Advertisement
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Σωκράτης: Πως μπορείτε να γίνετε αυτό που σκέπτεστε;

Το «σύνδρομο της λευκής αρκούδας» και ο «κανόνας του μπλε δελφινιού»

Advertisement

Σωκράτης Πως μπορείτε να γίνετε αυτό που σκέπτεστε; Το σύνδρομο της λευκής αρκούδας και ο κανόνας του μπλε δελφινιού που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση δυστοπίας και έντονης αβεβαιότητας. Το παγκόσμιο περιβάλλον μοιάζει διαρκώς ασταθείς, με πολέμους, οικονομικές κρίσεις, υγειονομικές απειλές και κοινωνικές ανισότητες να διαμορφώνουν ένα σκηνικό που επιβαρύνει την ψυχολογία του ατόμου. Η συνεχής έκθεση σε αρνητικές ειδήσεις και η πίεση της καθημερινότητας οδηγούν πολλούς ανθρώπους σε έναν φαύλο κύκλο απαισιοδοξίας και άγχους, όπου η αρνητική σκέψη γίνεται τρόπος ζωής και αντίληψης του κόσμου.

Σωκράτης: Πως μπορείτε να γίνετε αυτό που σκέπτεστε;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται ότι βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα αρνητικών συναισθημάτων. Η αβεβαιότητα για το μέλλον, η οικονομική αστάθεια, η έλλειψη προοπτικών και οι προσωπικές αποτυχίες ενός ψυχικού βάρους που μοιάζει. Οι αρνητικές σκέψεις, αντί να λειτουργούν ως προσωρινές ανησυχίες που μετατρέπονται σε ένα μόνιμο εσωτερικό διάλογο που εγκλωβίζει το άτομο σε μια απαισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή.

Όμηρος: Ο μυστικός αριθμός «3» σε Οδύσσεια και Ιλιάδα και οι ισχυροί συμβολισμοί που κρύβονται στα έπη του Έλληνα ποιητή

Όταν η Αρνητικότητα Γίνεται Τρόπος Έκφρασης

Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν διέξοδο στην εξωτερίκευση των αρνητικών τους σκέψεων. Μέσα από τις συνομιλίες τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τις καθημερινές τους συμπεριφορές, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, μεταδίδοντας μια αίσθηση απογοήτευσης και ματαιότητας. Αυτή η συμπεριφορά, όμως, δεν είναι τυχαία. Συχνά αντανακλά προσωπικά βιώματα, ανεπίλυτα ψυχικά τραύματα, αίσθημα αποτυχίας ή έλλειψη ελπίδας για το μέλλον.

Advertisement

Η αρνητικότητα δεν αφορά μόνο τη στάση ενός ατόμου απέναντι στη ζωή, αλλά και τις εμπειρίες που έχει συλλέξει. Ένας άνθρωπος που έχει βιώσει διαδοχικές αποτυχίες, προδοσίες ή αποτυχίες είναι πιο επιρρεπής στο να βλέπει το μέλλον με απαισιοδοξία. Το κοινωνικό περιβάλλον παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Μια κοινωνία που δίνει έμφαση στον ανταγωνισμό, η επιτυχία και η ατομική ανέλιξη μπορεί να αφήσει πίσω τους ανθρώπους που νιώθουν ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με αυτούς τους ρυθμούς.

Η Αρνητικότητα ως Αυτοπαγίδευση

Όταν κάποιος συνηθίζει να σκέφτεται αρνητικά, αυτός ο τρόπος σκέψης γίνεται μια εδραιωμένη συνήθεια που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής του. Οι αρνητικές σκέψεις συχνά λειτουργούν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όσο περισσότερο εστιάζει κάποιος στα αρνητικά, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να αναγνωρίσει τις θετικές άλλες που παρουσιάζονται. Έτσι, η αισιοδοξία και η ελπίδα αντικαθίστανται από μια συνεχή αίσθηση αδιεξόδου.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν η αρνητική σκέψη αρχίζει να επηρεάζει και τους γύρω ανθρώπους. Όταν κάποιος αναπαράγει συνεχώς απαισιόδοξες απόψεις, είτε άθελά του είτε συνειδητά, διαμορφώνει ένα τοξικό περιβάλλον που επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχολογία των άλλων. Οι αρνητικές είναι απλώς ατομικό πρόβλημα· μπορούν να εξαπλωθούν σαν αλυσιδωτή αντίδραση, δημιουργώντας μια γενικευμένη αίσθηση δεν απαισιοδοξίας στην κοινωνία.

