Ένα ψάρι βαθέων υδάτων, γνωστό διεθνώς ως Escolar ή “butterfish”, και στην Ελλάδα ως «λεπιδόκυμβος ο κιτρινοκαφέ», κρύβει πίσω από τη γαστρονομική του φήμη έναν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Με τη σάρκα του να είναι πλούσια, σφιχτή και «βουτυρένια» σε γεύση, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη νότια Ευρώπη. Όπου συχνά χρησιμοποιείται σε σούσι ή πιάτα ψητού.
Ωστόσο, η ελκυστική γεύση του επισκιάζεται από τη σύνθεσή του. Σύμφωνα με τη Δανική Κτηνιατρική και Τροφική Υπηρεσία (Fødevarestyrelsen), το συγκεκριμένο ψάρι περιέχει υψηλή συγκέντρωση εστέρων κεριού. Πρόκειται για ένα είδος λίπους που ο ανθρώπινος πεπτικός μηχανισμός αδυνατεί να διασπάσει και να αφομοιώσει.
Οι Πιθανές Παρενέργειες
Επίσης η κατανάλωση του Escolar μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες και σοβαρές παρενέργειες. Γνωστές ως γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτές περιλαμβάνουν έντονα καθαρτικά αποτελέσματα, κοιλόπονο, ναυτία και σοβαρή διάρροια, ιδιαίτερα εάν το ψάρι έχει καταναλωθεί ωμό ή όχι επαρκώς μαγειρεμένο. Τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από το Escolar δεν είναι σπάνια. Καθιστώντας το ένα ψάρι που απαιτεί προσοχή.
Αυστηροί Κανονισμοί και Προειδοποιήσεις
Λόγω των κινδύνων, χώρες έχουν λάβει μέτρα:
Πλήρης Απαγόρευση: Χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία έχουν προχωρήσει σε πλήρη απαγόρευση της πώλησης και κατανάλωσης του Escolar.
Αυστηροί Όροι: Άλλες χώρες, όπως η Δανία, επιτρέπουν τη διάθεσή του, αλλά υπό αυστηρούς όρους, με ειδική σήμανση και σαφείς προειδοποιήσεις προς τους καταναλωτές.
Επίσης οι δανικές αρχές συνιστούν την αποφυγή κατανάλωσης του ψαριού ωμού ή ελαφρώς μαγειρεμένου. Η ασφαλέστερη μέθοδος μαγειρέματος είναι το βράσιμο ή το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Καθώς έτσι μειώνεται σημαντικά η περιεκτικότητα σε αυτά τα επικίνδυνα λιπαρά. Τέλος, τονίζουν ότι τα υγρά ή τα λίπη που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος πρέπει να απορρίπτονται και να μην επαναχρησιμοποιούνται, καθώς περιέχουν την ίδια τοξική ουσία.
Χορηγούμενο