Μέχρι πρότινος επικρατούσε η άποψη πως οι φαλακροί άνδρες θεωρούνται πιο αρρενωποί. Επειδή η τριχόπτωση έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο, οι επιστήμονες πλέον ανατρέπουν αυτό το στερεότυπο, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες που χάνουν πρόωρα τα μαλλιά τους ενδέχεται να έχουν μειωμένη γονιμότητα.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Dermatologica Sinica, η τριχόπτωση πριν τα 30 σχετίζεται με χαμηλότερη αναπαραγωγική ικανότητα στους άνδρες.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, ειδικοί δερματολόγοι και επιστήμονες στο πεδίο της γονιμότητας διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με ήπια έως σοβαρή αραίωση μαλλιών είχαν έως και 60% μικρότερη παραγωγή σπέρματος. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη μείωση σε ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την απώλεια των μαλλιών.
Η ανδρογενετική αλωπεκία – η πιο κοινή μορφή φαλάκρας – επηρεάζει άνδρες και γυναίκες. ΜΔΡΤΘΥΘ4ΦΞΡ.Β.Ό΄Με κυριότερη εκδήλωση στους άνδρες άνω των 50. Παρόλα αυτά, μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και κατά την εφηβεία ή στις αρχές της ενήλικης ζωής.
Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε άνδρες με μέση ηλικία τα 31 έτη και διάφορους βαθμούς τριχόπτωσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι παρουσίαζαν αραίωση μαλλιών παρήγαγαν λιγότερο σπέρμα. Και γενικά εμφάνιζαν κατά 20% μειωμένο όγκο εκσπερμάτωσης.
Παρόλο που η υψηλή τεστοστερόνη θεωρείται μία από τις αιτίες της φαλάκρας, το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο. Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η ανδρογενετική αλωπεκία είναι αποτέλεσμα πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Και όχι απλώς ενός αυξημένου επιπέδου τεστοστερόνης.
Χορηγούμενο