Σπάζοντας τον Κύκλο της Αρνητικότητας

Αν και οι αρνητικές σκέψεις είναι φυσιολογικές, το ζητούμενο είναι να μην επιτρέψουμε να γίνει ο κυρίαρχος τρόπος σκέψης μας. Η συνειδητή προσπάθεια να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία μπορεί να βοηθήσει στη σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας μας.

Μερικές στρατηγικές για να σπάσουμε τον κύκλο της αρνητικότητας:

Αυτοπαρατήρηση και αναγνώριση των αρνητικών μοτίβων σκέψης : Συνειδητοποιώντας ποτέ και γιατί έχουμε αρνητικές σκέψεις, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά.
Εστίαση στις θετικές πλευρές της ζωής : Αντί να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στα αρνητικά, καθώς αναζητούμε μικρές στιγμές χαράς και επιτυχίας στην καθημερινότητά μας.
Περιορισμός της έκθεσης σε τοξικά περιβάλλοντα και αρνητικές ειδήσεις : Η συνεχής ενημέρωση για κρίσεις και προβλήματα μπορεί να αυξήσει το άγχος. Χρειάζεται μέτρο και ισορροπία.
Διαχείριση του άγχους μέσα από πρακτικές αυτοφροντίδες : Η άσκηση, ο διαλογισμός, η ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή διάθεσης.
Καλλιέργεια ενός υποστηρικτικού κοινωνικού κύκλου : Η συναναστροφή με αισιόδοξους και θετικούς ανθρώπους μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην απαισιοδοξία.
Αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας σε περιβάλλον : Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποδώσει σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση χρόνιων αρνητικών σκέψεων.

Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρνητικές σκέψεις, οι οποίες εκφράζονται μέσα από φράσεις, όπως… «Σήμερα εξετάζομαι στα μαθηματικά και όπως πάντα θα αποτύχω», «Η επιχείρηση που δουλεύω προανήγγειλε απολύσεις κι εγώ νιώθω πως θα είμαι από τους πρώτους απολυμένους», «Νιώθω πως αύριο στο meeting θα αποτύχω να πείσω τον διευθυντή για τις ικανότητές μου», «Ως άτομα και κοινωνία αποτύχαμε ολοσχερώς να κατακτήσουμε ένα νόημα ζωής», «Περαστικοί είμαστε και είναι ματαιοπονία να στοχεύουμε σε κάτι καλύτερο και μόνιμο».

Η πολική αρκούδα

“«Προσπάθησε να μην σκεφτείς μια πολική αρκούδα και θα διαπιστώσεις ότι η καταραμένη αυτή σκέψη θα έρχεται στο μυαλό σου συνέχεια» (Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι)”

Είναι πολλοί εκείνοι που προσπαθούν να αποφύγουν ή να εξουδετερώσουν τις αρνητικές σκέψεις που τους κατακλύζουν. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια συχνά καταλήγει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς οι ίδιες οι σκέψεις επιστρέφουν ακόμη πιο έντονες. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν κάποιος επιδιώκει να απομακρύνει τις σκέψεις που του προκαλεί άγχος, τελικά τις ανακαλεί στο μυαλό του με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Καθώς προσπαθεί να τις καταστείλει, ταυτόχρονα τις παρακολουθεί υποσυνείδητα, με αποτέλεσμα να παγιδεύεται σε έναν φαύλο κύκλο.

Στην ψυχολογία, αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως το «Παράδοξο της Λευκής Αρκούδας», μια θεωρία που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον κοινωνικό ψυχολόγο Daniel Wegner στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Έτσι, αντί να απομακρύνεται η φανερή σκέψη, αυτή επιστρέφει πιο έντονη και επίμονη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές όταν προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα. Όσο περισσότερο προσπαθούν να μη σκέφτονται το τσιγάρο, τόσο πιο έντονη γίνεται η επιθυμία τους για αυτό. Η αναφορά στη «Λευκή Αρκούδα» προέρχεται από τον Ντοστογιέφσκι, ο οποίος είχε γράψει ότι, αν προσπαθήσεις να μην σκεφτείς μια λευκή αρκούδα, τότε αυτή ακριβώς η εικόνα θα κατακλύσει το μυαλό σου.

