Ένας νέος διατροφικός συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη. Καθώς πιάτα γνωστής γερμανικής εταιρείας, που παράγονται στην Κίνα, βρέθηκαν να μολύνουν τρόφιμα με τοξικό κοβάλτιο. Μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF, η ειδοποίηση έχει φτάσει σε 12 χώρες. Μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι αναλύσεις που έγιναν στη Γερμανία αποκάλυψαν τιμές μετανάστευσης κοβαλτίου που ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια, φτάνοντας έως και 1,1254 mg/dm². Αν και ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται ως «πιθανός» και όχι άμεσος, η παρουσία τόσο υψηλών συγκεντρώσεων αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση.
Οι κίνδυνοι του κοβαλτίου
Ενώ το κοβάλτιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο σε μικρές ποσότητες (συμμετέχει στη σύνθεση της βιταμίνης Β12), η υπερβολική έκθεση σε αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Έχει συνδεθεί με γαστρεντερικές διαταραχές, αναπνευστικά προβλήματα και, σε παρατεταμένη κατανάλωση, με τοξικές επιδράσεις στην καρδιά, τον θυρεοειδή και το νευρικό σύστημα. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι ευπαθείς ομάδες. Όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
Το πρόβλημα προκύπτει όταν το κοβάλτιο, που χρησιμοποιείται για αισθητικούς και τεχνικούς λόγους (μπλε χρώμα, αντοχή), «μεταναστεύει» στο φαγητό, ειδικά όταν η επιφάνεια του σκεύους είναι κακής ποιότητας ή έχει φθορές.
Άμεσες ενέργειες και ανάκληση
Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη λάβει μέτρα. Στη Γερμανία κατασχέθηκαν οι προβληματικές παρτίδες. Ενώ στο Βέλγιο εκδόθηκε δημόσια προειδοποίηση και ανακλήθηκε το πιάτο «Teller Blue Fish» της εταιρείας Werner Voß GmbH. Με συγκεκριμένο αριθμό παρτίδας.
Επιπλέον η Ελλάδα προστέθηκε στη λίστα των χωρών που παρακολουθούν το ζήτημα. Γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να έχουν διανεμηθεί και στην ελληνική αγορά. Καταναλωτές και έμποροι καλούνται σε εγρήγορση για την αποφυγή χρήσης των συγκεκριμένων σκευών.
Χορηγούμενο