ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος: Τι είναι οι μυστήριες λάμψεις που εμφανίζονται στον ουρανό πριν από μεγάλους σεισμούς; (Βίντεο)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τα τελευταία 24ωρα βίντεο και φωτογραφίες που παρουσιάζουν τον ουρανό του Μαρόκου να κατακλύζεται από εκρήξεις φωτεινού, παλλόμενου φωτός, λίγο πριν τον καταστροφικό σεισμό του Σαββάτου (9/9).

Όπως φαίνεται μέσα από οπτικοακουστικό υλικό που έχει αναρτηθεί από αυτόπτες μάρτυρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο νυχτερινός ουρανός γέμισε με φωτεινά σώματα που θυμίζουν κεραυνούς. Μάλιστα, σε ορισμένα πλάνα, βλέπουμε το φως να αλλάζει χρώματα, με πολλούς από τους χρήστες του Twitter να παρομοιάζουν το φαινόμενο με το Βόρειο Σέλλας.

Δείτε το βίντεο με τις εκρήξεις φωτός στο Μαρόκο

Στην πραγματικότητα, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο πολλοί ονομάζεται επιστημονικά «σεισμικές λάμψεις», καθώς σχετικές αναφορές υπάρχουν ήδη από την αρχαιότητα, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του CNN.

Οι εκρήξεις αυτές έχουν προβληματίσει εδώ και καιρό τους επιστήμονες, οι οποίοι δυσκολεύονται να εξηγήσουν την παρουσία τους, όμως πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί η ύπαρξή τους.

Μάλιστα, η πρώτη αποδεδειγμένα περίπτωση σεισμικών λάμψεων καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού του 2007 στο Πίσκο του Περού και οι εικόνες ήταν σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές που βλέπουμε τώρα από το Μαρόκο. Σημειώνουμε ότι αναφορές για «προσεισμικά φώτα» υπήρχαν και λίγο πριν το μεγάλο σεισμό που έλαβε χώρα στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

«Οι λάμψεις κατά τη διάρκεια ή και λίγα λεπτά πριν το σεισμό είναι σίγουρα αληθινές. Μπορούν να πάρουν πολλές διαφορετικές μορφές. Μερικές φορές, τα φώτα μπορεί να φαίνονται παρόμοια με τους συνηθισμένους κεραυνούς ή μπορεί να είναι σαν μια φωτεινή ζώνη στην ατμόσφαιρα παρόμοια με το πολικό σέλας. Άλλες φορές μοιάζουν με λαμπερές σφαίρες που ίπτανται στον αέρα. Μπορεί επίσης να μοιάζουν με μικρές φλόγες που τρεμοπαίζουν ή έρπουν κατά μήκος ή κοντά στο έδαφος ή μεγαλύτερες φλόγες που αναδύονται από το έδαφος. Η θέασή τους εξαρτάται από το σκοτάδι και άλλους παράγοντες», εξήγησε στο CNN ο Τζον Ντερ, γεωφυσικός που έχει εργαστεί στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και έχει συγγράψει στο παρελθόν πολλές επιστημονικές εργασίες για το φαινόμενο.

Δείτε στο βίντεο τις λάμψεις που εμφανίστηκαν στο Μαρόκο

Πότε βλέπουμε τις σεισμικές λάμψεις

Για να κατανοήσουν καλύτερα το μυστήριο φαινόμενο, ο Ντερ και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν πληροφορίες για 65 συνολικά σεισμούς σε Ευρώπη και Αμερική, για τους οποίους υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για σεισμικές λάμψεις.

Αναφορές για λάμψεις υπήρχαν για όλους τους σεισμούς που μελετήθηκαν. Από τους τα 65 περιστατικά, το 80% περίπου αφορούσε σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φαινόμενο παρατηρήθηκε λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του σεισμικού γεγονότος και ήταν ορατό σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Ενδιαφέρον είχε η διαπίστωση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σεισμών συνδέονται με σεισμικά φώτα συνέβησαν εντός τεκτονικών πλακών. Αυτό προκάλεσε εντύπωση στους επιστήμονες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι τυπικά, οι ισχυροί σεισμοί είναι πιθανότερο να λάβουν χώρα κατά μήκος ή κοντά στις περιοχές (όρια) όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες.

Η επιστημονική εξήγηση

Αν και ακόμα δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη εξήγηση με την οποία να συμφωνεί απόλυτα όλη η επιστημονική κοινότητα, ο Ντερ και οι συνεργάτες του έχουν καταλήξει σε μια θεωρία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Φρίντμαν Φρόιντ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, όταν ορισμένα ελαττώματα ή ακαθαρσίες σε κρυστάλλους στα πετρώματα υποβάλλονται σε μηχανική καταπόνηση – όπως κατά τη διάρκεια της συσσώρευσης τεκτονικών τάσεων πριν ή κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού – διασπώνται αμέσως και παράγουν ηλεκτρισμό. Όταν ο βράχος πιέζεται μηχανικά, μετατρέπεται σε ημιαγωγό.

«Πριν από τους σεισμούς, τεράστιοι όγκοι πετρωμάτων – εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα πετρωμάτων στον φλοιό της Γης – καταπονούνται και οι πιέσεις προκαλούν μετατόπιση των κόκκων ορυκτών. Είναι σαν να ανοίγετε μια μπαταρία, να δημιουργείτε ηλεκτρικά φορτία που μπορούν να ρέουν έξω από τα καταπονημένα πετρώματα και μέσα από βράχους. Οι φορτίσεις ταξιδεύουν γρήγορα, με ταχύτητα έως και 200 μέτρα ανά δευτερόλεπτο», εξήγησε ο ίδιος.

Back to top button