Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του CERN, Κωνσταντίνο Φουντά: «Στο CERN συμβαίνουν πολλά που ο κόσμος δεν τα ξέρει…»
Πολλά από τα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό, παρά την καθοριστική τους επίδραση στην καθημερινότητά μας. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά σημεία που ανέδειξε ο Κωνσταντίνος Φουντάς, Πρόεδρος του Συμβουλίου CERN, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Στο CERN συμβαίνουν πολλά που ο κόσμος δεν τα ξέρει»
Ο κ. Φουντάς επεσήμανε ότι η συμβολή του CERN εκτείνεται πολύ πέρα από τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις στον τομέα της σωματιδιακής φυσικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, η οποία, αν και άγνωστη σε πολλούς, αποτελεί το θεμέλιο για την λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS). Επιπλέον, τόνισε τη στενή και συνεχή συνεργασία μεταξύ του CERN και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Όταν το CERN αναπτύσσει πρωτοποριακές τεχνολογίες, αναθέτει την κατασκευή των απαραίτητων εξαρτημάτων σε ευρωπαϊκές εταιρείες, δημιουργώντας έτσι σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.
Στην παρούσα φάση, η ερευνητική δραστηριότητα του CERN επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του υπάρχοντος επιταχυντή σωματιδίων, ένα έργο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτού του έργου είναι ζωτικής σημασίας για την επόμενη μεγάλη πρόκληση: την κατασκευή ενός νέου, ακόμη μεγαλύτερου επιταχυντή, κόστους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο στόχος αυτών των δύο επιταχυντών είναι η βαθύτερη κατανόηση του Σωματιδίου Χιγκς, γνωστού και ως «Σωματίδιο του Θεού», διερευνώντας τη μάζα του και τις αλληλεπιδράσεις του με άλλα σωματίδια.

Όσον αφορά την παγκόσμια θέση του CERN στην επιστημονική κοινότητα, ο κ. Φουντάς υπογράμμισε την κυριαρχία του ως το κορυφαίο ερευνητικό εργαστήριο παγκοσμίως. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τις προσπάθειες της Κίνας να κατασκευάσει τον δικό της επιταχυντή. Προειδοποίησε ότι εάν η Ευρώπη δεν αντιδράσει, ενδέχεται να υπάρξει μια «διαρροή εγκεφαλών» από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Κίνα, αντιστρέφοντας την μέχρι τώρα τάση μετακίνησης επιστημόνων προς την Ευρώπη. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι κορυφαίοι Αμερικανοί φυσικοί συνεχίζουν να συνεργάζονται με το CERN, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους σε πολλά ερευνητικά προγράμματα.
Ο κ. Φουντάς τόνισε ότι το CERN λειτουργεί ως ένας «πόλος έλξης» για νέους επιστήμονες που επιθυμούν να πρωτοπορήσουν. Στο CERN, οι νέοι ερευνητές μαθαίνουν να συνεργάζονται αποτελεσματικά και να αναπτύσσουν ανταγωνιστικές ομαδικές δεξιότητες. Διευκρίνισε δε ότι το CERN δεν απασχολεί μόνο φυσικούς, αλλά και πολλούς μηχανικούς (οι περισσότεροι από τους 150 Έλληνες εργαζομένους) και ακόμη και νομικούς.
Τα απαραίτητα εφόδια για την επιτυχία ενός νέου επιστήμονα
Σε ερώτηση σχετικά με τα απαραίτητα εφόδια για την επιτυχία ενός νέου επιστήμονα, ο κ. Φουντάς έδωσε έμφαση στην απόκτηση ενός ευρέος φάσματος δεξιοτήτων και στην ικανότητα αναγνώρισης και αξιοποίησης των ευκαιριών. Παράλληλα, συμβούλευσε τους νέους επιστήμονες να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τεχνολογία και να αποφεύγουν αδιέξοδα ερευνητικά μονοπάτια και εγχειρήματα που υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους.
Τι είναι τελικά ο πυρήνας της Γης; Η απίστευτη ανακάλυψη που ανατρέπει τα πάντα!
Το φαινόμενο της μετανάστευσης νέων επιστημόνων
Τέλος, αναφερόμενος στο φαινόμενο της μετανάστευσης νέων επιστημόνων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο κ. Φουντάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πλειονότητα αυτών δεν θα επιστρέψει. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι το κρίσιμο στοίχημα είναι να πειστούν όσοι παραμένουν στην Ελλάδα να μην εγκαταλείψουν τη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρότεινε την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στα πανεπιστήμια και την ουσιαστική στήριξη της βασικής έρευνας.
Χορηγούμενο