Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Δημιουργείται νέος ηφαιστειακός κρατήρας», λέει ο καθηγητής Γεωλογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, μιλώντας στο Action 24, αναφέρθηκε στη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα δείχνουν πως μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά στη διαμόρφωση ενός νέου ηφαιστειακού κρατήρα στην περιοχή.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Δημιουργείται νέος ηφαιστειακός κρατήρας»
Η Σαντορίνη, γνωστή για το ηφαιστειακό του παρελθόν, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών της χαρακτηριστικών. Οι πρόσφατοι σεισμοί που σημειώθηκαν στην περιοχή μπορούν να σχετίζονται με διεργασίες στο υπέδαφος που πιθανώς οδηγούν στη δημιουργία ενός νέου ηφαιστειακού σχηματισμού.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι οι ηφαιστικές εκρήξεις που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν στη Σαντορίνη προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στο τοπίο, με πιο γνωστή την καταστροφική έκρηξη που συνέβη πριν από περίπου 3.600 χρόνια και θεωρείται ότι συνδέεται με την κατάρρευση του Μινωικού πολιτισμού.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για συνεχή έλεγχο και μελέτη των γεωλογικών φαινομένων.
«Είδα τα επίκεντρα που δίνουν οι σεισμολόγοι και με βάση το σενάριο της ηφαιστειακής δραστηριότητας σας λέω πλέον ότι αφού το Κολούμπο δεν διεγείρεται, αφού η Καμένη δεν διεγείρεται φαίνεται να υπάρχει η δημιουργία ενός καινούργιου κρατήρα, μεταξύ Ανάφης και Αμοργού, στην Άνυδρο».
Ο κος Ζεληλίδης υπογράμμισε ότι η σεισμική δραστηριότητα σχετίζεται άμεσα με τις διεργασίες του ηφαιστείου και πως, όταν η ηφαιστειακή διέγερση σταματήσει, θα σταματήσουν και οι σεισμοί.
«Ανεβαίνει το τήγμα, σπάνε τα τοιχώματα και δημιουργούνται οι σεισμοί. Μπορεί να συνεχίσει αυτή η ανύψωση του τήγματος προς τα πάνω. Μπορεί να αρχίσει να δημιουργείται ένας πιο μεγάλος κρατήρας. Όσο συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα, θα συνεχίζονται και οι σεισμοί. Αυτός είναι και ο λόγος που μπερδεύονται οι σεισμολόγοι με τη διεύθυνση των ρηγμάτων».
«Δεν περίμενα από την πρώτη στιγμή έναν σεισμό μεγαλύτερο από το 5,5 γιατί το συνδέω με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν δίνει μεγαλύτερο σεισμό. Από την πρώτη μέρα είπα ότι εγώ θα έμενα στη Σαντορίνη, γιατί δεν φοβάμαι κάτι το επικίνδυνο».
Άνυδρος: Το ακατοίκητο νησί που βρέθηκε στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας (βίντεο)
Τα στάδια εξέλιξης ενός ηφαιστείου
Επιπλέον, περιέγραψε τα πέντε διαδοχικά στάδια ανάπτυξης ενός ηφαιστείου, από την αδρανοποίηση μέχρι την έκρηξη, καθώς και τα προειδοποιητικά σημάδια ηφαιστειακής δραστηριότητας. Ανέφερε ενδεικτικά την ανύψωση του Κολούμπου, καθώς και την αύξηση τόσο της θερμοκρασίας όσο και της θολερότητας των νερών στην περιοχή της Καμένης.
«Τα στάδια εξέλιξης ενός ηφαιστείου είναι πέντε. Περνάω από την ησυχία, στα προκαταρκτικά,με ασθενείς κρότους, με μικρούς σεισμούς, διάσπαρτους στον χρόνο. Στο τρίτο στάδιο, έχω αυτό που βίωνα εδώ και δεκα μέρες.
Δηλαδή, έντονα σεισμικά γεγονότα, πολύ συχνά σεισμικά γεγονότα και το τέταρτο ήταν η έκρηξη. Όταν λοιπόν έρχεται η ομάδα που δουλεύει στην περιοχή και μας λέει ότι το Κολούμπο υψώθηκε, όταν μας λέει η κυρία Ευελπίδου η θερμοκρασία στα νερά της Καμένης αυξήθηκε, η θολερότητα αυξήθηκε, όλα αυτά συνδυαστικά είναι τα πρόδρομα φαινόμενα της δραστηριότητας ενός ηφαιστείου. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κράτος έστειλε τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στη Σαντορίνη να μετρήσει τους θύλακες που είναι κάτω από την Καμένη, αλλά και να δει πιθανές αλλαγές στον μορφολογικό ανάγλυφο. Δεν είναι τυχαίο το ωκεανογραφικό Αιγαίο του ΕΛΚΕΘΕ αυτή τη στιγμή σαρώνει την Αμοργό με τη Σαντορίνη για να δει τη συμπεριφορά του αναγλύφου».
Ντόρα Μπακογιάννη: Η «προφητεία» για το ηφαίστειο της Σαντορίνης που έχει προκαλέσει σάλο
Δείτε στο παρακάτω βίντεο, αναλυτικά, όλα όσα είπε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, στο Action 24
Χορηγούμενο