Συναγερμός από τους επιστήμονες: Η Γη μετατοπίστηκε κατά 80 εκατοστά
Η αιτία που ο πλανήτης μας πήρε κλίση και οι απρόβλεπτες συνέπειες
Συναγερμός από τους επιστήμονες: Η Γη μετατοπίστηκε κατά 80 εκατοστά – Η αιτία που ο πλανήτης μας έχει πάρει κλίση και οι απρόβλεπτες συνέπειες
Η Γη μετατοπίστηκε κατά 80 εκατοστά… Το νερό, μια από τις ισχυρότερες φυσικές δυνάμεις, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την κλίση και την περιστροφή του πλανήτη μας. Η εκτεταμένη άντληση υπόγειων υδάτων φαίνεται να έχει πιο σοβαρές συνέπειες από ό,τι εκτιμήσαμε μέχρι πρόσφατα, επηρεάζοντας όχι μόνο την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και άλλες πτυχές της κλιματικής αλλαγής.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters και παρουσιάστηκε από το Popular Mechanics , αποκάλυψε ότι η συνεχής άντληση υπόγειων υδάτων έχει προκαλέσει σημαντική μετατόπιση της Γης τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, η κλίση του πλανήτη έχει αλλάξει κατά 31,5 ίντσες, δηλαδή περίπου 80 εκατοστά. Αυτή η αλλαγή ισοδυναμεί με την αύξηση της στάσης της κατά 0,6 εκατοστά, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον.
Ο Ki-Weon Seo, γεωφυσικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και επικεφαλής της μελέτης, επισημαίνει… «Ο περιστροφικός πόλος της Γης αλλάζει πολύ περισσότερο από ό,τι συνειδητοποιούμε». «Η μελέτη μας δείχνει ότι μεταξύ των αιτιών που σχετίζονται με το κλίμα, η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έχει στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην μετατόπιση του πόλου περιστροφής». Αυτή η δήλωση τονίζει τη σημασία της κατανόησης των μηχανισμών που επηρεάζουν τη δυναμική του πλανήτη και τον τρόπο με τους ανθρώπους που μπορούν να έχουν απρόσμενη εφαρμογή σε παγκόσμια κλίμακα.
Η κατανομή του νερού στον πλανήτη επηρεάζει την ισορροπία της μάζας της Γης, καθώς η κίνηση του νερού μεταβάλλει τη δυναμική της περιστροφής της. Οι ερευνητές παρομοιάζουν αυτό το φαινόμενο με την προσθήκη ενός μικρού βάρους σε μια περιστρεφόμενη κορυφή, υπογραμμίζοντας ότι η Γη τροποποιεί την περιστροφική της κίνηση καθώς το νερό μετατοπίζεται.
Μια έρευνα της NASA, που δημοσιεύτηκε το 2016, είχε ήδη επισημάνει ότι η κατανομή των υδάτων μπορεί να επηρεάσει την περιστροφή του πλανήτη. Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters επιχειρεί να τεκμηριώσει αυτή τη θεωρία με νέα και πιο συγκεκριμένα δεδομένα, ενισχύοντας τη σημασία του φαινομένου.
Η έρευνα αυτή προσφέρει μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μετατόπιση των υδάτινων μαζών μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες για την κίνηση της Γης και τον πλανητικό μας ισοζυγισμό. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρήκα την ανεξήγητη αιτία της μετατόπισης του πόλου περιστροφής», λέει ο Seo. «Από την άλλη πλευρά, ως κάτοικος της Γης και πατέρας, ανησυχώ και εκπλήσσομαι που βλέπω ότι η άντληση υπόγειων υδάτων είναι μια άλλη πηγή ανόδου της στάθμης της θάλασσας».
Η έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα από το 1993 έως το 2010 αποκάλυψε ότι η άντληση 2.150 γιγατόνων υπόγειων υδάτων έχει μετατραπεί σε αλλαγή της κλίσης της Γης κατά περίπου 80 εκατοστά. Αυτή η διαδικασία, που γίνεται κυρίως για άρδευση και ανθρώπινη κατανάλωση, έχει ως αποτέλεσμα τα υπόγεια ύδατα να καταλήγουν στους ωκεανούς, επηρεάζοντας την ισορροπία του πλανήτη.
Αποκολλήθηκε τμήμα του Ήλιου: Πιθανές επιπτώσεις στη γη
Η μελέτη αξιοποίησε μοντέλα για να αναλύσει τη μετατόπιση του περιστροφικού πόλου της Γης και τις κινήσεις των υδάτων. Από τα σενάρια που εξετάστηκαν, μόνο εκείνο που συμπεριέλαβε τη μετακίνηση 2.150 γιγατόνων υπόγειων υδάτων κατάφερε να εξηγήσει την παρατηρούμενη μετατόπιση.
Ο Surendra Adhikari, ερευνητής της NASA που συμμετείχε σε προηγούμενη μελέτη το 2016, υπογράμμισε τη σημασία αυτών των ποσοτικοποιημένων δεδομένων. «Η έρευνα ανέδειξε τον ρόλο της άντλησης υπόγειων υδάτων στη μετατόπιση των πόλων της Γης, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε. Αυτή η πληροφορία ανοίγει τον δρόμο για την ανάλυση ιστορικών δεδομένων, ώστε να εντοπιστούν οι μακροχρόνιες τάσεις και να κατανοηθούν καλύτερα οι εντοπισμοί αυτών των αλλαγών.
Η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη προκαλώντας τρόμο στους επιστήμονες
Ο Ki-Weon Seo, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, σημείωσε ότι η παρακολούθηση των αλλαγών στο περιστροφικό πόλο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για την κατανόηση των μεταβολών της αποθήκευσης νερού σε ηπειρωτική κλίμακα. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν πολύτιμα εργαλεία στους επιστήμονες και διαχειριστές για να αντιμετωπίσουν περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλα κλιματικά ζητήματα.
Η έρευνα αυτή επισημαίνει την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αν και η άντληση υπόγειων υδάτων αποτελεί βασικό στοιχείο για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, πρέπει να διασφαλιστεί ότι γίνεται με τρόπο που να αποφεύγονται οι αλλαγές στο πλανητικό μας σύστημα.
Χορηγούμενο