Άνω – κάτω η Θεσσαλονίκη: Γιατί και για πόσο διακόπτεται η λειτουργία του Μετρό; Τι λέει ο υφυπουργός Υποδομών;
Ένα διάστημα παύσης λειτουργίας, διάρκειας περίπου ενός μήνα, αναμένεται να έχει η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των εργασιών σύνδεσής της με την επέκταση προς την Καλαμαριά. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, η διακοπή αυτή θα προγραμματιστεί μετά το καλοκαίρι και στόχος είναι η πλήρης παράδοση της επέκτασης στους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2026. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 720 εκατομμύρια ευρώ.
Θεσσαλονίκη: Γιατί και για πόσο διακόπτεται η λειτουργία του Μετρό;
Κατά την τοποθέτησή του στο Φόρουμ διαλόγου «Η Κεντρική Μακεδονία σε πορεία Fast Forward», ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ήδη έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι. Τόνισε επίσης την πρόθεση για διάνοιξη της οδού Πόντου, αν και παραδέχτηκε πως οι απαλλοτριώσεις καθυστερούν σημαντικά.
Αναφορικά με την προγραμματισμένη επέκταση του μετρό προς τη δυτική Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως προχωρούν οι πρόδρομες εργασίες και η μελέτη σκοπιμότητας, με στόχο τη δημιουργία μιας «αρθρωτής» ανάπτυξης της γραμμής.
Σε ό,τι αφορά τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ο υφυπουργός ανέφερε ότι προχωρά η κατασκευή του με συγχρηματοδότηση 53,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Το έργο αυτό περιλαμβάνει σύνδεση με το λιμάνι, δημιουργία δίδυμης γέφυρας και αναδιάρθρωση της σιδηροδρομικής υποδομής στον έκτο προβλήτα. Εξέφρασε επίσης την ανάγκη εξεύρεσης χώρου συναρμολόγησης των συρμών από τον ΟΣΕ.
Μιλώντας για τις υπόλοιπες υποδομές, γνωστοποίησε ότι μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να ολοκληρωθεί η παραχώρηση της εταιρείας «Εγνατία Οδός», ενώ για μικρότερα έργα όπως η ανακατασκευή της γέφυρας Δενδροποτάμου, προβλέπεται προϋπολογισμός 2,5 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Ταχιάος τόνισε τέλος ότι η ασφάλεια στο μετρό είναι αδιαπραγμάτευτη, απαντώντας σε ερωτήσεις για πρόσφατο βίντεο που δείχνει συρμούς σε αντίθετες κατευθύνσεις. Όπως εξήγησε, οι λειτουργίες έγιναν αυτοματοποιημένα και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος.
Η γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου σχεδίου υποδομών για τη Θεσσαλονίκη, με ανοιχτή διαβούλευση και στρατηγική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.
Χορηγούμενο