ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σοκ: Τι θα συμβεί στον οργανισμό εάν τρώμε κάθε μέρα αλλαντικά;

Οι σωστές ποσότητες, οι κίνδυνοι και οι μελέτες

Χορηγούμενο

Σοκ: Τι θα συμβεί στον οργανισμό εάν τρώμε κάθε μέρα αλλαντικά; Οι σωστές ποσότητες, οι κίνδυνοι και οι μελέτες

Σοκ: Τι θα συμβεί στον οργανισμό εάν τρώμε κάθε μέρα αλλαντικά; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας, δηλαδή τα αλλαντικά, στην κατηγορία 1, δηλώνοντας ότι είναι καρκινογόνο για τους ανθρώπους.

«Η κατηγορία αυτή χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις καρκινογένεσης στον άνθρωπο. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι ο παράγοντας προκαλεί καρκίνο.

Χορηγούμενο

Η αξιολόγηση βασίζεται γενικά σε επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν την ανάπτυξη καρκίνου σε εκτεθειμένους ανθρώπους», αναφέρει η κορυφαία υγειονομική αρχή του κόσμου στην ιστοσελίδα της. Ο οργανισμός προσθέτει ότι «στην περίπτωση του επεξεργασμένου κρέατος, η κατανάλωσή του προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε την κατανάλωση λουκάνικων; Η απάντηση δεν είναι. Υπάρχει μια γνωστή ρήση στον τομέα της διατροφής: «Όλα είναι επιτρεπτά όταν καταναλώνονται με μέτρο». Αυτό ισχύει και για τα λουκάνικα. Όταν δημοσιεύτηκε η μελέτη του ΠΟΥ το 2015, η Generalitat de Catalunya προέτρεψε τους πολίτες να καταναλώνουν «περιστασιακά, δύο ή τρεις φορές το μήνα, λουκάνικα και επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του παστωμένου ζαμπόν» διαβάζουμε στο Healthstat.gr.

Η Generalitat τόνισε επίσης ότι η μελέτη του ΠΟΥ αναφέρεται γενικά σε όλα τα λουκάνικα παγκοσμίως, χωρίς να εξετάζει τις διαφορές μεταξύ ειδών όπως το ιβηρικό ζαμπόν, το Bratwurst ή το fuet. Πρόκειται για προϊόντα με σημαντικές διαφορές στην επεξεργασία και την ποιότητα πρώτης ύλης. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι ζαμπόν Ιβηρικής εκτροφής με βελανίδια είναι σαφώς πιο υγιεινό σε σύγκριση με το fuet.

Χορηγούμενο

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 34.000 θάνατοι ετησίως παγκοσμίως μπορεί να σχετίζονται με καρκίνο που συνδέεται με τη διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα κρέατα, ενώ η συχνότητα τέτοιων θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η μελέτη του ΠΟΥ από το 2015 ανέφερε ότι η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Η έρευνα συνδέει επίσης την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων (όπως τα λουκάνικα) με την ανάπτυξη όγκων στο πάγκρεας και τον προστάτη, καθώς και με καρδιοπάθειες.

Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Επομένως, η μέτρια κατανάλωση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο, ενώ η ποιότητα των προϊόντων παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε χειροποίητα λουκάνικα με καλές πρώτες ύλες, όπως εκείνα από χοίρους της Ιβηρικής που τρέφονται με ποιοτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Κοινοτικής Διατροφής, υπό την προεδρία του κορυφαίου ειδικού σε θέματα διατροφής της Ισπανίας, Dr. Lluís Serra Majem… «Τα λιπαρά λουκάνικα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα».

Χορηγούμενο

Πεντανόστιμες και δροσερές σαλάτες για άμεση αποτοξίνωση

Τι ποσότητα είναι το σωστό μέτρο;

Τώρα, μπορεί να σκέφτεστε: «Εντάξει, αλλά πού ακριβώς είναι το όριο;».

Σύμφωνα με μια εκτενή μελέτη που περιλάμβανε μισό εκατομμύριο υγιείς άτομα, το συνιστώμενο όριο κατανάλωσης λουκάνικου είναι 20 γραμμάρια ημερησίως. Υπέρβαση αυτού του ποσού αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Παρά ταύτα, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι η καθημερινή κατανάλωση λουκάνικου είναι υπερβολική.

Χορηγούμενο

Ο διατροφολόγος και γιατρός Miguel Ángel Álvarez Lázaro αναφέρει… «Το λουκάνικο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, με μέτρο, και καλό θα ήταν να το τρώμε μερικές φορές την εβδομάδα».

Σύμφωνα επίσης με τον Álvarez Lázaro… «Είναι σημαντικό το λουκάνικο να είναι υψηλής ποιότητας, διότι τότε και τα λίπη θα είναι υψηλής ποιότητας».

Η διατροφή που «θωρακίζει» τον οργανισμό από ασθένειες και καρκίνο

Τι συμβαίνει με το ζαμπόν;

Φέρνει ως παράδειγμα το ζαμπόν: «Αν είναι εκτρεφόμενο με βελανίδια, τα λιπαρά είναι υγιεινά σε μικρές ποσότητες, συγκρίσιμα ακόμη και με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο- από την άλλη πλευρά, αν τρώμε υπερ-επεξεργασμένο φουέτ ή μορταδέλα με τεχνητά πρόσθετα, τα λιπαρά θα είναι πολύ χειρότερα».

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε ένα τόσο γευστικό φαγητό όπως το λουκάνικο, αλλά ας το καταναλώνουμε με σωστό τρόπο: με μέτρο και επιλέγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας. Αν μειώσουμε την κατανάλωσή μας, μπορούμε να επενδύσουμε λίγα περισσότερα χρήματα για να απολαμβάνουμε καλύτερα λουκάνικα και γενικότερα αλλαντικά.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button