ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ελλάδα στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια!

Ποιές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλάζουν ταχέως σελίδα;

Χορηγούμενο

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ελλάδα στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια! Ποιές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλάζουν ταχέως σελίδα;

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ελλάδα στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια – Η πυρηνική ενέργεια φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς οι παγκόσμιες τάσεις δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την αναβάθμισή της και την ανάπτυξη νέων, μικρότερων και ασφαλέστερων αντιδραστήρων (SMRs). Η πυρηνική ενέργεια αναδεικνύεται ως αναγκαία λύση για την ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Παρά τις διχογνωμίες, αποκτά υποστηρικτές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλάζει ρότα η Ελλάδα

Σύμφωνα με το energygame.gr, η Ελλάδα έχει μπει στο παιχνίδι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τη συζήτηση στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο “Economist Government Roundtable“, αν και η χώρα δεν είχε εντάξει την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό της ισοζύγιο μέχρι τώρα. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια». Γειτονικές χώρες δίνουν προτεραιότητα στην πυρηνική ενέργεια και θέλουν να πρωτοστατήσουν όταν η τεχνολογία ωριμάσει. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, σχεδιάζει να επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα. Σερβία, Τουρκία και Ρουμανία έχουν επίσης αρχίσει τον διάλογο.

Χορηγούμενο

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία φτιάχνει πυρηνικό εργοστάσιο στην Θράκη με τις «ευλογίες» της Κίνας

Γυρίζει σελίδα και η Ευρώπη

Η Ευρώπη επενδύει στην πυρηνική ενέργεια, με χώρες όπως η Ιταλία να θέλουν να ηγηθούν της αλλαγής. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας της Ιταλίας, Gilberto Pichetto Fratin, δήλωσε ότι η χώρα σκοπεύει να εισαγάγει νομοθεσία για την επένδυση σε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εντός 10 ετών. Η Ιταλία σχεδιάζει η πυρηνική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 11% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050, για να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη.

Η Σερβία, που σήμερα παράγει το 70% του ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη, σχεδιάζει να εξετάσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού. Η Τουρκία επίσης προχωρά γρήγορα στα σχέδιά της, με τον πυρηνικό σταθμό… Ακούγιου να σχεδιάζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του πριν το τέλος του 2025. Ο σταθμός κατασκευάζεται από τη ρωσική Rosatom και περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες ισχύος.

Χορηγούμενο

Η Ρουμανία έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή δύο επιπλέον αντιδραστήρων στον πυρηνικό της σταθμό. Με την προσθήκη αυτών των αντιδραστήρων, η πυρηνική ενέργεια θα αντιπροσωπεύει το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η πυρηνική ενέργεια αναγεννάται, με 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δώδεκα στην Ευρώπη, να στοχεύουν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια δυναμικότητα. Ωστόσο, η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη για όλους, καθώς πολλές χώρες δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και πόρους.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button