Σεισμός: Τα επικίνδυνα ρήγματα που βρίσκονται στην Ελλάδα… Ένας ψηφιακός χάρτης που καταγράφει όλα τα ρήγματα της Ελλάδας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι πλέον διαθέσιμος στο διαδίκτυο για το ευρύ κοινό. Η δημιουργία αυτού του χάρτη ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο χρόνια εργασίας από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), η οποία συνεργάστηκε με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, καθώς και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ανέλαβε τον συντονισμό και την εποπτεία του έργου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γεωλόγου Δημήτρη Γαλανάκη της ΕΑΓΜΕ, στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο χάρτης περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περίπου 5.500 καταχωρήσεις ρηγμάτων σε όλη την Ελλάδα. «Προσοχή ο αριθμός αυτός δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των ρηγμάτων γιατί για παράδειγμα ένα ρήγμα 40.000 χιλιομέτρων μπορεί να έχει 10 αναγραφές».
Ο χάρτης, ο οποίος είναι πλέον προσβάσιμος στο κοινό, παρουσιάζει τα ρήγματα με τρία διαφορετικά χρώματα: κόκκινο, κίτρινο και μωβ. Τα ρήγματα που εμφανίζονται με μωβ χρώμα είναι τα λεγόμενα «σεισμικά ρήγματα», τα οποία έχουν συνδεθεί αποδεδειγμένα με έναν ή περισσότερους σεισμούς είτε στην ενόργανη είτε στην ιστορική περίοδο, καθιστώντας τα πιο επικίνδυνα. Τα ρήγματα με κόκκινο χρώμα είναι τα «ενεργά ρήγματα», δηλαδή αυτά που παρουσιάζουν μετατοπίσεις τουλάχιστον μία φορά στο Ανώτερο Πλειστόκαινο (τα τελευταία περίπου 126.000 χρόνια) και ενδέχεται να προκαλέσουν μελλοντικούς σεισμούς. Τα ρήγματα με κίτρινο χρώμα θεωρούνται «δυνητικά ενεργά», καθώς φέρουν χαρακτηριστικά που μοιάζουν με αυτά των ενεργών ρηγμάτων και έχουν κινηθεί τουλάχιστον μία φορά στις Τεταρτογενείς, τα τελευταία 2.600.000 χρόνια.
Σείεται το Άγιο Όρος: 363 σεισμοί μέσα σε λίγες μόνο μέρες
«Μέχρι σήμερα έχει γίνει συστηματική δουλειά και αρκετά ενεργά ρήγματα έχουν αποκαλυφθεί», λέει ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας & Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. «Ο ΟΑΣΠ πήρε την πρωτοβουλία να συστηματοποιήσει αυτή τη γνώση και να την αναπτύξει. Αυτή η βάση δεδομένων είναι μια πρώτη προσπάθεια να δούμε σε ένα χάρτη τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε». Οπως διευκρινίζεται ο χάρτης θα είναι δυναμικός, συνεχώς θα επικαιροποιείται και θα εμπλουτίζεται.
Τον χάρτη δεν θα συμβουλεύονται όμως μόνο οι σεισμολόγοι. «Εχει μεγάλη σημασία η πρόσβαση στη βάση δεδομένων από πολιτικούς μηχανικούς, πολεοδόμους, Δήμους που χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες για κάθε είδους μελέτες. Δεν είναι δυνατόν να χωροθετηθεί υψηλής επικινδυνότητας έργο πάνω σε ενεργό ρήγμα, σε ρήγμα δηλαδή που έχει δώσει ή μπορεί να δώσει σεισμούς στο ερχόμενο διάστημα. Αν χωροθετούνταν για παράδειγμα χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σε τέτοιο σημείο θα ήταν κάκιστη πρακτική καθώς υπάρχει πιθανότητα να διαρραγεί το στρώμα που αποτρέπει στα υπολείμματα να πάνε στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους. Αντίστοιχα δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί εκεί νοσοκομείο». Χρήσιμη είναι η βάση δεδομένων ασφαλώς και για την χάραξη αντισεισμικής πολιτικής.
Αποδείχθηκε: Αυτός ο καιρός μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σεισμό!
Παρά την συνεχή έρευνα, πολλά από τα ενεργά ρήγματα ακόμα δεν τα γνωρίζουμε. «Τα μεγάλα ρήγματα είναι μέσα (σ.σ. στο χάρτη). Τα μικρότερα όμως, ιδίως αυτά στο θαλάσσιο χώρο αποτελούν πρόβλημα, γιατί πολλά δεν φτάνουν στην επιφάνεια. Ο θαλάσσιος χώρος είναι πολύ δύσκολος στην έρευνα. Υπάρχουν περιοχές με τεράστια κενά και δυστυχώς με την κρίση έφυγαν από την Ελλάδα οι επιστήμονες που θα τα μελετούσαν όλα αυτά».
Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι! Η απάντηση που θα σας αφήσει άφωνους και το…
Αστυνομικός που ήταν και παντρεμένος ερχόταν σε συνουσία με πτώματα ακόμη και μικρών παιδιών Αστυνομικός…
Με ποιόν είναι παντρεμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου; Η απάτη και η μπίζνα με τους εικονικούς…
Το άγνωστο Μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι κρυμμένο και προκαλεί δέος σε όλον τον…
Ποιά είναι η γυναίκα πίσω από το Άγαλμα της Ελευθερίας; Η εντυπωσιακή καλλονή που φέρει…
H Ειρήνη Μουρτζούκου επιτέθηκε σε δημοσιογράφο on camera έξω από το Α.Τ. Χαλανδρίου κατά την…