Ψυχρολουσία: Ετοιμάζουν διόδια στο κέντρο της Αθήνας; Τα σχέδια για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης
Από τις αρχές του 2025, η Νέα Υόρκη εφάρμοσε ένα τολμηρό μέτρο για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο του Μανχάταν, επιβάλλοντας διόδια ύψους 9 δολαρίων στα εισερχόμενα οχήματα κατά τις ώρες αιχμής. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις και τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για πιθανή κατάργηση, τα τέλη συμφόρησης αποτελούν πλέον πραγματικότητα, λειτουργώντας ως ένα εργαλείο διαχείρισης της ασφυκτικής κυκλοφορίας στο Big Apple.
Ψυχρολουσία: Ετοιμάζουν διόδια στο κέντρο της Αθήνας;
Στην Ελλάδα, οι συγκοινωνιολόγοι επανεξετάζουν παρόμοιες ιδέες για την αντιμετώπιση του χρόνιου κυκλοφοριακού προβλήματος στην Αττική. Η επιβολή τελών συμφόρησης στο κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό με αναθεωρήσεις του Δακτυλίου και μερικές οδικές παρεμβάσεις βάσει οικονομοτεχνικών μελετών, αποτελούν σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου και η μείωση του χρόνου που χάνεται στους δρόμους της πόλης, με τον Κηφισό να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι παράλληλα με τα πιθανά τέλη συμφόρησης, η βελτίωση των υποδομών αποτελεί κλειδί για την ανακούφιση της κυκλοφορίας. Έργα όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, ο κόμβος Σκαραμαγκά, η αναβάθμιση της λεωφόρου Βουλιαγμένης και η σύνδεση των δύο αεροδρομίων θεωρούνται σημαντικές παρεμβάσεις.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Θανάσης Τσιάνος, τονίζει τη σημασία της συχνότητας των δρομολογίων του μετρό και της επέκτασης του δικτύου. Όπως εξηγεί στο «business stories», η μείωση της συχνότητας στα 3 λεπτά θα μπορούσε να έχει αντίστοιχο αποτέλεσμα με τη δημιουργία ενός νέου αυτοκινητοδρόμου. Η ολοκλήρωση της Γραμμής 4 του μετρό, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι θα ισοδυναμεί με την κατασκευή τεσσάρων νέων λεωφόρων σαν την Κηφισίας, προσφέροντας σημαντική αύξηση στη μεταφορική ικανότητα.
Ο Δακτύλιος και οι ευθύνες της Πολιτείας
Όσον αφορά τον Δακτύλιο, οι συγκοινωνιολόγοι τον θεωρούν ένα παρωχημένο μέτρο που δεν αποδίδει λόγω έλλειψης αστυνόμευσης (που είναι καθαρά ευθύνη της Πολιτείας). Προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η υψηλή τιμολόγηση της στάθμευσης στο κέντρο και η εφαρμογή ενός Πράσινου Δακτυλίου με περιβαλλοντικά κριτήρια. Επιπλέον, εξετάζεται η δυνατότητα εισόδου στο κέντρο με πληρωμή ενός αντιτίμου, ανεξάρτητα από την κυκλοφορία του οχήματος.
Ωστόσο, οι ειδικοί φαίνεται, πως δεν κατανοούν τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που συνεπάγεται η επιβολή νέων τελών σε μια κοινωνία που –με τους χαμηλότερους μισθούς σε όλη την Ευρώπη– μαστίζεται ήδη από την ακρίβεια και την υψηλή φορολογία. Μήπως η βελτίωση των βασικών υποδομών δεν αποτελεί πρωταρχική ευθύνη του κράτους; Και, γιατί οι πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον για την επίλυση του προβλήματος της κυκλοφοριακής συμφόρησης;
Εμείς, πάντως, ελπίζουμε στην υλοποίηση ουσιαστικών έργων υποδομής, βασισμένων σε σοβαρές μελέτες, που θα οδηγήσουν στην επίλυση του κυκλοφοριακού χάους της πρωτεύουσας, αφήνοντας στην άκρη τις ιδέες για επιπλέον διόδια… Ειδικά όταν υπάρχει και το λαμπρό παράδειγμα της πανάκριβης Αττικής Οδού, όπου παρατηρούνται -σχεδόν καθημερινά- φαινόμενα αυξημένης κίνησης, λες και βρίσκεσαι κολλημένος κάπου στο ποτάμι ή στην Κηφισίας σε περίοδο εορτών.
Χορηγούμενο