Σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός τα έχασε όλα και ζει απομονωμένη σε γηροκομείο! Οι τρεις γάμοι, ο θάνατος του γιου της που την «τσάκισε» και οι τελευταίες δραματικές ημέρες.
Γνώρισε τη δημοσιότητα με το ψευδώνυμο Καλή Καλό, αλλά το πραγματικό της όνομα είναι Καλλιόπη Δαμβέργη.
Η διάσημη θεατρική καλλιτέχνης, που ανέκαθεν ερωτευόταν τη σκηνή και τη σύνδεσή της με το κοινό, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου του 1926, με καταγωγή από το Ρέθυμνο. Η μητέρα της, Χρύσα, ήταν κόρη του στρατηγού Γ. Καλοχριστιανάκη, η οποία επίσης ήταν ηθοποιός και μια προχωρημένη για την εποχή γυναίκα, ενώ ο πατέρας της, Νίκος Δαμβέργης, προήλθε από γνωστή οικογένεια φαρμακοβιομηχάνων της εποχής.
Τα πρώτα χρόνια στο θέατρο
Η πρώτη παρουσία της Καλής σε θεατρική παράσταση ήταν σε ηλικία μόλις τριών ετών, στη Δασκαλίτσα του Ντάριο Νικκοντέμι, μετά από απόφαση της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο θέατρο της οποίας έπαιζε η μητέρα της. Ο πρώτος πραγματικός της ρόλος όμως ήταν σε ηλικία 5 ετών, ειδικά γραμμένος για αυτή από τον Σπύρο Μελά στο έργο του Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία παίζοντας δίπλα στον Βασίλη Λογοθετίδη και στο ζεύγος Μουσούρη στο θέατρο Αλίκη. Τόση ήταν η επιτυχία, ώστε ο Αττίκ έστειλε τον διευθυντή της Μάντρας του, Χρ. Δημητρόπουλο, να ζητήσει από τη μητέρα της συνεργασία. Και όταν αυτή έδωσε τη συγκατάθεσή της, εκείνος έγραψε της Μπέμπας τραγούδια και παρλάτες, τη δίδαξε ηθοποιία, της έδωσε το ψευδώνυμο «Καλή Καλό» και την εμφάνισε σε παραστάσεις του.
Οι τρεις γάμοι και η κόρη της, Γιούλη
Η ηθοποιός ντύθηκε στα λευκά με τρεις διαφορετικούς συντρόφους… Πρώτα, όταν ακόμα ήταν ανήλικη, το 1945, είπε το “ναι” σε έναν φοιτητή της Σχολής Ικάρων, τον Γιώργο Μαμαλάκη… Ο οποίος, δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή ένα έτος αργότερα, πριν από τη γέννηση της κόρης τους, της Γιούλης. Στη συνέχεια, το 1957, παντρεύτηκε ξανά, αυτή τη φορά με τον Δημήτρη Βαλμά… Με τον οποίο γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στη Σύρο, και μαζί εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, από το 1959 μέχρι το 1979, δέσμευσε τη ζωή της με τον πλοίαρχο… Κώστα Καρανικόλα, αποκτώντας έναν γιο, τον Χρήστο. Το Στρατιωτικό Θέατρο τιμά τη μνήμη του με το όνομά του.
Ο θάνατος του γιου της
Στα 13 του, ο Χρήστος υπέστη σοβαρά τραύματα από έκρηξη κατά τη διάρκεια ενός χημικού πειράματος. Αν και η μητέρα του αφιέρωσε ολόκληρη την περιουσία της για να τον θεραπεύσει… Εκείνος έφυγε από τη ζωή το 1988, σε ηλικία 27 ετών. Μετά τον χαμό του γιου της, η ηθοποιός απομονώθηκε στην Αστυπάλαια για αρκετά χρόνια.
Το πρωί της Πέμπτης, ανακοινώθηκε ότι η 93χρονη θρυλική ηθοποιός, που με δυσκολία μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο σε γηροκομείο με τη βοήθεια του Σπύρου Μπιμπίλα, κρατούσε σε μπαούλο στο σπίτι της στην Άνω Κυψέλη τα λείψανα του γιου της για πολλά χρόνια.
Χορηγούμενο