Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός νέου, ολοκληρωμένου συστήματος για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το οποίο βασίζεται στην πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Το νέο αυτό πλαίσιο προβλέπει την έναρξη της διδασκαλίας ξένων γλωσσών από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, με σκοπό την σταδιακή και συστηματική ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων των μαθητών έως το Γυμνάσιο. Συνδέοντας έτσι την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου.
Ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αγγλική γλώσσα για τις Α’ και Β’ τάξεις του Δημοτικού. Όπου καθορίζονται σαφείς μαθησιακοί στόχοι. Οι στόχοι αυτοί περιγράφουν με ακρίβεια τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που οι μαθητές θα πρέπει να έχουν αποκτήσει στο τέλος κάθε διδακτικής ενότητας. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά εκπαιδευτικά πρότυπα.
Επίσης το ΙΕΠ θα είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό των μαθησιακών αποτελεσμάτων στις πρώτες τάξεις. Ενώ παράλληλα θα προχωρήσει στην ανανέωση του Ενιαίου Προγράμματος Σπουδών Ξένων Γλωσσών (ΕΠΣ-ΞΓ) για τις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Στόχος είναι το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Και να εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση των μαθητών στο Λύκειο.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου προγράμματος θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου, σύγχρονου και καινοτόμου πλαισίου διδασκαλίας. Σημαντική έμφαση θα δοθεί στην πρακτική χρήση της γλώσσας, στην ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων και στην καλλιέργεια κρίσιμων δεξιοτήτων. Όπως η κριτική σκέψη και η συνεργασία.
Χορηγούμενο