Advertisement
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Πυρηνικά υποβρύχια το επόμενο βήμα του Ερντογάν

Το εξοπλιστικό ντελίριο της Τουρκίας και τα σχέδια του Σουλτάνου

Advertisement

Πυρηνικά υποβρύχια το επόμενο βήμα του Ερντογάν – Το εξοπλιστικό ντελίριο της Τουρκίας και τα σχέδια του Σουλτάνου

Ο διοικητής του τουρκικού ναυτικού επιβεβαίωσε ότι η χώρα έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση, ένα φιλόδοξο σχέδιο που αναμένεται να υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των συμβατικών υποβρυχίων της κλάσης Reis (Τ – 214).

Πυρηνικά υποβρύχια το επόμενο βήμα του Ερντογάν

Σε συνέντευξή του στο Warships International Fleet Review, όπως αναμεταδόθηκε από την ιστοσελίδα TurDef, ο ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, επικεφαλής των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε επίσης ένα κρίσιμο βήμα προς την κατασκευή υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική ικανότητα των υποβρυχίων μας και το όραμά μας να γίνουμε μια μεσαίου μεγέθους δύναμη με παγκόσμια επιρροή».

Η δήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων αναπτυξιακών σχεδίων του τουρκικού ναυτικού και των τρεχόντων προγραμμάτων κατασκευής υποβρυχίων που υλοποιούνται στο ναυπηγείο Gölcük. Ο ναύαρχος Tatlıoğlu συνέδεσε αυτό το μελλοντικό όραμα με τη συνεχιζόμενη κατασκευή υποβρυχίων που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της κλάσης Reis και του μελλοντικού προγράμματος MILDEN (Milli Denizaltı – Εθνικό Υποβρύχιο).

Σύνδεση με το Πυρηνικό Πρόγραμμα Ακούγιου

Τα θεμέλια για αυτά τα στρατηγικά σχέδια τίθενται παράλληλα με την ανάπτυξη του πολιτικού πυρηνικού προγράμματος της Τουρκίας. Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu, που βρίσκεται υπό κατασκευή στην επαρχία της Μερσίνης, αποτελεί ένα έργο της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom, το οποίο βασίζεται στο μοντέλο BOO (Build-Own-Operate – Κατασκευή-Ιδιοκτησία-Λειτουργία).

Advertisement

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τέσσερις αντιδραστήρες πεπιεσμένου νερού VVER-1200, καθένας με παραγωγική ικανότητα 1.200 μεγαβάτ. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2018, με την πρώτη μονάδα να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025 και τις υπόλοιπες να ακολουθούν έως το 2028. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ο σταθμός προβλέπεται να καλύψει περίπου το 10% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Επιπλέον του Ακούγιου, η Τουρκία εξετάζει την κατασκευή και άλλων πυρηνικών σταθμών, με συζητήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα για έναν δεύτερο σταθμό στη Σινώπη και ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με την Κίνα για έναν τρίτο στην περιοχή της Θράκης.

Πως ο Ερντογάν επιβάλλει παντού τα συμφέροντα της Τουρκίας;

Τα Πλεονεκτήματα των Πυρηνικών Υποβρυχίων

Σε παλαιότερο άρθρο, ο υποναύαρχος Ahmet İşçi είχε αναφερθεί στα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα των υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση. Σύμφωνα με το άρθρο, η πυρηνική πρόωση υπερκερά δύο βασικούς λειτουργικούς περιορισμούς των συμβατικών υποβρυχίων: την ανάγκη για αναπνευστήρα και τους περιορισμούς στην παρατεταμένη υψηλή ταχύτητα.

Η πυρηνική πρόωση επιτρέπει παρατεταμένες υποβρύχιες επιχειρήσεις χωρίς την ανάγκη ανάδυσης και παρέχει τη δυνατότητα για υψηλότερες ταχύτητες πλεύσης. Το άρθρο σημείωνε επίσης ότι η χρήση συστημάτων εξαερισμού που βασίζονται στον ιονισμό οξυγόνου και η μείωση του εσωτερικού όγκου που καταλαμβάνουν οι δεξαμενές καυσίμων μπορούν να απελευθερώσουν περισσότερο χώρο για εξοπλισμό και ωφέλιμο φορτίο.

Ο υποναύαρχος İşçi είχε περιγράψει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των συμβατικών υποβρυχίων, τονίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις στην ανίχνευσή τους από σύγχρονα ραντάρ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποδεικνύοντας ότι η πυρηνική πρόωση θα μπορούσε να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους. Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική «clearing the way» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις αεροπλανοφόρων, υπονοώντας ότι τα πυρηνικά υποβρύχια ενδέχεται να είναι πιο κατάλληλα για αυτόν τον ρόλο σε σύγκριση με τα συμβατικά.

Σοκ: Ο Ερντογάν θέτει σε εφαρμογή τον «Εθνικό Όρκο» της Τουρκίας με αρπαγή εδάφους από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιράκ και Συρία

Το τρέχον πρόγραμμα MILDEN της Τουρκίας, που αναπτύσσεται από την ASFAT και το Γραφείο Σχεδιασμού Προγραμμάτων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στοχεύει στην πλήρη εγχώρια παραγωγή υποβρυχίων. Ο ναύαρχος Tatlıoğlu περιέγραψε τον στόχο ως τη μείωση της εξάρτησης από ξένες πηγές μέσω του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός υποβρυχίου που θα ανταποκρίνεται στις εθνικές επιχειρησιακές απαιτήσεις.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button