ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκάρουν τα μυστικά του Χόλιγουντ: Μυστήριοι θάνατοι, σεξουαλικά σκάνδαλα και ανατριχιαστικές συμπτώσεις!

Χορηγούμενο

Το Χόλιγουντ συχνά ταυτίζεται με τη λάμψη και την αίγλη, τα μεγάλα ονόματα των αστέρων και τη χλιδή. Ωστόσο, πίσω από μια τέτοια βιομηχανία συχνά κρύβονται αθέατες πτυχές που ξεδιπλώνουν ένα από τα πιο τοξικά και ψυχοφθόρα εργασιακά περιβάλλοντα: τη σόουμπιζ.

Για όποιον λέει ότι το σημερινό Χόλιγουντ είναι προβληματικό, καλό θα ήταν να έριχνε μια ματιά στο παρελθόν. Πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση, κανείς δεν αντιλέγει σε αυτό, αλλά κάποια από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, και συγκεκριμένα κατά τη «Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ», είναι τόσο ανατριχιαστικά και τραγικά που φαντάζουν σχεδόν ψεύτικα. Συγχρόνως, τα γεγονότα αυτά δεν μπορούν παρά να εγείρουν ερωτηματικά για τον μηχανισμό λειτουργίας της βιομηχανίας του θεάματος και για τις σαθρές και ανήθικες βάσεις στις οποίες έχει χτιστεί.

1. Στις σειρές «Breaking Bad» και «Felon» υπήρχε ένας κομπάρσος με το όνομα Κλίφτον Μπλούμφιλντ. Συγκεκριμένα, όταν τον προσέλαβαν στο «Felon» είχε εκτίσει ποινή ως καταδικασμένος δολοφόνος και έναν μήνα αργότερα σκότωσε άλλους τρεις ανθρώπους πριν συλληφθεί και φυλακιστεί ξανά. Σύμφωνα με τον διευθυντή του κάστινγκ, κανείς στο σετ δεν ήξερε ότι ο Μπλούμφιλντ ήταν ένας καταδικασμένος δολοφόνος.

Χορηγούμενο

 

2. Ο Μάθιου Μπρόντερικ μαζί με την τότε κοπέλα του, Τζένιφερ Γκρέι, είχαν εμπλακεί το 1987 σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Ιρλανδία, στο οποίο σκότωσαν την 63χρονη Μάργκαρετ Ντόχερτι και την 28χρονη κόρη της, Άννα Γκάλαχερ. Ο Μπρόντερικ, ο οποίος ήταν ο οδηγός, κατηγορήθηκε μόνο για απρόσεκτη οδήγηση και πλήρωσε πρόστιμο 175 δολαρίων…

Χορηγούμενο

 

3. Ο ηθοποιός Λέιν Γκάρισον, οποίος είναι γνωστός από τη διάσημη σειρά «Prison Break» στάθηκε επίσης η αιτία ενός θανατηφόρου δυστυχήματος. Ο 27χρονος πήρε δύο 15χρονες κοπέλες και μια 17χρονη και αποφάσισε να πάει μαζί τους σε ένα πάρτι, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και κοκαΐνης. Αφού έδωσε στα κορίτσια αλκοόλ, τράκαρε με το αυτοκίνητό του, σκοτώνοντας τη 17χρονη κοπέλα. Καταδικάστηκε σε πάνω από τρία χρόνια φυλάκισης, αλλά εξέτισε μόνο περίπου ενάμιση χρόνο από την ποινή αυτή. Μετά την αποφυλάκισή του, συνέχισε να εργάζεται στο Χόλιγουντ.

Χορηγούμενο

4. Τα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας θόλωσαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «The Texas Chainsaw Massacre» του 1974. Οι ηθοποιοί και το συνεργείο έφτασαν στα όριά τους ενώ βρίσκονταν σε φρικτές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σκηνής του δείπνου που διάρκεσε 26 ώρες, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θερμοκρασία άνω των 37 βαθμών γύρω από σάπια ζώα. Οι ηθοποιοί και το συνεργείο έβγαιναν τακτικά έξω για να κάνουν εμετό.

