Οι New York Times έκαναν εκτενές αφιέρωμα επ’ αυτού λέγοντας ότι οι πιο μικρές χώρες της Ευρώπης είναι πιο ευάλωτες από τις ρωσικές επιθέσεις. Γι΄αυτό και αναμένεται να ανοίξουν δρόμο για να κερδίσουν την εύνοια του Τραμπ. Είτε αυξάνοντας τις παραγγελίες τους σε αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, είτε στηρίζοντας τον διπλωματικά.
Η Πολωνία για παράδειγμα -επί της προεδρίας Τραμπ προχώρησε σε ονοματοδοσία μιας στρατιωτικής βάσης. Ως Fort Trump σε αντάλλαγμα για τη μόνιμη παρουσία της εκεί. Βέβαια σήμερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ έσπευσε να δώσει τα χέρια με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Και συζήτησαν για τις προειδοποιήσεις Τραμπ. Αφού υπάρχει ο φόβος, ότι με ενδεχόμενη την επιστροφή Τραμπ στην εξουσία, η βοήθεια προς τη γειτονική Ουκρανία, θα πάει περίπατο.
Για τον Τραμπ όλα είναι θέμα business και πείθει το αμερικανικό κοινό . To 2016, όταν έκανε εκστρατεία για την προεδρία, είχε απειλήσει επίσης να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη προς τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ . Διότι απέφευγαν τις αμυντικές δαπάνες . Είναι υποχρέωσή τους, να συνεισφέρουν το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την άμυνα και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας – δεν φτάνουν σε αυτό το στόχο.
Ο Τραμπ έχει επίσης αρνηθεί στο παρελθόν να εγγυηθεί την υποστήριξη των ΗΠΑ για το Άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού. Το οποίο δεσμεύει κάθε μέλος του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει ένα άλλο το οποίο δέχεται επίθεση. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η μόνη φορά που έγινε επίκληση του Άρθρου 5 ήταν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι ΗΠΑ βέβαια απολαμβάνουν εξαιρετικά οικονομικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα. Από το να είναι ο παγκόσμιος στρατιωτικός ηγεμόνας. Και ο λόγος τους μετράει διπλά τη στιγμή των αποφάσεων.
Χορηγούμενο