Χορηγούμενο
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοποριακή διαστημική αποστολή: Ο PLATO ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανακάλυψη γήινων πλανητών

Το 2026 θα είναι ένα σημαντικό έτος για την Ευρώπη

Χορηγούμενο

Το 2026 θα είναι ένα σημαντικό έτος για την Ευρώπη, καθώς θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του PLATO. Ενός διαστημικού τηλεσκοπίου αφιερωμένου στην αναζήτηση εξωπλανητών παρόμοιων με τη Γη. Η αποστολή αυτή δεν είναι μια απλή αποστολή ανεύρεσης εξωπλανητών. Καθώς ο PLATO ξεχωρίζει για τις υψηλές επιστημονικές του φιλοδοξίες και τις πρωτοποριακές τεχνολογίες του.

Το τηλεσκόπιο PLATO της ESA θα είναι εξοπλισμένο με 26 κάμερες. Και θα επικεντρώνεται στη μελέτη εξωπλανητών και των χαρακτηριστικών τους.

Επίσης ο στόχος του PLATO είναι η ανακάλυψη κόσμων που ενδεχομένως να μπορούν να κατοικηθούν γύρω από αστέρια που μοιάζουν με τον Ήλιο. Αυτό το μοναδικό τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιήσει τις 26 κάμερές του για να σαρώσει τον ουρανό και να αναλύσει τα χαρακτηριστικά των εξωπλανητών που εντοπίζει. Μία από τις κάμερες αυτές είναι αφιερωμένη στον διάσημο Βρετανό αστρονόμο Άρθουρ Έντινγκτον.

Ωστόσο ο δρ. Ντέιβιντ Μπράουν από το Πανεπιστήμιο του Warwick παρουσίασε πρόσφατα την πρόοδο της αποστολής σε μια εθνική συνάντηση αστρονομίας. Καθώς ο κύριος στόχος του PLATO είναι να εντοπίσει εξωπλανήτες που βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη των άστρων τους. Με την ελπίδα να ανακαλύψει ένα αντίστοιχο του ζεύγους Γη-Ήλιος. Εκτός από τον εντοπισμό, η αποστολή του PLATO στοχεύει και στον ακριβή προσδιορισμό της μάζας, της ακτίνας και της πυκνότητάς τους. Επιπλέον, το διαστημικό τηλεσκόπιο μελετά και τα ίδια τα άστρα. Το σύστημα των καμερών του PLATO, που αποτελείται από 24 «κανονικές» κάμερες. Και 2 «ταχείας λήψης» κάμερες, είναι σχεδιασμένο να διαχωρίζει τα πιο σημαντικά στοιχεία από τα λιγότερο σημαντικά.

Επιπλέον η κατασκευή και οι δοκιμές των εξαρτημάτων του PLATO προχωρούν γρήγορα. Τα ηλεκτρονικά της μπροστινής πλευράς των καμερών. Που παρέχονται από το Εργαστήριο Διαστημικής Επιστήμης Mullard στο University College του Λονδίνου, βρίσκονται ήδη στη φάση βαθμονόμησης. Έτσι, η αποστολή του PLATO βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εκτόξευση στα τέλη του 2026. Υποσχόμενη να προσφέρει νέες γνώσεις για το Σύμπαν μας.


Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button