Μια ηθοποιός που δέχτηκε φριχτή κακομεταχείριση ήταν η Σέλι Ντουβάλ στο «Shining». Έχει αναφερθεί ότι ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ αρνήθηκε να επαινέσει τη δουλειά της και την απομόνωσε σκόπιμα από το συνεργείο, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο συμπρωταγωνιστής της Τζακ Νίκολσον παραδέχτηκε πάντως ότι ο Κιούμπρικ ήταν ένας εντελώς διαφορετικός σκηνοθέτης με τη Ντουβάλ. Η ίδια είχε πει ότι ο Κιούμπρικ μπορούσε να είναι «αρκετά σκληρός» χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα γυρίσματα «σχεδόν αφόρητα». Μάλιστα, η Ντουβάλ κατέληξε να έχει προβλήματα υγείας λόγω του άγχους, σε σημείο που τα μαλλιά της έπεφταν σε τούφες.

Χορηγούμενο

Στο ντοκιμαντέρ της Βίβιαν Κιούμπρικ, «Making the Shining», σε μια σκηνή που η Ντουβάλ δείχνει στον Κιούμπρικ τις τούφες των μαλλιών της, εκείνος απομακρύνθηκε και είπε στα μέλη του συνεργείου: «Μην συμπάσχετε με τη Σέλι». Την ανάγκασε επίσης να εκτελέσει τη συναισθηματικά εξαντλητική σκηνή με το ρόπαλο του μπέιζμπολ 127 φορές, σε σημείο που είχε πληγές στα χέρια της από το σφίξιμο του ρόπαλου, χωρίς να της έχει πει τι συνέβαινε στη σκηνή ή τι να περιμένει.

6. Όπως και με τον Κιούμπρικ, έτσι και η κληρονομιά του Άλφρεντ Χίτσκοκ ως σκηνοθέτη έχει εν μέρει αμαυρωθεί από τη αποτροπιαστική κακομεταχείριση μιας από τις πρωταγωνίστριές του, της Τίπι Χέντρεν, στην ταινία «The Birds». Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, η Χέντρεν ισχυρίστηκε ότι ο Χίτσκοκ της επιτέθηκε σεξουαλικά στο πλατό, θύμωνε αν μιλούσε με άλλους άνδρες και έλεγε στους συμπρωταγωνιστές της να μην της μιλούν.

Όλα αυτά κορυφώθηκαν όταν γυρίστηκε η σκηνή όπου ο χαρακτήρας της Χέντρεν δέχεται άγρια επίθεση από πουλιά. Είπαν στην ηθοποιό ότι τα μηχανικά πουλιά δεν λειτουργούσαν και γι’ αυτό ο Χίτσκοκ χρησιμοποίησε ζωντανά πουλιά. Σύμφωνα με τη Χέντρεν επί πέντε ημέρες της πετούσαν ζωντανά πουλιά, που είχαν εκπαιδευτεί να την τσιμπούν, και μάλιστα τα έδεναν ακόμα και πάνω της. Όταν ένα πουλί παραλίγο να της τσιμπήσει το μάτι, κατέρρευσε και χρειάστηκε να περάσει μια εβδομάδα στο κρεβάτι λόγω εξάντλησης.

