Ξεμένουν από βλήματα συστημάτων BUK–M1 και S-300 οι Ουκρανοί, σύμφωνα με αποκαλύψεις των εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου που διέρρευσαν πρόσφατα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται τα βλήματα των αντιαεροπορικών συστημάτων BUK μπορούν να έχουν εξαντληθεί μέχρι και τις 13 Απριλίου. Ενώ, τα αντίστοιχα των S-300 μέχρι και τις αρχές Μαΐου.
Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ υπέβαλλαν πρόταση παράδοσης στην Ουκρανία μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου του συνόλου των ελληνικών, ρωσικής προέλευσης και κατασκευής, αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU1, Τοr-Μ1 και OSA-AKM, αντί του ποσού των 2,2 δισ. δολ. οι ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ ανάλογη πρόταση έχουν κάνει και στην Κύπρο για τα Tor-M1 και τα Buk-M1, χωρίς να είναι γνωστό το ποσό που διαθέτουν για τα κυπριακά συστήματα.
Ukraine could lose missiles for anti-aircraft missile systems "Buk" by April 13 , and missiles for S-300 systems may disappear by May 3, in connection with which about 40 critical objects will remain without air defense systems , according to the American publication of the Wall…
— Spriter (@Spriter99880) April 10, 2023
Πιο συγκεκριμένα οι Αμερικανοί ζητούν την παράδοση 38 Osa-AK/Osa-AKM (SA-8 Mod-0/1 Gecko), 25 TOR-M1 (SA-15 Gauntlet) και των δύο συστημάτων S-300PMU-1 (SA-20) από την Ελλάδα.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ στην Αθήνα… Αλλά και την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δείχνουν ότι οι Ουκρανοί έχουν βάλει στίχο τα ελληνικά αποθέματα σε βλήματα των συστημάτων S-300. Καθώς, επίσης, και τα αντίστοιχα κυπριακά των BUK–M1.
Τι υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης στον Ζελένσκι;
Σε ό,τι αφορά τη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό Ζελένσκι, ο Κ. Μητσοτάκης «διαβεβαίωσε», για ακόμη μια φορά, «τον πρόεδρο της Ουκρανίας για την αταλάντευτη θέση της Αθήνας στο δικαίωμα του Κιέβου να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της χώρας του».
Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Επισημαίνοντας ότι από την αρχή της ρωσικής εισβολής προσέφερε ανθρωπιστική και αμυντική στήριξη. Ενώ, έχει εφαρμόσει και εφαρμόζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.
Χορηγούμενο