Advertisement

Οι καταστολές των σκέψεων

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η απόπειρα καταστολής μιας σκέψης μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας τη συχνότητά της. Για παράδειγμα, αν κάποιος επισκέπτεται μια κοινωνική εκδήλωση και προσπαθεί να μην δείχνει αγχωμένος, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξει να φαίνεται ακόμη πιο νευρικός. Αυτό συμβαίνει επειδή η συνεχής εστίαση στην αποφυγή μιας συγκεκριμένης σκέψης ενισχύει τελικά την παρουσία της στο μυαλό μας.

Ο Ντοστογιέφσκι είχε απόλυτο δίκιο: όσο περισσότερο προσπαθούμε να διώξουμε μια ιδέα, τόσο περισσότερο επιστρέφει. Η ανθρώπινη ψυχολογία λειτουργεί συχνά με αντιφατικούς τρόπους, και η ανάγκη μας να απαλλαγούμε από δυσάρεστες σκέψεις τις καθιστά ακόμη πιο επίμονες.

Τρόποι διαχείρισης των αρνητικών σκέψεων

Το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές σκέψεις είναι κρίσιμο ζήτημα, καθώς επηρεάζουν τη συναισθηματική μας κατάσταση και, κατ’ επέκταση, τη ζωή μας. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για να περιορίσουμε τη δύναμη τους, αν και καμία δεν αποτελεί πανάκεια.

1. Αποδοχή και συνειδητοποίηση

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των αρνητικών σκέψεων είναι η αποδοχή τους αντί για την καταπίεσή τους. Αντί να προσπαθούμε να τις διώξουμε, μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε και να τις αφήσουμε να υπάρχουν χωρίς να μας κυριεύουν. Όταν πάψουμε να τους δίνουμε τόση σημασία, σταδιακά χάνουν τη δύναμη τους.

2. Εστίαση στις θετικές πτυχές

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχολογίας μας. Αντί να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στις αρνητικές πλευρές μιας κατάστασης, μπορούμε να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα θετικά στοιχεία της. Αυτή η εκπαίδευση του νου, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν στις δυσκολίες.

3. Καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων μας και της αντίληψης των συναισθημάτων των άλλων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνει δεξιότητες όπως η αυτογνωσία, η αυτορρύθμιση, η ενσυναίσθηση και η κοινωνική συνείδηση. Η καλλιέργεια αυτών των ικανοτήτων μας βοηθά να διαχειριζόμαστε καλύτερα το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις.

4. Εστίαση στο παρόν

Η πρακτική της ενσυνειδητότητας (mindfulness) μας βοηθά να παραμένουμε στο παρόν, αντί να αναλύσουμε τη σκέψη μας σε γεγονότα του παρελθόντος ή ανησυχίες για το μέλλον. Οι τεχνικές διαλογισμού και η συνειδητή αναπνοή μπορεί να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο στη σκέψη μας.

5. Επαναπλαισίωση της σκέψης

Ένα χρήσιμο εργαλείο στην ψυχολογία είναι η τεχνική της γνωσιακής αναδόμησης, όπου προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα γεγονότα. Αντί να θεωρούμε ότι μια αποτυχία είναι απόδειξη ανικανότητας, μπορούμε να τη δούμε ως μια ευκαιρία μάθησης.

Ένα παράδειγμα αποδοχής και επαναπλαισίωσης

Ένας από τους ανθρώπους που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη σημασία της διαχείρισης των αποτυχιών και των αρνητικών σκέψεων είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Σε μια συνέντευξή του μετά από αποκλεισμό της ομάδας του από τα πλέι οφ, ρωτήθηκε αν η χρονιά ήταν αποτυχημένη. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική:

“Δεν υπάρχει αποτυχία. Υπάρχουν βήματα προς την επιτυχία.”

Αυτή η φράση αποτελεί παράδειγμα νοοτροπίας που βασίζεται στην αποδοχή και στην επαναπλαισίωση των δυσκολιών. Αντί να επιτρέπει στις αποτυχίες να τον καταβάλλουν, τις αντιμετωπίζει ως μέρη της διαδρομής προς την επιτυχία.