«Ήταν βίαιο, άσχημο και αδυσώπητο», είπε η Χέντρεν. «Δεν φοβήθηκα ποτέ, ήμουν απλώς συγκλονισμένη και σε κάποια μορφή σοκ, και έλεγα στον εαυτό μου ξανά και ξανά: “Δεν θα τον αφήσω να με λυγίσει”». Όταν ο Χίτσκοκ είπε «cut» στην τελευταία λήψη, η Χέντρεν θυμήθηκε: «Απλώς κάθισα στο πάτωμα, χωρίς να μπορώ να κουνηθώ, και άρχισα να κλαίω με λυγμούς από την απόλυτη εξάντληση. Πέρασαν λεπτά μέχρι να κοιτάξω πάνω και να ανακαλύψω ότι όλοι με είχαν αφήσει εκεί στη μέση αυτού του απέραντου, σιωπηλού σκηνικού, εντελώς εξαντλημένη, άδεια και μόνη».

7. Στα γυρίσματα ταινίας που έχουν περάσει σε μια σφαίρα μυθική, δεν γίνεται να μην συμπεριληφθεί το αμνημόνευτο «Wizard of Oz». Υπάρχουν πολυάριθμες καταγγελίες ότι η Τζούντι Γκάρλαντ, η οποία ήταν 17 ετών εκείνη την εποχή, κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Φέρεται να την έβαλαν σε αυστηρή δίαιτα και την ανάγκασαν να δένει το στήθος της, επειδή ήθελαν να δείχνει νεότερη και πιο αδύνατη. Σε σοκαριστικές προσωπικές αποκαλύψεις, η Γκάρλαντ είχε πει σχετικά με τα εφηβικά της χρόνια στα MGM Studios: «Μας έδιναν χαπάκια. Μετά μας πήγαιναν στο νοσοκομείο του στούντιο και μας “ξέραιναν” δίνοντας μας υπνωτικά χάπια… μετά από τέσσερις ώρες, μας ξυπνούσαν και μας έδιναν πάλι χάπια αυτή τη φορά για να ξυπνήσουμε… έτσι δουλεύαμε και έτσι αδυνατίζαμε. Δουλεύαμε για 72 ώρες συνεχόμενα».

Επιπλέον, ο πρώην σύζυγός της, Σιντ Λουφτ, ισχυρίστηκε στα απομνημονεύματά του (που κυκλοφόρησαν μετά θάνατον) ότι η Γκάρλαντ είχε κακοποιηθεί από τους ηθοποιούς που έπαιζαν τους Munchkins. Συγκεκριμένα, είχε γράψει: «Έκαναν τη ζωή της Τζούντι άθλια στο πλατό βάζοντας τα χέρια τους κάτω από το φόρεμά της… οι άνδρες ήταν 40 ή και παραπάνω χρονών».

8. Η Τζούντι Γκάρλαντ δεν ήταν η μόνη, δυστυχώς, που είχε τόσο σκοτεινές εμπειρίες από τα γυρίσματα του κλασικού παιδικού έργου. Η Μάργκαρετ Χάμιλτον, η οποία υποδύθηκε την κακιά μάγισσα της Δύσης, υπέστη εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού κατά τη διάρκεια της σκηνής όπου εγκαταλείπει τη Munchkinland με μια έκρηξη φλόγας. Η καταπακτή δεν λειτούργησε σωστά, με αποτέλεσμα η ηθοποιός να βρεθεί στη φωτιά.

Επίσης, η πράσινη μπογιά που χρησιμοποιήθηκε για το μακιγιάζ της ήταν τοξική. Μπορούσε να πίνει μόνο με καλαμάκι όταν τη φορούσε και δεν μπορούσε να φάει καθόλου, επειδή ήταν πολύ επικίνδυνο να διακινδυνεύσει να καταπιεί τη μπογιά.

 

Αυτό ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν υπέστη τα εγκαύματα, καθώς το τοξικό μακιγιάζ έπρεπε να αφαιρεθεί γρήγορα από τις πληγές της. «Κυριολεκτικά της έκοβαν το πρόσωπο με νύχια και με δόντια, γιατί θα της είχε αφήσει σημάδια για όλη της τη ζωή», περιέγραψε η κόρη της Χάμιλτον, θυμούμενη ότι την είχαν δέσει με επίδεσμο «σαν μούμια» ενώ βρισκόταν σε διαδικασία ανάρρωσης. Το στούντιο φέρεται επίσης να τηλεφώνησε την επόμενη μέρα, ρωτώντας πότε θα επέστρεφε στη δουλειά της.

