Συναγερμός Η Κίνα επιβράδυνε την περιστροφή της Γης και μεγάλωσε τη διάρκεια της ημέρας προκαλώντας πανικό στη NASA
Το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό στον κόσμο, ένα έργο που άλλαξε ριζικά την ενεργειακή υποδομή της χώρας. Κατασκευάστηκε στον ποταμό Yangtze, κοντά στην πόλη Yichang της επαρχίας Hubei, και χρειάστηκαν 17 χρόνια και επένδυση ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ολοκληρωθεί το 2006.
Ο Σκοπός και η Λειτουργία του Φράγματος
Το φράγμα παράγει καθημερινά περίπου 0,54 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 5,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών για έναν μήνα. Πέρα από την παροχή ενέργειας, στόχος του έργου ήταν η αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών που απειλούσαν τα χαμηλότερα εδάφη του ποταμού Yangtze.
Ωστόσο, η κατασκευή του συνοδεύτηκε από σοβαρές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς 13 πόλεις και 140 κωμοπόλεις πλημμύρισαν. Το έργο αυτό, παρόλο που προσφέρει ενεργειακή επιχείρηση, προκάλεσε ανεπανόρθωτες αλλαγές στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.
Οι Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις
Το φράγμα έχει προκαλέσει τεράστιες ανησυχίες στους περιβαλλοντολόγους. Η NASA έχει καταγράψει προβλήματα όπως αυξημένη σεισμικότητα λόγω της φόρτωσης του νερού, κατολισθήσεις, διαταραχές στα οικοσυστήματα, και συσσώρευση ρύπανσης. Επίσης, οι αλλαγές στις εκβολές του ποταμού Yangtze έχουν επηρεάσει τη χημική σύσταση του νερού, αυξάνοντας την αλατότητα.
Επιπλέον, η μετεγκατάσταση πληθυσμών και η απώλεια πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς πολλές αρχαιολογικές τοποθεσίες πλημμύρισαν, αποτελούν μελανές σελίδες της κατασκευής.
Το Φράγμα και η Περιστροφή της Γης
Ένας από τους πιο ασυνήθιστους αντίκτυπους του φράγματος είναι η επίδρασή του στην περιστροφή της Γης. Σύμφωνα με τη NASA, η αποθήκευση 40 κυβικών χιλιομέτρων νερού -περίπου 10 τρισεκατομμύρια γαλόνια- μετατοπίζει τη μάζα του πλανήτη, επηρεάζοντας την αδράνειά του.
Ο γεωφυσικός Δρ. Ο Benjamin Fong Chao από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA υπολόγισε ότι όταν το φράγμα είναι πλήρως γεμάτο, αυξάνει τη διάρκεια της ημέρας κατά 0,06 μικροδευτερόλεπτα και μετατοπίζει τη θέση του άξονα της Γης κατά περίπου δύο εκατοστά.
Παρόλο που αυτές οι αλλαγές είναι ελάχιστες και συγκρίνονται με τις επιδράσεις φυσικών φαινομένων, όπως ο σεισμός του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, μας υπενθυμίζουν την ευθραυστότητα της ισορροπίας του πλανήτη.
Ένα Μεγαλύτερο Έργο στον Ορίζοντα
Παρά τις σοβαρές κρίσεις του Φράγματος των Τρ Φαραγγιών, η Κίνα προτείνει την κατασκευή ενός μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Yarlung Zangbo. Το νέο έργο δεν είναι τρεις φορές πιο ισχυρό και προκαλεί έντονη ανησυχία για αυτό στο περιβάλλον.
Η Γη «βγάζει» ανατριχιαστικούς ήχους – Θα αναστραφούν ξανά οι πόλοι;
Συμπέρασμα
Το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών είναι ένα παράδειγμα της ανθρώπινης ικανότητας να κατασκευάζει τεράστια κλίμακα, αλλά και των κινδύνων που συνοδεύουν τέτοιες παρεμβάσεις στη φύση. Η ιστορία της φράσης μας υπενθυμίζει ότι η ανάπτυξη πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό προς το περιβάλλον και την κοινωνία.
Χορηγούμενο