Χορηγούμενο
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ: «Το χάπι της Merck για την Covid-19 προκαλεί νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού»!

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Bloomberg

Χορηγούμενο
Το χάπι της Merck για την Covid-19 προκαλεί νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε ορισμένους ασθενείς, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζει το Bloomberg.

Ορισμένοι ερευνητές ανησυχούν ότι το φάρμακο μπορεί να δημιουργήσει πιο μεταδοτικές ή απειλητικές για την υγεία παραλλαγές του κορωνοϊού.

Μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη χρήση του χαπιού Lagevrio της Merck έχουν εντοπιστεί σε δείγματα ιού που ελήφθησαν από δεκάδες ασθενείς, σύμφωνα με το προσχέδιο μιας μελέτης που διενήργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ και στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο Imperial College του Λονδίνου και σε άλλα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι μεταλλάξεις;

Οι μεταλλάξεις του ιού που συνδέονται με το χάπι προς το παρόν δεν έχουν αποδειχθεί πιο επιθετικές προς το ανοσοποιητικό σύστημα ή θανατηφόρες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στον ιστότοπο medRxiv.

Αλλά η ύπαρξή τους υπογραμμίζει, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, τους πιθανούς κινδύνους στην ευρύτερη χρήση του φαρμάκου, το οποίο έλαβε πρόσφατα έγκριση στην Κίνα.

Το Lagevrio λειτουργεί δημιουργώντας μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κορωνοϊού, οι οποίες εμποδίζουν την αναπαραγωγή του ιού στο σώμα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Ορισμένοι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ήδη από τα τέλη του 2021, δηλαδή πριν λάβει έγκριση, ότι λόγω του τρόπου λειτουργίας του, το φάρμακο θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις που ίσως να αποδειχθούν προβληματικές.

Τι απαντάει η Merck;

Η εταιρεία αμφισβητεί την άποψη ότι το φάρμακό της προκαλεί προβληματικές παραλλαγές.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάποιος αντιιικός παράγοντας έχει συμβάλει στην εμφάνιση παραλλαγών που κυκλοφορούν ήδη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Merck, Ρόμπερτ Τζόζεφσον, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg σχετικά με τη μελέτη.

«Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν πιστεύουμε ότι το Lagevrio είναι πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων σημαντικών παραλλαγών του κορωνοϊού».

Τόνισε, επίσης, ότι νέες μεταλλάξεις έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού και το Lagevrio μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης. Η Merck υπέδειξε την έρευνα που έγινε σε ζώα και η οποία έδειξε ότι το φάρμακό της δεν προκαλεί μεταλλάξεις.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, από την πλευρά του, ο οποίος ενέκρινε το Lagevrio στα τέλη του 2021, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει έρευνα τρίτων και συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν φάρμακα για την Covid-19 για να αξιολογήσει τη δραστηριότητα των προϊόντων τους έναντι παραλλαγών.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button