Μέτρα για το σχολικό μπούλινγκ που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις μελετά το υπουργείο Παιδείας. Επαναφέροντας τις αυστηρές ποινές του παρελθόντος, υποχρεώνοντας τους γονείς να πληρώσουν τις ζημιές που προκαλούν οι γόνοι τους στα σχολεία. Και λανσάροντας ειδική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται και εξετάζονται είναι η επαναφορά της 5ήμερες αποβολής, η διευκόλυνση των καθηγητών να αποφασίζουν- όταν πρέπει- την οριστική αποβολή από το σχολείο του παραβάτη μαθητή. Καθώς και την επιστροφή των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.
Κυρίως θα αλλάξει όμως η διαδικασία. Σήμερα υπάρχουν κλιμακωτές ποινές και οι καθηγητές θα πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα στάδια. Πριν αποφασίσουν την οριστική αποβολή του μαθητή από το σχολείο. Πρώτα δηλαδή να επιβάλουν την προφορική παρατήρηση, μετά την επίπληξη, μετά την αποβολή από τα μαθήματα για μία ή δυο ημέρες. Και μετά μπορούν να αποφασίσουν την οριστική αποβολή. Και μάλιστα επί ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετηθεί ότι η οριστική αποβολή έχει διάρκεια μέχρι ένα έτος. Μετά ο μαθητής μπορούσε να επιτρέψει στο παλιό του σχολείο.
Τώρα λοιπόν επιστρέφει η 5ήμερα αποβολή ενώ θα γίνει πολύ πιο εύκολο να αποφασιστεί η οριστική αποβολή από το σχολείο και θα δημιουργηθεί και κατάλογος με παραβάσεις και ποινές που προβλέπονται. Ανάλογα με την πράξη του μαθητή, ενώ θα καταργηθεί η κλιμακωτή επιβολή των ποινών.
Οι γονείς θα πληρώνουν για τις ζημιές στο σχολείο
Ταυτόχρονα, όπως έγραψε πρόσφατα η Καθημερινή, οι γονείς θα καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις των παιδιών τους στο σχολείο (π.χ. πληρώνοντας φθορές σε εξοπλισμό). Ενώ τα παιδιά θα μπορούν να απευθύνονται για τα προβλήματα που τα απασχολούν εντός του σχολείου στους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, χωρίς να έχουν σχετική συναίνεση γονέων, όπως ισχύει σήμερα.
Το μέτρα κρίνεται απαραίτητο καθώς πολλές φορές οι παραβάτες μαθητές είναι και αυτοί θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Επίσης το υπουργείο θα λανσάρει μια καμπάνια εθνικής εμβέλειας για το φαινόμενο και τις λύσεις που υπάρχουν για την αντιμετώπισή του. Που θα προβληθεί στην τηλεόραση και θα περιέχει το μήνυμα προς τους μαθητές που βιώνουν εκφοβισμό. Να μιλήσουν και να “καταγγείλουν” τα περιστατικά. Και αυτό θα συμβαίνει μέσω αναφοράς στην πλατφόρμα του υπ. Παιδείας. Που θα αναρτηθεί και θα τεθεί σε λειτουργία.
Χορηγούμενο