Σοκ με τις δηλώσεις Καιρίδη στη Βουλή για την Κύπρο… Προεδρεύοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησε για «τετελεσμένη διχοτόμηση» και όχι για παράνομη κατοχή
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την Παρασκευή, όταν ο προεδρεύων Δημήτρης Καιρίδης, με δηλώσεις του, πυροδότησε την οργή βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η αφορμή ήταν η αναφορά του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε “τετελεσμένη διχοτόμηση” της Κύπρου, μια διατύπωση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη και διαχρονική θέση της Ελλάδας, η οποία κάνει λόγο για “παράνομη κατοχή”.
Σοκ με τις δηλώσεις Καιρίδη στη Βουλή για την Κύπρο
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, και συγκεκριμένα σχολιάζοντας την παρέμβαση του Αλέξανδρου Καζαμία από την Πλεύση Ελευθερίας, ο Δημήτρης Καιρίδης προέβη στην εξής δήλωση: “Δεν θα χρησιμοποιούσα, κ. Καζαμία, για τον κ. Ερντογάν το ρήμα «ονειρεύεται» διχοτόμηση. Την διχοτόμηση, πολύ φοβάμαι, την έχει πραγματοποιήσει από το 1974, αλλά μην επιμείνουμε σε αυτό. Καταλαβαινόμαστε…”.
Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε άμεσες και έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατηγόρησαν τον κ. Καιρίδη για αναθεώρηση της εθνικής γραμμής και για αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Οι αντιδράσεις επικεντρώθηκαν στην απόκλιση της διατύπωσης του κ. Καιρίδη από την επίσημη θέση της Ελλάδας, η οποία στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο, και θεωρεί την τουρκική παρουσία στην Κύπρο ως παράνομη κατοχή.
Δείτε επίσης – Αδιανόητες δηλώσεις Καιρίδη: «Προνομιούχος η Ελλάδα που δεν «καρφώνει» τζιχαντιστές»!
Αναλυτικά, ο διάλογος που ακολούθησε μετά την αδιανόητη δήλωση Καιρίδη
Καζαμίας: Με συγχωρείτε, αλλά αυτό που λέτε είναι σοβαρό. Έχετε και έναν υπουργό στην κυβέρνηση της ΝΔ που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος με το όνομα που δίνει η Τουρκία. Η διχοτόμηση δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί και δεν πρέπει με ηττοπάθεια να δέχεται οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιοσδήποτε βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου αυτά που πρεσβεύει και επιθυμεί να πραγματοποιήσει η Τουρκία στην Κύπρο. Είναι τρομακτικό αυτό που είπατε. Διαφωνώ εντελώς και πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και διαρκώς ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν.
Καιρίδης: Ενάντια προφανώς είμαστε, όπως όλοι οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας ζει στην πραγματικότητα που επιλέγει να ζήσει.
Καζαμίας: Η πραγματικότητα είναι υπό διαμόρφωση διαρκώς στις διεθνείς σχέσεις και εμείς δεν θα την ανεχθούμε.
Καιρίδης: Δεν θα την ανεχθείτε και μπράβο, αλλά είναι πραγματικότητα δυστυχώς και πρέπει να λειτουργήσουμε.
Καζαμίας: Δική σας ερμηνεία
Καιρίδης: Δική μου ερμηνεία. Είναι και άλλες επιστήμες που μπορούν να βοηθήσουν ενίοτε στην πρόσληψη της πραγματικότητας
Ζερβέας: Δεν υπάρχει διχοτόμηση, υπάρχει παράνομη κατοχή
Κατρίνης: Όλοι έχουμε αναγνωρίσει παράνομη κατοχή, όχι διχοτόμηση
Καιρίδης: Και παράνομη διχοτόμηση
Κατρίνης: Όχι. Παράνομη κατοχή
Καιρίδης: Και παράνομη διχοτόμηση, ενάντια στην οποία εγώ παλεύω, εσείς μην παλεύετε
Καζαμίας: Τώρα το διορθώνετε. Άλλο είπατε πριν. Καλό είναι να τα ανακαλείτε
Καιρίδης: Εσείς μιλάτε για όνειρα, εγώ μιλώ για εφιάλτη
Καζαμίας: Δεν είπατε αυτό. Και ο εφιάλτης κακό όνειρο είναι και δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί Εσείς είπατε ότι είναι πραγματικότητα η διχοτόμηση. Το ανακαλείτε και καλώς!
Καιρίδης: Προφανώς δεν έχετε πάει στην Κύπρο
Καζαμίας: Πώς δεν έχω πάει; Έχω πάει στην Κύπρο. Τι θέλετε να πείτε;
Καιρίδης: Και δεν έχετε δει τους Τούρκους στρατιώτες; Δεν έχετε δει την διχοτόμηση;
Καζαμίας: Τα έχω δει όλα
Καιρίδης: Άρα…
Καζαμίας: Tι άρα;
Καιρίδης: Άρα, δεν υπάρχουν;
Καζαμίας: Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε
Καιρίδης: Όχι, θα επιμείνω. Δεν υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες στην Κύπρο; Υπάρχουν όνειρα του Ερντογάν;
Καζαμίας: Είναι παράνομη κατοχή και πρέπει να αντιστεκόμαστε!
Κατρίνης: Είναι παράνομη κατοχή!
Η δήλωση του κ. Καιρίδη, που υποδηλώνει αποδοχή της διχοτόμησης ως πραγματικότητας, ερμηνεύτηκε από την αντιπολίτευση ως μια επικίνδυνη στροφή στην εθνική πολιτική, που υπονομεύει τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον κ. Καιρίδη να ανακαλέσει τις δηλώσεις του και να επαναβεβαιώσει την προσήλωση της Ελλάδας στην πάγια εθνική θέση.
Το περιστατικό αυτό αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω πολιτική αντιπαράθεση και να θέσει εκ νέου στο επίκεντρο το Κυπριακό ζήτημα, καθώς και την εθνική στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Χορηγούμενο