Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι ειδικοί με αφορμή την έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη. Υποστηρίζοντας εν πολλοίς πως οφείλεται στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκαλέσει επιδημία και στην Ελλάδα. Όπως δηλάδη και σε 40 χώρες του εξωτερικού με χιλιάδες κρούσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε τρεις επιδημίες ιλαράς (2005, 2010 και 2017) καταγράφηκαν 4.151 κρούσματα με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να αφορά Ρομά (56,9%). Παράλληλα, η νόσος έπληξε και νεαρούς ενήλικες από το γενικό πληθυσμό που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Ενώ παρουσίασε την υψηλότερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών.
Βέβαια, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς όπως εξηγεί η Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας – Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Με τις τρεις επιδημίες που προκάλεσε στην Ελλάδα από το 2004 έως σήμερα. Δεν επηρέασε τον ευρύ πληθυσμό και δεν μπήκε ποτέ στους παιδικούς σταθμούς.
«Είχαμε την επιδημία του ’18 η οποία δεν πέρασε στον ελληνικό πληθυσμό, στις μέσες οικογένειες παρά μόνο σε μειονότητες και ειδικούς πληθυσμούς. Παρά το γεγονός ότι ήταν μια πολύ μεγάλη επιδημία δεν είδαμε να πιάνει τις γειτονιές της Αθήνας. Δεν είδαμε ας πούμε στο Παγκράτι, στην Ηλιούπολη, στο Ψυχικό, στην Αγία Παρασκευή να μπαίνει δηλαδή στους παιδικούς σταθμούς των μέσων οικογενειών του ελληνικού αυτόχθονα πληθυσμού». Είπε αρχικά η καθηγήτρια και συνέχισε:
«Η επιδημία εκδηλώνεται σε Ρομά ανεμβολίαστα παιδιά κι από τον ελληνικό πληθυσμό είχε πιάσει σε μη μειονοτικό πληθυσμό ενήλικες. Που ήταν μερικώς εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι. Δεν μπήκε στους παιδικούς σταθμούς να δημιουργήσει θέματα. Και τα υπόλοιπα παιδιά είναι εμβολιασμένα. Δεν έχουμε στην Ελλάδα νοσηλεύσει μέχρι στιγμής παιδί με ιλαρά».
Χορηγούμενο