε όλη τη χώρα.
Η κατασκευή του μαγιάτικου στεφανιού ήταν μια ιδιαίτερη τελετουργία. Χρησιμοποιούσαν μόνο φρέσκα, ανοιξιάτικα λουλούδια και πρασινάδες. Για να συμβολίσουν τη ζωντάνια και το άρωμα του Μαΐου. Η συλλογή των υλικών για το στεφάνι ήταν μια δημιουργική διαδικασία.
Για να φτιάξουμε το στεφάνι της Πρωτομαγιάς:
Αρχικά δημιουργούμε έναν κυκλικό σκελετό από ευλύγιστα κλαδιά, όπως κισσός ή κληματόβεργες.
Στη συνέχεια τα πλέκουμε κυκλικά και τα στερεώνουμε με μαλακό σύρμα, σπάγκο ή κλωστή.
Δένουμε πάνω μικρά κλαδιά μυρτιάς, κισσού ή άλλου παρόμοιου φυτού, για να δημιουργήσουμε μια πυκνή βάση.
Έπειτα συλλέγουμε πολλά μικρά μπουκέτα λουλουδιών και τα τοποθετούμε γρήγορα και εύκολα στο στεφάνι, αφήνοντας παρόμοιες αποστάσεις μεταξύ τους.
Είναι ωραίο να χρησιμοποιούμε πολλά χρώματα, με λευκά, κίτρινα, κόκκινα, ροζ και μωβ λουλούδια να έχουν ξεχωριστή θέση.
Χορηγούμενο