Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, επί 18 ολόκληρα χρόνια συγγενικό πρόσωπο καθηγητή Πανεπιστημίου δίδασκε σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα χωρίς να διαθέτει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών. Εξασφαλίζοντας συμβάσεις μέσω αδιαφανών διαδικασιών.
Η ΕΑΔ, έπειτα από καταγγελία, διενήργησε έλεγχο για την περίοδο 2005–2024 σε ΑΕΙ της Βόρειας Ελλάδας. Εντοπίζοντας σοβαρές παρατυπίες στις συμβάσεις ανάθεσης διδακτικού έργου που υπογράφονταν με τον/την «Κ», στενό/ή συγγενή πανεπιστημιακού καθηγητή που είχε διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος. Ο έλεγχος αποκάλυψε ότι ο/η «Κ» δεν διέθετε αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο. Παρά ταύτα απασχολούνταν παράτυπα σε διδακτικά καθήκοντα από το 2005 έως το 2017.
Επιπλέον, ο/η «Κ» συμμετείχε σε ερευνητικά έργα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) μέχρι το 2020, με συνολικές αμοιβές που άγγιξαν τα 87.360 ευρώ. Ο καθηγητής-συγγενής του/της «Κ» είχε ενεργό ρόλο στις διαδικασίες ανάθεσης και πληρωμής, γεγονός που αντιβαίνει στην αρχή της αμεροληψίας.
Ο έλεγχος αποκάλυψε ακόμη:
Παράνομη συμμετοχή του/της «Κ» χωρίς σύμβαση ή με μη δημοσιευμένες συμβάσεις.
Υπερβολική μοριοδότηση χωρίς τεκμηρίωση.
Προειλημμένες αποφάσεις επιτροπών, πριν καν λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.
Επιπλέον αποκλεισμός άλλων υποψηφίων χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.
Ωστόσο ισχυρές ενδείξεις εικονικής απασχόλησης, ειδικά την περίοδο 2008–2011, κατά την οποία ο/η «Κ» φαινόταν να εργάζεται και να σπουδάζει ταυτόχρονα σε διαφορετικές χώρες.
Η έκθεση της ΕΑΔ έχει ήδη διαβιβαστεί:
Στο Υπουργείο Παιδείας.
Στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου για πειθαρχικές διαδικασίες.
Στην Εισαγγελία για ποινική διερεύνηση.
Στον ελεγχόμενο φορέα για τη λήψη διορθωτικών μέτρων και την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Η υπόθεση αναδεικνύει σοβαρές δυσλειτουργίες στον έλεγχο της νομιμότητας των προσλήψεων στα ΑΕΙ και πλήττει τις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
Χορηγούμενο