Από τις 24 Ιανουαρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 400 σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου. Μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Προκαλώντας έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Οι αρχές λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, καθώς υπάρχει φόβος για πιθανή ισχυρή δόνηση.
Οι κάτοικοι των Κυκλάδων δεν έχουν ξεχάσει τον καταστροφικό σεισμό του 1956. Ο οποίος προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τσουνάμι και εκτεταμένες καταστροφές στη Σαντορίνη.
Το τελευταίο 48ωρο, οι σεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί ξεπερνούν τις 220. Με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 4,4 Ρίχτερ στις 01:54 τα ξημερώματα, κοντά στη νησίδα Άνυδρος. Παράλληλα, αρκετοί μεταποιήσεις έχουν καταγραφεί με μέγεθος άνω των 3,2 Ρίχτερ.
Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, η κρατική μηχανή βρίσκεται σε επιφυλακή. Ως προληπτικό μέτρο, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, στη Θήρα, την Ανάφη, την Ίο και την Αμοργό. Επίσης, συστήνεται στους πολίτες να αποφεύγουν συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να μην προσεγγίζουν τα λιμάνια.
Επιπλέον η Σαντορίνη και η Ανάφη έχουν ενισχυθεί με δυνάμεις της ΕΜΑΚ. Ενώ στο νησί της Σαντορίνης βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Σύντομα γνωστό και ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Το απόγευμα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο την ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Ανύδρου. Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαίωσε ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά. Και όπως υπάρχει συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.
Επίσης ο υπουργός ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών, ώστε να διαχειριστούν την ασφάλεια της τρέχουσας κατάστασης. Παράλληλα, τόνισε πως η ενημέρωση θα είναι διαρκής και υπεύθυνη, βασισμένη στις επιστημονικές εκτιμήσεις.
Ακόμη στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Καθώς και ο αρχηγός ΓΕΘΑ Δημήτρης Χούπης.
Ωστόσο νωρίτερα, συνεδρίασαν επίσης η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθώς και η Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ. Προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προτείνουν μέτρα διαχείρισης του φαινομένου.
«Βόμβα» από τον Άκη Τσελέντη κατά της κυβέρνησης για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: «Σοβαρό θέμα…
Νέο κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας καταγράφηκε στο Βόλο, αυτή τη φορά στο δημοτικό σχολείο. Προκαλώντας ανησυχία…
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΛΑΟΣ, Βαΐτσης Αποστολάτος, άφησε την τελευταία του…
Μια νέα πρωτοβουλία με τίτλο «Μαλλιά που Εμπνέουν: Ιστορίες Θάρρους» έρχεται να στηρίξει οικονομικές γυναίκες…
Οι κινητές εορτές είναι εκείνες που δεν έχουν σταθερή ημερομηνία κάθε χρόνο, αλλά μεταβάλλονται ανάλογα…
Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες προκαλούν έντονη ανησυχία. Με πολλούς κατοίκους της Σαντορίνης να…