Στο ΣτΕ ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα έγγαμα ζευγάρια
Στην κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας τίθεται πλέον το καίριο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, μετά από προσφυγή τριών σωματείων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδικής ηλικίας. Η νομική αυτή αμφισβήτηση στρέφεται κατά της επέκτασης του δικαιώματος υιοθεσίας και σε ομόφυλα ζευγάρια, όπως προκύπτει από τον πρόσφατο νόμο.
Τα καταστατικά των εν λόγω σωματείων θέτουν ως πρωταρχικό σκοπό την υποστήριξη του παραδοσιακού θεσμού της οικογένειας και του γάμου, την ενθάρρυνση της τεκνογονίας σύμφωνα με τις αρχές της ελληνορθόδοξης παράδοσης και την ενεργή προάσπιση της Ορθόδοξης Πίστης.
Στο πλαίσιο αυτό, τα προσφεύγοντα σωματεία ζητούν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τον τρόπο καταγραφής των στοιχείων γονέων και συζύγων στα ληξιαρχικά βιβλία γέννησης και γάμου, προσαρμοζόμενη στις διατάξεις του νέου νόμου.
Φρένο στην παρένθετη μητρότητα από ομόφυλους άνδρες βάζει ο Φλωρίδης
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν σθεναρά ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις του ν. 5089/2024 επιφέρουν μια ριζική μεταβολή στον θεμελιώδη θεσμό της οικογένειας, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών. Ειδικότερα, προβάλλουν δύο βασικά επιχειρήματα: (α) η συνταγματική προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας, κατά την άποψή τους, θεμελιώνεται στην ύπαρξη μητέρας και πατέρα, δηλαδή γονέων διαφορετικού φύλου, συνεπάγεται δε τον γάμο μεταξύ ετερόφυλων ατόμων και (β) η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια στερεί από τα παιδιά αυτά το αναφαίρετο δικαίωμα να ανατρέφονται σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με μητέρα και πατέρα, θέτοντάς τα σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονείς.
Εκδηλώσεις «Pride», ομοφυλοφιλία και ΛΟΑΤΚΙ: Στόχος η ισότητα ή κάτι πιο «σκοτεινό»;
Στο ΣτΕ ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η υιοθεσία παιδιών
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται πλέον να εξετάσει την συνταγματικότητα των κρίσιμων διατάξεων του ν. 5089/2024 και, ιδίως, να αποφανθεί εάν η αναγνώριση της δυνατότητας σύναψης γάμου μεταξύ ομοφύλων και η συνακόλουθη δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια (είτε από κοινού είτε μέσω της αναγνώρισης του παιδιού του ενός συζύγου από τον άλλον) έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1 (περί προστασίας της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας) και του άρθρου 4 παρ. 1 (περί ισότητας) του Συντάγματος.
Σημαντική είναι η παρέμβαση υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα και την ευαισθησία του ζητήματος.
Χορηγούμενο