«Στο τέλος της ημέρας, όταν παίζεις αγώνες και υπάρχει νικητής, σίγουρα θα υπάρχει και ηττημένος. Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτή είναι μια καμπύλη μάθησης… Ήταν μία μαθησιακή εμπειρία, οπότε ελπίζω, αυτήν την στιγμή, αντί να σκεφτόμαστε ότι χάσαμε κάτι, μπορούμε να κερδίσουμε και να μάθουμε».

Συμπέρασμα

Οι αρνητικές σκέψεις είναι αναπόφευκτες, αλλά ο τρόπος που τις διαχειριζόμαστε μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αντί να προσπαθούμε να τις εξαλείψουμε, μπορούμε να μάθουμε να ζούμε μαζί τους χωρίς να τις αφήνουμε να μας κυριεύουν. Μέσα από την αποδοχή, την εστίαση στο παρόν και την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, μπορούμε να περιορίσουμε την επιρροή τους στη ζωή μας και να αναπτύξουμε μια πιο θετική στάση απέναντι στις προκλήσεις.

Το «μπλε δελφίνι»

Η προσέγγιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη διαχείριση της αρνητικής σκέψης και των συναισθημάτων συνοψίζεται στον λεγόμενο «κανόνα του μπλε δελφινιού». Αυτό το νοητικό εργαλείο λειτουργεί ως αντίβαρο στην «λευκή αρκούδα», προσφέροντας έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των αρνητικών σκέψεων.

Το «μπλε δελφίνι» συμβολίζει έναν κύκλο θετικών συναισθημάτων, όπως η χαρά, η αισιοδοξία, η αγάπη για τη ζωή, η τρυφερότητα, η αντίσταση στις δυσκολίες και η αποφασιστικότητα να εξελίξουμε τον εαυτό μας. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η συναισθηματική νοημοσύνη, δηλαδή η ικανότητα μας να διατηρούμε την ψυχική μας ισορροπία, ελέγχοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Αυτή η εσωτερική αρμονία είναι απαραίτητη για την επιλογή των στόχων μας, καθώς προϋποθέτει την καλλιέργεια θετικής σκέψης.

Το «μπλε δελφίνι» μας επιτρέπει να μετατοπίσουμε την προσοχή μας σε έναν πιο εποικοδομητικό νοητικό χώρο, ελευθερώνοντάς μας από την παγίδα των αρνητικών σκέψεων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσουμε ή να καταπνίξουμε τα προβλήματα. Αντίθετα, προϋποθέτει την αποδοχή των αρνητικών σκέψεων και την αναζήτηση τρόπων για να ξεπεράσουμε. Άλλωστε, είναι φυσιολογικό να έχουμε αρνητικές σκέψεις – δεν μπορούμε πάντα να τις ελέγξουμε πλήρως. Μπορούμε, όμως, να ρυθμίσουμε την ένταση και τη διάρκεια της επιρροής τους.

Η ουσία της μεθόδου του «μπλε δελφινιού» δεν είναι η απόλυτη εξέταση των αρνητικών σκέψεων, κάτι που ενδέχεται να είναι ανέφικτο. Αντί να παλεύουμε να κάνουμε τις διώξεις, μπορούμε να μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί τους χωρίς να κατακλυζόμαστε. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση του ελέγχου που προσπαθούμε να ασκήσουμε πάνω στον εαυτό μας και την αναζήτηση τρόπων έκφρασης και δημιουργικότητας που θα μας οδηγήσουν στη θετική σκέψη.

Ίσως, λοιπόν, αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία στη θετική σκέψη.

«Πλούτισε το νου σου με θετικές και αρμονικές σκέψεις και θα δεις να συμβαίνουν θαύματα στη ζωή σου…»

Οι καιροί είναι δύσκολοι, όμως το πώς επιλέγουμε να διαχειριστούμε τις σκέψεις μας είναι στο χέρι μας. Η αρνητικότητα μπορεί να γίνει μια παγίδα που μας εμποδίζει να δούμε τις δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας. Αντί να αφήσουμε τις αρνητικές σκέψεις να μας κατακλύσουν, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στη ζωή, δίνοντας χώρο στην ελπίδα και την προοπτική. Σε έναν κόσμο που συχνά μοιάζει χαοτικός, η εσωτερική μας διάθεση είναι το κλειδί για να δημιουργήσουμε μια πραγματικότητα πιο φωτεινή και αισιόδοξη.

Πηγή: huffingtonpost / Ηλίας Γιαννακόπουλος, Αρθρογράφος – Φιλόλογος – πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button