Σαργασσοί: Η μυστηριώδης θάλασσα χωρίς ακτές… Ένα βιολογικό θαύμα με πλωτό τροπικό δάσος που απειλείται με περιβαλλοντική καταστροφή
Στην καρδιά του Βόρειου Ατλαντικού, μια θάλασσα χωρίς ακτές, ένα αχανές υδάτινο βασίλειο, στροβιλίζεται και παρασύρεται από ισχυρά ρεύματα. Η Θάλασσα των Σαργασσών, μια τεράστια έκταση που ορίζεται όχι από στεριά αλλά από κυκλικά ωκεάνια ρεύματα, έχει μαγέψει εξερευνητές, επιστήμονες και συγγραφείς για αιώνες.
Σαργασσοί: Η μυστηριώδης θάλασσα χωρίς ακτές
Από το πλωτό χρυσαφένιο δάσος φυκιών μέχρι την δυσοίωνη συσσώρευση απορριμμάτων, αυτό το μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα αποτελεί ένα βιολογικό θαύμα και παράλληλα μια αυξανόμενη περιβαλλοντική καταστροφή.
Αντίθετα με άλλες θάλασσες, η Θάλασσα των Σαργασσών δεν έχει ακτές. Η ύπαρξή της οφείλεται σε τέσσερα ισχυρά ωκεάνια ρεύματα που την περικυκλώνουν:
Το Ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού (στα βόρεια)
Το Κανάριο Ρεύμα (στα ανατολικά)
Το Ισημερινό Ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού (στα νότια)
Το Ρεύμα των Αντιλλών (στα δυτικά)
Αυτά τα ρεύματα σχηματίζουν έναν τεράστιο στροβιλισμό, παγιδεύοντας τα νερά στο εσωτερικό και δημιουργώντας αυτό που ο Ιούλιος Βερν κάποτε περιέγραψε ως «μια τέλεια λίμνη στον ανοιχτό Ατλαντικό». Αλλά αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη λίμνη – είναι μια μεταβαλλόμενη, στροβιλιζόμενη μάζα νερού, που φιλοξενεί επιπλέοντα φύκια Sargassum που εκτείνονται για μίλια.
Σαργασσοί: Η μυστηριώδης θάλασσα χωρίς ακτές – Ένα καταφύγιο ζωής… και σκουπιδιών
Η Επιτροπή της Θάλασσας των Σαργασσών αποκαλεί αυτό το μέρος «καταφύγιο βιοποικιλότητας», ζωτικής σημασίας για την επιβίωση αμέτρητων θαλάσσιων ειδών. Τα απειλούμενα χέλια μεταναστεύουν εδώ για να αναπαραχθούν, ενώ οι μεγάπτερες φάλαινες και οι φάλαινες φυσητήρες, ο τόνος και οι καρχαρίες βασίζονται στο πλούσιο οικοσύστημά της. Οι καρχαρίες Porbeagle, οι χελώνες καρέτα καρέτα και πολλά άλλα είδη εξαρτώνται από αυτήν την περιοχή για τους κύκλους ζωής τους.
Αλλά δεν είναι μόνο η θαλάσσια ζωή που συλλέγεται εδώ. Ο στροβιλισμός του ωκεανού τραβά επίσης επιπλέοντα πλαστικά απόβλητα, δημιουργώντας το North Atlantic Garbage Patch – μια ζοφερή απόδειξη της ανθρώπινης ρύπανσης.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η αυξανόμενη δίνη σκουπιδιών περιέχει 200.000 κομμάτια συντριμμιών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, δηλητηριάζοντας την άγρια ζωή και μεταβάλλοντας την ευαίσθητη ισορροπία της θάλασσας.
Επιστήμονες ανακάλυψαν την κρυμμένη ήπειρο της Γης
Θρύλοι: Από τον Κολόμβο στο Τρίγωνο των Βερμούδων
Η Θάλασσα των Σαργασσών υπήρξε πηγή γοητείας – και φόβου – για αιώνες. Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος συνάντησε για πρώτη φορά τις τεράστιες σχεδίες φυκιών το 1492, το πλήρωμά του φοβήθηκε ότι είχαν παγιδευτεί σε έναν ατελείωτο λαβύρινθο. Οι ναύτες ψιθύριζαν ότι τα πλοία παγιδεύτηκαν στο Sargassum, για να μην επιστρέψουν ποτέ.
Αργότερα, αυτές οι απόκοσμες ιστορίες τροφοδότησαν το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, μιας περιοχής που επικαλύπτεται με τους Σαργασσούς, όπου πλοία και αεροπλάνα υποτίθεται ότι εξαφανίστηκαν χωρίς εξήγηση. Αν και η επιστήμη καταρρίπτει τους περισσότερους από αυτούς τους μύθους, η ακινησία της θάλασσας, τα μεταβαλλόμενα ρεύματα και οι ασυνήθιστες συνθήκες ναυσιπλοΐας συνέβαλαν στην απόκοσμη φήμη της.
Τι κρύβεται πίσω από το Τρίγωνο των Βερμούδων; Λύθηκε το μυστήριο
Δείτε στο παρακάτω βίντεο εντυπωσιακές εικόνες από τη Θάλασσα των Σαργασσών, το βιολογικό θαύμα της φύσης
Η απειλή
Η Θάλασσα των Σαργασσών αλλάζει – γρήγορα. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου, αποκάλυψε ότι τα νερά είναι τώρα θερμότερα, πιο αλμυρά και πιο όξινα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1954.
Σύμφωνα με τον χημικό ωκεανογράφο Nicholas Bates, ο ωκεανός βιώνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες του εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές:
Διαταραχές στη θαλάσσια ζωή, που επηρεάζουν τα πάντα, από πλαγκτόν έως μεγάλους θηρευτές
Αλλοιωμένα καιρικά φαινόμενα, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες βροχοπτώσεις
Επέκταση νεκρών ζωνών, όπου τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν, καθιστώντας το νερό ακατοίκητο
Καθώς η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η υπεραλίευση ωθούν τη Θάλασσα των Σαργασσών στο χείλος του γκρεμού, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή.
Χορηγούμενο