Έρευνες υποδεικνύουν ότι η συνηθισμένη μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού, δηλαδή το βράσιμο με λίγο νερό σε ρηχό σκεύος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε ίχνη αρσενικού. Το οποίο προσλαμβάνει το ρύζι κατά την καλλιέργεια λόγω βιομηχανικών ρύπων και παρασιτοκτόνων.
Επίσης το αρσενικό συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας. Όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, καρκίνο και αναπτυξιακές διαταραχές.
Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί θεωρούσαν ότι το μαγείρεμα αφαιρεί τα υπολείμματα αυτού του τοξικού στοιχείου από το ρύζι. Ωστόσο, νέα δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από ό,τι πίστευαν. Ο καθηγητής βιολογικών επιστημών Άντι Μέχαργκ από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας πραγματοποίησε πειράματα με τρεις διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος, προκειμένου να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά τους στην απομάκρυνση του αρσενικού από το ρύζι. Τα πειράματα που έγιναν στο πλαίσιο της εκπομπής “Trust Me, I’m a Doctor” του BBC.
Μέθοδος 1 : Χρησιμοποιήθηκε αναλογία νερού και Ρυζιού 2:1 (δύο φλιτζάνια νερό για ένα φλιτζάνι ρύζι), με το νερό να εξατμίζεται στο βράσιμο. Αυτή η μέθοδος, που είναι η πιο διαδεδομένη, άφησε την υψηλότερη ποσότητα αρσενικού στο ρύζι.
Μέθοδος 2 : Χρησιμοποιήθηκε αναλογία νερού και Ρυζιού 5:1 (πέντε φλιτζάνια νερό για ένα φλιτζάνι ρύζι), και το ρύζι σουρώθηκε όταν ήταν έτοιμο. Αυτή η μέθοδος μείωσε το αρσενικό κατά 50%.
Μέθοδος 3 : Το ρύζι μουλιάστηκε σε νερό για όλη τη νύχτα πριν από το βράσιμο. Αυτή η προσέγγιση μείωσε την περιεκτικότητα σε αρσενικό κατά 80%.
Για καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να μουλιάζετε το ρύζι από την προηγούμενη νύχτα και να το μαγειρεύετε την επόμενη μέρα. Χρησιμοποιώντας άφθονο φρέσκο νερό.
Χορηγούμενο