Η σκόνη αλευροσκώληκα είναι το νέο… «superfood», που μπαίνει κρυφά στο πιάτο σου ως βιώσιμη πρωτεΐνη με υψηλή θρεπτική αξία. Δες πού χρησιμοποιείται, ποια τα οφέλη της και τι προειδοποιεί η EFSA για πιθανές αλλεργίες.
Η σκόνη αλευροσκώληκα (mealworm powder) αποτελεί μια αναδυόμενη διατροφική τάση που ήδη κερδίζει χώρο στη σύγχρονη κουζίνα και στη βιομηχανία τροφίμων. Παράγεται από αποξηραμένες προνύμφες του σκαθαριού Tenebrio molitor και θεωρείται ένα υψηλά θρεπτικό superfood, πλούσιο σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, προωθείται έντονα ως βιώσιμη λύση διατροφής, λόγω χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Τι μπορεί να πάθουμε αν φάμε σκουλήκι από φρούτα;
Χρήσεις Σκόνης Αλευροσκώληκα στη Διατροφή – Mealworm powder & τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη
Η σκόνη αλευροσκώληκα superfood χρησιμοποιείται πλέον σε πληθώρα προϊόντων τροφίμων, καθώς ενισχύει τη διατροφική τους αξία:
-
Προστίθεται σε ψωμιά, ζυμαρικά, γλυκίσματα και snacks, συνήθως σε ποσοστό έως 4%.
-
Χρησιμοποιείται ως πρωτεϊνικό ενισχυτικό στη βιομηχανία τροφίμων.
-
Ενσωματώνεται σε μπάρες ενέργειας και προϊόντα fitness.
Mealworm Powder για Ζωοτροφές – Υψηλή πρωτεΐνη για κατοικίδια & πτηνά
Δεν αφορά μόνο την ανθρώπινη διατροφή. Η σκόνη αλευροσκώληκα υψηλής πρωτεΐνης αξιοποιείται ευρέως σε ζωοτροφές λόγω της εντυπωσιακής σύστασης της:
-
Πρωτεΐνη περίπου 52,7%
-
Λίπος περίπου 32,8%
Ιδανική για πουλιά, ερπετά και ψάρια, προσφέροντας ενέργεια και θρεπτική υποστήριξη.
Σύνθεση & Παραγωγή – Τι περιέχει η σκόνη αλευροσκώληκα σύμφωνα με EFSA
Η mealworm powder EFSA approved αποτελείται κυρίως από:
-
ακατέργαστη πρωτεΐνη
-
υγιεινά λιπαρά
-
εύπεπτους υδατάνθρακες
-
φυτικές ίνες με χιτίνη
Παράγεται μέσω θερμικής αποξήρανσης και περνά από διαδικασίες ασφαλείας, όπως επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία.
Προσοχή – Σκόνη Αλευροσκώληκα και αλλεργίες σύμφωνα με την EFSA
Παρότι η σκόνη αλευροσκώληκα στην Ευρώπη έχει εγκριθεί ως νέο τρόφιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) προειδοποιεί πως μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
Ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι:
-
άτομα με αλλεργία σε γαρίδες, καβούρια και καρκινοειδή, λόγω της χιτίνης
-
όσοι έχουν ιστορικό τροφικών αλλεργιών
Συμπέρασμα – Είναι τελικά ασφαλής η σκόνη αλευροσκώληκα;
Η σκόνη αλευροσκώληκα superfood αποτελεί μια καινοτόμα, θρεπτική και βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης που φαίνεται να αποτελεί μέρος της διατροφής του μέλλοντος. Ωστόσο, χρειάζεται ενημέρωση και προσοχή, ιδίως για ευαίσθητα άτομα, καθώς οι προειδοποιήσεις της EFSA για πιθανές αλλεργίες είναι σαφείς.
Χορηγούμενο