9. Και ο Μπάντι Έμπσεν, ο οποίος αρχικά είχε οριστεί να υποδυθεί τον Τενεκεδένιο Άνθρωπο, παραλίγο να πεθάνει εξαιτίας του μακιγιάζ του στα γυρίσματα του «Wizard of Oz». «Του σκόρπισαν σκόνη αλουμινίου στο πρόσωπο και τα χέρια… πραγματική σκόνη αλουμινίου», αποκάλυψε η κόρη του Κίκι Έμπσεν. «Ήταν στον αέρα. Και επειδή τα φώτα ήταν καυτά, το μακιγιάζ του έλιωνε αρκετές φορές την ημέρα. Έτσι έπρεπε να ξαναβάλει σκόνη αλουμινίου. Και την εισέπνεε με την πάροδο του χρόνου. Επικάλυψε το εσωτερικό των πνευμόνων του σαν μπογιά. Το αίμα του δεν μπορούσε να πάρει οξυγόνο, αλλά δεν ήξερε ότι αυτό του συνέβαινε πραγματικά. Νόμιζε πως απλώς είχε κράμπες [στο] πλατό και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων».

Φοβούμενος μήπως χάσει τον ρόλο, ο Έμπσεν δεν είπε τίποτα – αλλά 10 ημέρες αργότερα, ξύπνησε χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει και εισήχθη στο νοσοκομείο. Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει φιάλη οξυγόνου για δύο εβδομάδες και χρειάστηκαν άλλες έξι εβδομάδες για να αναρρώσει. «Στην πραγματικότητα δεν μπορούσε το αίμα του να πάρει οξυγόνο, με αποτέλεσμα να ζυμωθεί. Ο γιατρός το περιέγραψε ως… κατάρρευση του νευρικού συστήματος», δήλωσε η κόρη του. Στη συνέχεια του είπαν να «επιστρέψει στη δουλειά του» και όταν δεν μπορούσε, αντικαταστάθηκε από τον Τζακ Χάλεϊ.

10. Το χιόνι στις ταινίες εκείνες τις εποχές ήταν κατασκευασμένο από δυνητικά θανατηφόρο αμίαντο. Ταινίες που χρησιμοποίησαν αμίαντο ως χιόνι είναι τα «White Christmas», «It’s a Wonderful Life» και «Citizen Kane». Στην πραγματικότητα, πολλοί ηθοποιοί πέθαναν εν μέρει από την εισπνοή αμιάντου στα γυρίσματα, ο πιο γνωστός ανάμεσά τους, ήταν ο Στιβ Μακουίν. Ο θάνατός του αποδόθηκε εν μέρει (ακόμη και από τον ίδιο τον Μακουίν) στη συχνή χρήση αμιάντου στα κινηματογραφικά πλατό (αν και η στρατιωτική του θητεία και οι αγωνιστικές στολές μπορεί επίσης να ευθύνονται). Πέθανε έναν χρόνο αφότου διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα.

11. Μία από τις πιο ανατριχιαστικές συμπτώσεις, είναι αυτή της περίπτωσης του Ταϊρόν Πάουερ, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή στα γυρίσματα του «Solomon and Sheba». Πέθανε πριν φτάσει στο νοσοκομείο, φορώντας ακόμα το κοστούμι του. Τι είναι το ανατριχιαστικό σε αυτό; Ο πατέρας του (που επίσης ονομαζόταν Ταϊρόν Πάουερ) είχε επίσης πεθάνει, στην αγκαλιά του γιου του μάλιστα, καθώς υπέστη καρδιακή προσβολή στα γυρίσματα του «Miracle Man».

 


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button