Σοκ: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία απαγορευμένο όπλο
Σοκ Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία το απαγορευμένο όπλο που ζητάει ο Ζελένσκι εδώ και τρία χρόνια
Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία απαγορευμένο όπλο… Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσουν νάρκες κατά προσωπικού, που παρέχονται από τις ΗΠΑ, με σκοπό να ενισχύσουν την άμυνά της και να επιβραδύνουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.
Ο κ. Όστιν τόνισε ότι η προτεραιότητα των ΗΠΑ παραμένει να υποστηρίξει την Ουκρανία στην κάλυψη των στρατιωτικών των αναγκών, παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα για την προστασία της απέναντι στις συνεχιζόμενες απειλές.. «Τις ζήτησαν και έτσι νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να τις παράσχουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στο Λάος.
Meet ADAM (Area Denial Artillery Munition), a 155mm projectile that disperses antipersonnel mines.
The M692 carries 36 M67 mines with a 48 hour self destruct.
ΧορηγούμενοThe M731 carries 36 M72 mines with a 4 hour self destruct.
Hopefully this is what Ukraine will receive. https://t.co/oBmi9evy6j pic.twitter.com/pmjFfgjEoi
— Colby Badhwar 🇨🇦🇬🇧 (@ColbyBadhwar) November 20, 2024
Η Ουκρανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία κατασκευής των ναρκών κατά προσωπικού, ενώ η παροχή τέτοιου εξοπλισμού συνοδεύεται από την άποψη ότι «η χρήση τους μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια». Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως έχουν συνεργαστεί με την Ουκρανία να καθορίσουν πώς και πού θα κάνουν τις νάρκες, διασφαλίζουν ότι αυτές οι ενέργειες θα πραγματοποιηθούν «με υπεύθυνο τρόπο».
Η απόφαση των ΗΠΑ ήρθε δύο ημέρες μετά την άδεια που δόθηκε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι προμηθεύτηκαν από τις ίδιες, για επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι νάρκες κατά προσωπικού θεωρούνται ένα «απαγορευμένο όπλο». Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ουκρανία προσπαθεί να αποκτήσει τέτοιες νάρκες για σχεδόν τρία χρόνια. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν μέχρι πρόσφατα ήταν διστακτική να προχωρήσει σε αυτή την παροχή, καθώς υπήρχε σοβαρή ανησυχία για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν για τον άμαχο πληθυσμό.
Σύμφωνα με δηλώσεις ενός αξιωματούχου στη Washington Post , οι συγκεκριμένες νάρκες μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να αυτοκαταστρέφονται ή να απενεργοποιούνται, χάνοντας τη φόρτιση της μπαταρίας τους, μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτή η δυνατότητα θεωρείται ότι μειώνει τον να παραμείνουν ενεργές για μεγάλο χρονικό διάστημα και να προκαλέσουν απρόβλεπτες ζημιές.
Pentagon Approves Anti-Personnel Land Mines for Ukraine’s Defense https://t.co/EOelCLInNb pic.twitter.com/EK2ELnVhkt
— SOFREP (@sofrepofficial) November 20, 2024
Απαγορευμένα από το 1997
Η Συνθήκη της Οτάβα του 1997 οδήγησε σε σημαντικό σταθμό στις διεθνείς προσπάθειες για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού. Αυτή η ιστορική απόφαση προέκυψε ως απάντηση στις καταστροφικές συνέπειες που είχαν αυτές οι νάρκες στις ζωές αθώων ανθρώπων, κυρίως αμάχων, για δεκαετίες.
Αρχικά, οι νάρκες κατά προσωπικού σχεδιάστηκαν για αμυντικούς σκοπούς, προστατεύοντας στρατιωτικές θέσεις. Ωστόσο, η χρήση τους κατέληξε να αποτελεί μία από τις πιο ανήλεες πρακτικές πολέμου. Εν αντιθέσει με άλλα όπλα, οι νάρκες παραμένουν ενεργές για χρόνια, ακόμα και μετά το πέρας των συγκρούσεων, καθιστώντας μεγάλες εκτάσεις γης επικίνδυνες για τους ανθρώπους που ζουν εκεί.
Τα δεδομένα πριν από την απαγόρευση ήταν σοκαριστικά. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γεωργοί, τραυματίζονταν σοβαρά ή έχαναν τη ζωή τους. Πολλές κοινότητες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη γη τους ή να προχωρήσουν σε ανάπτυξη υποδομών εξαιτίας του φόβου του για τις παρούσες κρυμμένες στο έδαφος.
Η απομάκρυνση των ναρκών είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη, χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Εκτιμάται ότι το κόστος για την εξουδετέρωση μίας μόνο νάρκης έρχεται στα 1.000 δολάρια, ενώ η κατασκευή της κοστίζει μόλις 3 δολάρια.
Η Συνθήκη της Οτάβα, την οποία έχουν υπογράψει 164 χώρες, απαγορεύει πλήρως την παραγωγή, αποθήκευση, και μεταφορά ναρκών κατά χρήση. Παρόλο που κάποιες χώρες δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στη συμφωνία, η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει τη χρήση τους, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των περιστατικών.
Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό. Εκατομμύρια νάρκες εξακολουθούν να είναι θαμμένες σε πολλές χώρες, αποτελώντας μια συνεχή απειλή για τις τοπικές κοινωνίες και ένα εμπόδιο στην οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
Χορηγούμενο