Σεισμός: Κατολίσθηση παγόβουνου δόνησε όλη τη Γη για 9 ημέρες! Το μεγα-τσουνάμι, το μυστήριο και η Κλιματική Κρίση… «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», λένε οι επιστήμονες!
Σεισμός: Κατολίσθηση παγόβουνου δόνησε όλη τη Γη για 9 ημέρες… Μια κατολίσθηση και ένα τεράστιο τσουνάμι στη Γροιλανδία τον Σεπτέμβριο του 2023, που προήλθαν από την κλιματική κρίση, προκάλεσαν δονήσεις σε όλο τον πλανήτη για εννέα ημέρες, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
Το σεισμικό γεγονός εντοπίστηκε από αισθητήρες σεισμού παγκοσμίως, αλλά η πρωτοφανής του φύση δυσκόλεψε τους ερευνητές στην αρχή να κατανοήσουν την αιτία του. Τώρα που έχουν αποκαλύψει την αιτία, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το περιστατικό δείχνει τις παγκόσμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υποδεικνύοντας ότι μεγάλες κατολισθήσεις είναι πλέον δυνατές σε περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν σταθερές λόγω της ταχείας αύξησης των θερμοκρασιών.
Σεισμός: Κατολίσθηση παγόβουνου δόνησε όλη τη Γη για 9 ημέρες
Η κατάρρευση μιας βουνοκορφής ύψους 1.200 μέτρων στο απομακρυσμένο φιόρδ Dickson συνέβη στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, όταν ο παγετώνας που την στήριζε έλιωσε και δεν μπορούσε πλέον να συγκρατήσει το βράχο. Το αρχικό τσουνάμι είχε ύψος 200 μέτρα και η συνεχής κίνηση του νερού στο φιόρδ δημιούργησε σεισμικά κύματα που διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο για πάνω από μια εβδομάδα, όπως αναφέρει ο Guardian.
Αυτή η κατολίσθηση και το τεράστιο τσουνάμι ήταν τα πρώτα που καταγράφηκαν στην ανατολική Γροιλανδία.
A mysterious, globally observed and unprecedented 9-day-long seismic signal in September 2023 was caused by a massive 25 mio. m3 landslide in Greenland.
> https://t.co/GLCKeJwxBz@K_Svennevig et al. Published in @ScienceMagazine pic.twitter.com/f5wjaAXv3OΧορηγούμενο— Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS) (@GeoSurvey_DK_GL) September 12, 2024
Οι περιοχές της Αρκτικής πλήττονται ιδιαίτερα από τη γρήγορη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Επιπλέον, έχουν παρατηρηθεί σεισμικές δραστηριότητες σε μικρότερη κλίμακα σε περιοχές όπως η δυτική Γροιλανδία, η Αλάσκα, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Χιλή.
Το «άγνωστο σεισμικό αντικείμενο»
Πιο συγκεκριμένα ο Δρ Kristian Svennevig από το Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας, ο οποίος ηγείται της έρευνας, δήλωσε:
«Όταν ξεκινήσαμε αυτή την επιστημονική περιπέτεια, όλοι ήταν προβληματισμένοι και κανείς δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι προκάλεσε αυτό το σήμα. Ήταν πολύ μακρύτερο και απλούστερο από τα σήματα σεισμών, τα οποία συνήθως διαρκούν λεπτά ή ώρες, και χαρακτηρίστηκε ως USO – άγνωστο σεισμικό αντικείμενο».
«Ήταν επίσης ένα εξαιρετικό γεγονός επειδή είναι η πρώτη γιγαντιαία κατολίσθηση και τσουνάμι που έχουμε καταγράψει στην ανατολική Γροιλανδία. Σίγουρα δείχνει ότι η ανατολική Γροιλανδία αρχίζει να ενεργοποιείται όσον αφορά τις κατολισθήσεις. Τα κύματα κατέστρεψαν μια ακατοίκητη τοποθεσία των Ινουίτ στο επίπεδο της θάλασσας, η οποία ήταν τουλάχιστον… 200 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο για τουλάχιστον δύο αιώνες».
Αποδείχθηκε: Αυτός ο καιρός μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σεισμό!
Σεισμός: Κατολίσθηση παγόβουνου δόνησε όλη τη Γη για 9 ημέρες – «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά»
Πολλές καλύβες καταστράφηκαν σε έναν ερευνητικό σταθμό στο νησί Έλα, που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από το σημείο της κατολίσθησης. Ο σταθμός ιδρύθηκε από κυνηγούς γουναρικών και εξερευνητές πριν από δύο αιώνες και χρησιμοποιείται από επιστήμονες και τον δανικό στρατό. Ωστόσο, κατά τη στιγμή του τσουνάμι, ο χώρος ήταν άδειος.
«Ήταν καθαρή τύχη που δεν συνέβη τίποτα σε κανέναν άνθρωπο εδώ», δήλωσε ο Svennevig.
«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά από επιστημονικής άποψης» είπε.
Ο Δρ Stephen Hicks από το University College του Λονδίνου, ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε:
«Όταν είδα για πρώτη φορά το σεισμικό σήμα, ήμουν εντελώς μπερδεμένος. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί ένα τόσο μακράς διάρκειας παγκοσμίως μετακινούμενο σεισμικό κύμα, που περιέχει μόνο μία συχνότητα ταλάντωσης».
Για την επίλυση του μυστηρίου χρειάστηκαν 68 επιστήμονες από 40 ερευνητικά ιδρύματα σε 15 χώρες. Οι ερευνητές συνδύασαν σεισμικά δεδομένα, μετρήσεις πεδίου, επίγειες και δορυφορικές εικόνες, καθώς και προσομοιώσεις τσουνάμι με υψηλή ανάλυση σε υπολογιστές.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, υπολόγισε ότι… 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχου και πάγου έπεσαν στο φιόρδ, διανύοντας τουλάχιστον 2.200 μέτρα κατά μήκος του. Η κατεύθυνση της κατολίσθησης και τα απότομα τοιχώματα του κόλπου συντέλεσαν στο να διατηρηθεί η ενέργεια της κατολίσθησης εντός του φιόρδ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τσουνάμι αρχικά είχε ύψος επτά μέτρα, αλλά μειώθηκε σε λίγα εκατοστά μέσα σε λίγες ημέρες… Όταν ο δανικός στρατός επισκέφθηκε και φωτογράφισε το φιόρδ. Παρά την μείωση του ύψους του κύματος… Η εκτόξευση του τεράστιου υδάτινου όγκου συνέχισε να προκαλεί σεισμικά κύματα που ταξίδεψαν παγκοσμίως.
Χορηγούμενο