Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Σενάριο τρόμου: Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο και κίνδυνος τσουνάμι

Ο Özel επισήμανε ότι τα κατακόρυφα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα όσον αφορά την πρόκληση τσουνάμι

Advertisement

Έπειτα από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα γύρω από τη Σαντορίνη, το Αστεροσκοπείο Καντίλι της Τουρκίας δημοσίευσε μια ανησυχητική εκτίμηση για το Αιγαίο Πέλαγος.

Συγκεκριμένα, προειδοποίησε πως σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, μεγέθους 7,5 ή 7,7 Ρίχτερ, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλωθεί τσουνάμι. Το οποίο θα μπορούσε να πλήξει τις τουρκικές ακτές μέσα σε μία ώρα.

Ο καθηγητής Δρ. Η Nurcan Meral Özel, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου και Ινστιτούτου Αντισεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Boğaziçi (KRDAE), τόνισε ότι το Αιγαίο και η Θάλασσα του Μαρμαρά βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Λόγω έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Υπογράμμισε πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε περισσότεροι από 100 σεισμούς μεγέθους 4 Ρίχτερ και άνω. Γεγονός που καταδεικνύει τη σεισμική διέγερση της περιοχής.

Ακόμη σύμφωνα με τον Özel, το Αστεροσκοπείο Καντίλι συνεργάζεται με την UNESCO. Παρέχοντας δεδομένα σε 13 χώρες και 16 επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο τσουνάμι στη Μαύρη Θάλασσα και άλλες περιοχές. Επεσήμανε ότι σε περίπτωση ισχυρού σεισμού στις δυτικές ακτές της Τουρκίας, το Καντίλι θα εκδώσει προειδοποίηση για την υπηρεσία αντιμετώπισης των καταστροφών (AFAD) για πιθανό τσουνάμι.

Advertisement

Το τεκτονικό προφίλ του Αιγαίου

Ωστόσο αναλύοντας το τεκτονικό προφίλ του Αιγαίου, ο Özel επισήμανε ότι τα κατακόρυφα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα όσον αφορά την πρόκληση τσουνάμι. Υπενθύμισε τον ισχυρό σεισμό της Αμοργού το 1956. Που είχε μέγεθος 7,7-7,8 Ρίχτερ και προκάλεσε εκτεταμένο τσουνάμι. Με αναφορές ότι τα κύματα έφτασαν έως και την Αίγυπτο.

Επίσης όσον αφορά το ενδεχόμενο τσουνάμι στο Αιγαίο, ανέφερε πως οι περιοχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν είναι ήδη γνωστές και πως οι επιστήμονες επεξεργάζονται σενάρια αντιδράσεων. Σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, τα κύματα θα μπορούσαν να φτάσουν στις τουρκικές ακτές μέσα σε μία ώρα. Με την επιφάνεια της θάλασσας να ανυψωθεί από μισό έως ένα μέτρο.

Τέλος, ο Özel ανέφερε ότι θεωρεί πιθανότερο ένα μεγάλο σεισμό στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Καθώς η επαναληπτική περίοδος των σεισμών εκεί υπολογίζεται μεταξύ 250-300 ετών, με σημαντικές αβεβαιότητες ως προς την ακριβή πρόβλεψη.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button